Foto: Lise Holt

10 gode vandreture i Jylland

Naturen har altid åbent, og det er skønt at vandre året rundt. Her giver DCU dig en oversigt over 10 gode og overkommelige vandreruter i nærheden af DCUs campingpladser i Jylland.

Af Torben Brandt

Tæt på DCU-Camping Kollund
Hvad: Hjertestien Kollund Skov
Hvor langt: 3,1 km
Læs mere: Hjerteforeningen.dk
Du skal kun godt en kilometer væk fra campingpladsen for at komme til Kollund Skov, der ligger på den nordlige side af Flensborg Fjord. I skoven har Hjerteforeningen en hjertesti, som er en afmærket motionsrute, hvor der langs ruten er opsat skilte med Hjerteforeningens logo. Du kan parkere ved Molevej 2, hvorfra du går ind i Kollund Skov. Ruten følger delvist Gendarmstien, går gennem et kuperet terræn og har flere steder kig til Tyskland, det forjættede udland, som vi måske snart igen får lov at besøge? Hvis du hellere vil gå på stien Kollund by og strand, er der også mulighed for det. Den begynder ligeledes på Molevej 2 og er 3,4 km lang. Vil du hellere gå i byområder, har Aabenraa fire forskellige Kløverstier med varierende længde. 

Tæt på DCU-Camping Hesselhus
Hvad: Almindsø Rundt
Hvor langt: 4 km
Læs mere: Visitsilkeborg.dk
Silkeborg rummer et utal af spændende vandreruter i de mange skove omkring byen. En af de både smukke og overkommelige er Almindsø Rundt, der er 4 km lang, og som hele vejen rundt er afmærket med orange prikker. Søen er op til 20 meter dyb og en af Danmarks reneste, og derfor er den en vældig populær badesø med to store badeanstalter. På turen rundt passerer du på den vestlige side høje skrænter, mens der på den sydlige side er et område med sand og græs, hvor der er mulighed for at spille bold. Ruten går også forbi det smukke udsigtspunkt Kroghs Bænk. Turen både begynder og slutter ved på parkeringspladsen ved Almindsøvænget på Søndre Ringvej.

Tæt på DCU-Camping Gjerrild Strand
Hvad: Grenaa, blå Kløversti
Hvor langt: 5,5 km
Læs mere: Visitdjursland.com
Du kan sagtens vandre i naturen helt tæt på campingpladsen, hvor Gjerrildstien passerer lige forbi. Den er dog 28 km lang, så måske er det bedre at køre til Grenaa et kvarter syd for Gjerrild Strand? Grenaa har fire Kløverstier, hvoraf den blå er på 5,5 km. Alle fire Kløverstier begynder fra Torvet 1 i centrum af byen, og så går den blå sti hen ad Algade og forbi Kulturhuset Pavillonen. Derpå går du ud i det åbne landskab ved golfbanen, og du passerer Galgebakken, hvor der i Grenaa blev foretaget henrettelser ved enten halshugning, hængning eller brænding helt frem til cirka 1800. Når du kommer frem til Enslevgården, er der mulighed for at spise madpakken eller overnatte i de opstillede sheltere. På vejen tilbage mod Grenaa passerer du egetræet, der blev plantet i forbindelse med, at kvinderne fik valgret i 1915.

Tæt på DCU-Camping Ebeltoft – Mols
Hvad: Langemosestien
Hvor langt: 6 km
Læs mere: Nationalparkmolsbjerge.dk
Nationalparken Mols Bjerge giver nærmest uanede muligheder for at vandre, men hvis du gerne vil undgå at vandre til verdens ende, kan det anbefales at tage denne tur, som både begynder og slutter ved Besøgscenter Øvre Strandkær, Strandkærvej 7 i Ebeltoft – godt 10 minutters kørsel fra campingpladsen. På ruten kommer du gennem adskillige af Mols Bjerges naturtyper, men primært passerer du Langemosen. Du får også et havglimt over Ebeltoft Vig, og du kommer forbi kvægfolde med naturplejekvæg. Stien er en trampesti, hvilket betyder, at den ikke egner sig til gangbesværede. 

