Foto: Kim Wyon/VisitDenmark

22 gode grunde til at holde ferie i København

Ferie i Danmark: Der er sjovt i Tivoli, Nyhavn, på Strøget og på Rosenborg Slot, men København er meget mere og andet end det. Her får du inspiration til en dejlig ferie i hovedstaden med et lille udpluk af de mange muligheder. Bo tæt på - f.eks. på DCU-Copenhagen City Camp Absalon.

Af Kirstine Krefeld
 

Bådtur, tårnbesøg og torvehaller
En klassisk havnerundfart i København er en nem og smuk måde at få en fornemmelse af byen på, og tager I med Netto-bådene er det både budgetvenligt og tilladt at medbringe lidt at spise og drikke. Skulle det regne, sejler bådene med overdækning, og det er ikke nødvendigt at bestille billet.
Nettobådene sejler fra Holmens Kirke over for Børsen, som ligger tæt på Gl. Strand metrostation og lige ved Nyhavn, som ligger tæt på Kongens Nytorv metro.
Efter havnerundfarten kan I stå af ved f.eks. Holmens Kirke og bevæge jer ned gennem Købmagergade og gå en tur op ad sneglegangen i Rundetårn og nyde udsigten fra de 38,4 meters højde.
Har sulten meldt sig, går I bare videre ned ad Købmagergade mod Nørreport og Torvehallerne. Her er fiskehandlere, slagtere, tapassteder, smørrebrød, grønthandlere, bagere og stort set alt andet, små og store munde og maver ellers kan begære. I kan spise på stedet, tage det med eller proviantere til at lave aftensmad hjemme på pladsen.
Se mere på havnerundfart.dk, rundetaarn.dk og torvehallerne.dk


Se byen fra tårnets top
Det kulørte Christianshavn byder på lidt af hvert – fra Christiania, hvor I kan få en ret hyggelig, guidet tur af en lokalkendt – til Broens Gadekøkken lige ved Inderhavnsbroen over for Nyhavn. Et must på de her kanter er naturligvis en tur op i det snoede, gyldne tårn på Vor Frelser Kirke. Måske har du hørt en historie om, at tårnets arkitekt, Laurids de Thurah, begik selvmord ved at springe ud fra tårnet, fordi det i modsætning til Frederik V´s ønske var højresnoet. Det passer ikke. Arkitekten døde syv år efter indvielsen af sygdom hjemme i sin seng. Tårnet snor i øvrigt højre om, som det skal, hvis man skal forsvare det med højre hånd og hvile venstre hvilende hånd på gelænderet. Udsigten oppefra er storslået, men kræver, at du hverken er gangbesværet eller højdeskræk. Trænger I til noget at styrke jer på, når I kommer ned igen, og det gør I nok, så ligger byens ubetinget hyggeligste udendørs café og spisested, Christianshavns Bådudlejning, to minutters gang fra kirken. Her kan I nyde vådt og tørt med direkte udsigt til alle bådene, der sejler forbi.
I kan tage metroen til Christianshavns Torv eller gå fra Kongens Nytorv gennem Nyhavn over Inderhavnsbroen. Se mere på rundvisergruppen.dk for en guidet rundtur på Christiania, vorfrelserskirke.dk og find Christianshavns Bådudlejning på Facebook.


Klassekamp, kiksekage og dansk frokost
Uanset partifarve og baggrund, bør alle danskere mindst en gang i deres liv have besøgt Arbejdermuseet for at blive klogere på det Danmark, vi lever i i dag. Børnene vil nok også blive overraskede over at se, hvordan familier boede i gamle dage – og så er det også sjovt at se, hvordan campinglivet gik for sig i sin spæde start. Er I småsultne, bør I unde jer selv et stykke kiksekage og en citronsodavand i caféen – og er appetitten større, kan I roligt sætte jer til bords i Arbejdsmuseets Café og Ølhalle ”1892” og nyde de rare omgivelser, den søde betjening og ikke mindst det lækre smørrebrød, hvor alt er lavet fra bunden.
Nærmeste S-togsstation og metro er Nørreport.
Museet har åbent alle dage. Gratis adgang for medlemmer af en lang række forbund, og ellers 20 procent rabat på entréen, hvis du er medlem af DCU. Se mere på arbejdermuseet.dk


Politihistorier, shawarma og svaner
I den gamle Station 6 på Fælledvej ikke så langt fra Nørreport ligger Politimuseet. Her får du den spændende historie om, hvordan politiet i Danmark gik fra at bestå af stærke mænd med 14 dages uddannelse til i dag, hvor politiet udgøres af en flok højt specialiserede mænd og kvinder. Her er både en fast og skiftende udstillinger fyldt med sjove, overraskende oplysninger og effekter, som det vist hedder i politisprog. Har du prøvet at sidde på en politimotorcykel? Ellers har du chancen her.
Museet ligger tæt på både søerne og Sankt Hans Torv, hvor der er flere hyggelige caféer og spisesteder – eller I kan gå ned til Ravnsborggade, hvor der også er mange hyggelige steder at vælge mellem. I kan også købe en shawarma hos en af de mange udbydere på Nørrebrogade, finde en bænk ved søerne og indtage den der. Og nu I alligevel sidder ved søerne, er der ikke langt ned til Kaffesalonen ved Peblinge Sø, hvor I kan leje de vandcykler, der ligner svaner, og ”cykle” lidt rundt på vandet. Er I fire personer, koster det 200 kr. for en time.
Nærmeste S-togsstation og metro til Politimuseet er Nørreport.
Se mere på politimuseum.dk


