Airstream retro

Airstream – den mest ikoniske campingvogn

Den legendariske, sølvskinnende Airstream-campingvogn har været produceret i næsten 90 år og er kendt for sit særlige design og høje kvalitet. Tag med på en rejse ind i Airstream-vognenes fascinerende verden.

Af Jan Aagaard

Selv på afstand er man ikke i tvivl. Den sølvblanke overflade, de runde former og de store buede vinduespartier i begge ender af vognen.

Det kan kun være en Airstream – den klassiske amerikanske campingvogn i aluminium, som har været fremstillet siden 1930erne og er et ikon for drømmen om det frie liv på landevejen gennem vidstrakte amerikanske landskaber.

Her på Hart’s Camp Airstream Hotel & RV Park i staten Oregon i USA står der otte Airstream-campingvogne på stribe. Det er vogne, som har permanent plads på hver sin lille grund og kan lejes som en særlig form for amerikansk glamping.

Airstream-pladserne er hver især indrettet med træterrasse, græsplæne, grillplads med en stor gasgrill, bålplads, udendørs bad med varmt vand, grønne planter og de klassiske amerikanske Adirondack-havestole.

 

Airstream

 

Grundene er indhegnede med plankeværker af træ, så man har sin egen private have, og lige uden for er der egen p-plads og et cykelstativ med to private cykler.

Vi checker ind i vogn nummer tre, som har navnet Slingshot. Det er en spritny Flying Cloud Airstream, som er Airstream-fabrikkernes mest populære model i dag. Flying Cloud kommer i forskellige størrelser, og denne er en syv meter lang model med fire sengepladser.

Indenfor finder vi en moderne kabine – udnyttet optimalt med masser af skabsplads i alle rum. I den ene ende af vognen er der soveværelse med en komfortabel queen size-seng, natbord, skabsplads, læselamper og fladskærms-TV.

I midten køkken med gaskomfur, med ovn, emhætte, køleskab, mikroovn og dobbelt køkkenvask med varmt og koldt vand samt spiseplads med bord og sofaarrangement, der kan omdannes til en dobbeltseng. I den anden ende af vognen er der badeværelse med toilet, brusebad og håndvask.

 

Vognene går i arv

Hart’s Camp i Pacific City på Oregonkysten ud mod Stillehavet er blot én af en række campingpladser i USA, der tilbyder overnatning i ikoniske Airstreams. Det er meget populært at leje vognene, for Airstreams har en særlig status i campingverdenen, ikke bare i USA, men i hele verden.

Airstream er – udover det flotte og særlige design – kendt for at være en robust vogn af høj kvalitet. Derfor går mange Airstream-vogne også i arv fra generation til generation, og over 75 procent af alle de Airstreams, der er bygget siden den første model i 1930erne, er stadig i brug i dag.

Gamle Airstreams er i høj kurs i USA, hvor passionerede campingentusiaster gør en dyd ud af at renovere de gamle vogne, så de fremstår lige så gode og flotte som nye.

Airstream-vognen blev udviklet for omkring 90 år siden af den amerikanske journalist og reklamemand Wally Byam. Wally og hans hustru Marion boede i Los Angeles og tog jævnligt på campingture med telt. Marion brød sig imidlertid ikke om at sove på jorden i et telt, og det gav Wally ideen til at bygge sin campingvogn.

Den første byggede han i sin have i Los Angeles sidst i 1920erne, og han udgav også en gør-det-selv-guide til at bygge campingvogne.

 

Fra hobby til fabrik

Wallys campingvogne vakte opmærksomhed, og nogle af Wally og Marions naboer spurgte, om han også ville bygge en campingvogn til dem. Det sagde Wally ja til, og da efterspørgslen efterhånden voksede, åbnede Wall i 1931 et værksted til produktion af campingvogne i Californien – den første Airstream-fabrik.

Wally havde succes med sine campingvogne af aluminium, og af de over 400 campingvognsfabrikker, der blev startet i USA i 1930erne, var Airstream den eneste, der overlevede. 2. Verdenskrig satte imidlertid en brat stopper for produktionen, for under krigen var der brug for aluminium til produktion af militærfly.

Wally og flere medarbejdere fik i stedet job på militære flyfabrikker, og erfaringen fra produktionen af krigsfly tog de med sig, da Airstream efter afslutningen på krigen startede produktionen op igen.

Airstream
Når man ser den perfektion, som kendetegner en Airstream over alt både ude og inde, forstår man bedre, at det tager mere end 350 timer at bygge hver vogn. Næsten alt laves i hånden.

 

En frontløber i branchen

”Lad være med at fortælle mig, at det ikke kan lade sig gøre”.

Sådan lød Wally Byams motto, og Airstream er gået foran på en række områder inden for campingvogne. Airstream var angiveligt den første campingvogn med køleskab, komfur og eget varmtvandssystem, og Airstream International fra 1958 var den første campingvogn, som ikke behøvede nogen eksterne tilslutninger til el og vand, da den var udstyret med batterier og vandtanke.

Det mest iøjnefaldende ved Airstream i forhold til andre typer af campingvogne er dog det særlige udvendige design med runde former i blankt, sølvskinnende aluminium – også kaldet ”silver bullet”-design. Det design er stort set ikke ændret siden de første generationer af Airstreams.

AirstreamVognens ydre kan minde om et flyskrog, og Airstream-vognen bygges da også stort set som et flyskrog før i tiden med en række aluminiumplader, der ved hjælp af nitter monteres på en ramme. Det giver en meget stærk konstruktion, som samtidig er let.

Vognen beklædes også indvendigt med aluminiumplader, og i gennemsnit bruges der over 100 kvadratmeter aluminium til at bygge en Airstream.

Formen og den blanke overflade er Airstreams varemærke, men designet har også mere praktiske fordele, da det aflange design er aerodynamisk og dermed giver mindre vindmodstand – både forfra og fra siden, samt færre rystelser, når modkørende biler passerer eller overhales.

Ifølge Airstream betyder den patenterede form på campingvognen, at bilen, der trækker campingvognen, bruger op til 20 procent mindre benzin i forhold til træk af andre vogne i samme størrelse.

Airstream-vognene har også et lavt tyngdepunkt med over halvdelen af den samlede vægt under gulvet.

Det er muligt, da den bærende ramme – chassiset – samt vognens tanke er placeret mellem hjulsættene frem for over hjulene.

Det betyder ifølge Airstream, at vognene er meget nemme at trække og har mindre tendens til at slingre ved eksempelvis hurtige vognbaneskift.

 

350 timer per vogn

Produktionen af Airstream-vogne er siden 1952 foregået på Airstream-fabrikken i Jackson Center i Ohio. Her laves stort set alle dele i hånden, og det tager over 350 timer at bygge hver vogn.

Eksempelvis monteres hele yderbeklædningen af aluminiumsplader helt manuelt, og der anvendes i gennemsnit 3.000 nitter til at montere beklædningen på hver vogn.

Airstream laves i dag i otte forskellige modeller, som hver fås i forskellige størrelser. Fra over 10 meter lange vogne med to aksler og op til otte sovepladser over mellemstore vogne på 5-7 meter med en aksel og fire sovepladser til de mindste modeller på fem meter med to sovepladser.

 

Overnat i en Airstream

Rundt om i USA findes en række campingpladser eller trailer parks, som er indrettet med enten ældre, renoverede Airstreams eller nye vogne. I Europa kan man ligeledes finde enkelte steder, der tilbyder overnatning i Airstream-vogne – blandt andet i Holland, Frankrig og Italien.

 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her