Lægevidenskab og hygge hos mormor
Et af de mere oversete museer i København er Medicinsk Museion. Tager I med på en af de guidede ture, som der er hver dag kl. 13 (undtagen mandag), bliver både børn og voksne klogere – og garanteret overraskede – undervejs. I kan f.eks. høre om, hvordan lægerne i gamle dage ”kurerede” de stakkels patienter med åreladning og igler. I udstillingen ”Det indsamlede menneske” kan I se museets store, unikke samling af præparerede menneskedele, eller sagt på en anden måde: kropsdele fra afdøde mennesker. Det lyder måske lidt uhyggeligt eller frastødende for nogle, men udstillingen er lavet med stor respekt og giver et fint indblik i noget, vi alle har, nemlig en menneskekrop. For de allermindste er det måske for voldsomt, men ellers kan udstillingen fint besøges af nysgerrige børn ifølge med ditto voksne.
Lidt nede ad gaden ligger den hyggelige café Mormors, der er indrettet efter alle kunstens regler med gamle møbler og alskens nips – og hvor I får både dejlige sandwiches, salater, friske juicer og kaffe og kage i lange baner. Vil I hellere spise før museumsbesøget, har den nærliggende Café Oscar dejlig brunch og god betjening fra kl. 10 alle dage.
Nærmeste metrostation på Medicinsk Museion og de to caféer er Marmorkirken.
Se mere på museion.ku.dk og på mormors.dk

Lav film og spis fantastisk brunch
Hvad skal I lave, hvis det regner? Så er det perfekt med en tur i Dansk Filminstituts biograf Cinemateket, der ligger over for Kongens Have lige ved Nørreport station. Her er der særligt mange aktiviteter for børn i skoleferierne, f.eks. kan de lave deres egen film. I weekenden serverer husets egen restaurant Sult en aldeles glimrende og meget populær brunch. Husk at bestille bord, hvis I vil være sikre på at få plads. I biografen vises gode, gamle klassikere for børn og voksne, og har I ikke børn med, betyder det gensyn med prisbelønnede film og nøje udvalgte dokumentarer. Programmet skifter, så tjek dfi.dk først.


Underjordisk kunst, rotur og picnic
Vil I have en helt særlig oplevelse, så er et besøg i cisternerne under Søndermarken, lige over for Zoologisk Have på Frederiksberg, garanteret en oplevelse, I sent vil glemme. Det gamle, underjordiske vandreservoir danner i dag rammen om skiftende, helt særlige kunstudstillinger. Husk en jakke eller trøje – der er køligt under jorden. Fra DCU-Copenhagen Camp Absalon er det nemt at tage bus 9A, skifte til bus 7A og stå af ved Zoo. Ellers er Frederiksberg Allé Metro en fin gåtur væk.
Efter turen under jorden er der ikke langt over til Frederiksberg Have, hvor I kan snuppe en rotur. I skal bare læne jer tilbage og nyde udsigten til alt det grønne, det kinesiske lysthus, hejrerne og hvad I ellers kan få at se undervejs, mens I bliver roet rundt. Turen tager ca. 20 min. og koster 45 kr. for voksne og 20 kr. per barn. Se mere på dit-frederiksberg.dk. Er vejret til det, kan det varmt anbefales at pakke en picnickurv og indtage frokosten i Frederiksberg Have med udsigt til det flotte, gule Frederiksberg Slot.
 

Idyl, strandtur og flyvemaskiner
En halv times kørsel uden for Københavns centrum ligger det hyggelige, gamle fiskerleje Dragør. Parkér ved havnen og gå tur i de brostensbelagte gader med små, gulmalede fiskerhuse fra 1700- og 1800-tallet. Her er gode muligheder for at købe en is, og er vejret til det, kan I bade på Mormorstranden, hvor I også kan møde de fritgående ænder. Større idyl skal man lede lidt efter. Røgeriet på havnen har alt, hvad hjertet begærer af fiskefrikadeller, røget fisk m.m. I kan eventuelt købe med hjem til aftensmaden og så indtage frokosten på den legendariske Flyvergrillen for enden af Amager Landevej på Amager, hvor I har første parket til at se flyene lande og lette i Københavns Lufthavn – og børnene kan lege på den store legeplads. Se flyver-grillen.dk
 

 

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her