Tæt på DCU-Camping Aarhus – Blommehaven
Hvad: Årslev Engsø rundt
Hvor langt: 8,5 km
Læs mere: aarhus.dk
Søen ligger cirka et kvarters kørsel fra campingpladsen. Der ligger en parkeringsplads ved Søskovvej/Byleddet, hvorfra turen kan begynde. Årslev Engsø tiltrækker mange spændende fugle, og sjældne arter som fiskeørn, havørn og vandrefalk viser sig regelmæssigt i området. Der er opsat udsigtstårne flere steder, ligesom en række skilte og tavler informerer nærmere om området. Hvis du har flere kilometer i benene, kan du forlænge turen ved at fortsætte fra Årslev Engsø til Brabrand Sø, der ligger lige ved siden af, og hvor der er yderligere 9 km rundt af asfalterede stier. 

Tæt på DCU-Camping Viborg Sø
Hvad: Søndersø Rundt
Hvor langt: 5,6 km
Læs mere: Hjerteforeningen.dk
Denne sø er der udsigt til fra campingpladsen, så her kan du nærmest gå direkte ud af forteltet og begynde på ruten. Ruten er en hjertesti. Rundt om søen er der adgang til toiletter og adskillige bænke, så skulle det knibe med bentøjet eller luften, kan du hvile undervejs. Turen går langs både sø, strand, by og skov og byder på et rigt fugleliv. Hvis du har mod på mere, ligger Nørresø i forlængelse af Søndersø, hvilket giver dig i alt cirka 12 km i benene. Du kan parkere ved Golfhotellet i Viborg, som ligger midt mellem de to søer, så bliver du træt halvvejs, kan du køre hjem. 

Tæt på DCU-Camping Holstebro Sø
Hvad: Holstebro Vandkraftsø
Hvor langt: 7,5 km
Læs mere: Visitnordvestkysten.dk
I DCU kalder vi campingpladsen for DCU-Camping Holstebro Sø, men den sø, pladsen ligger ud til, hedder rent faktisk Vandkraftsøen, og det er den, som denne vandretur går omkring. Det oplagte er at begynde turen fra campingpladsen, men ellers kan du alternativt køre ned til Tvis Møllevej 15, hvor der er mulighed for at parkere og begynde derfra. Turen rundt om Vandkraftsøen tager dig forbi Vandkraftværket samt Tvis Mølle og Tvis Kloster. Du kommer også forbi Tusindårshaven, hvor store, flotte egetræer står plantet med 50 meters mellemrum, og du passerer TV Midt/Vests lokaler, hvor den særprægede Kaos Tempel-skulptur står på sin stålkonstruktion rundt om TV-stationens 50 meter høje sendemast.  

Tæt på DCU-Camping Ejsing Strand 
Hvad: Ejsing Stierne, rød rute
Hvor langt: 6 km
Læs mere: Visitnordvestkysten.dk
Du kan enten tage cyklen eller bilen op til midt på Hostrupvej, som ligger cirka 7 km nord for campingpladsen. På Hostrupvej er der anlagt en parkeringsplads, hvor stien går ned fra diget, og som er et godt sted at begynde. Ruten går ad digekronen mellem Venø Bugt og Sdr. Lem Vig og videre ud i vildnisset af tagrør og gråpil. Fra digekronen kan du komme ned til fuglereservatet Geddal Strandenge, der ligger ud til Venø Bugt. Her er der gode udsigtspunkter, så du kan iagttage de mange fugle, der befinder sig her, og hvor der specielt i forårs- og efterårsmånederne er mange trækfugle, som lægger vejen forbi.

Tæt på DCU-Camping Tranum
Hvad: Tranum-Fosdalen
Hvor langt: 11 km
Læs mere: Visitjammerbugten.dk
Denne rute er så god, at den er én ud af blot fire vandreruter i Danmark, som det tyske Deutsches Wanderinstitut har stemplet som en premium-vandrerute. Tranum-Fosdal-ruten kan begyndes fra Strandvejen 37 i Brovst eller alternativt fra Lerup Kirke, Fosdalvej 34. Det er en ret kuperet skovrute, så den kræver en vis fysik. Undervejs går turen forbi skoven i Tranum, og du kommer også forbi Bavnehøj, som med sine 83 meter over havet er det højeste punkt i Jammerbugten. På tilbagevejen er der flere steder en vidunderlig udsigt over Vesterhavet. Der er mulighed for at forkorte turen flere steder, hvis du ikke har lyst til at gå så langt. 

Tæt på DCU-Camping Ålbæk Strand
Hvad: Ålbæk Klitplantage, blå tur
Hvor langt: 3,8 km
Læs mere: Naturstyrelsen.dk (søg på Ålbæk)
Der er i alt fire afmærkede ture i Ålbæk Klitplantage, som blev anlagt tilbage i 1891 og består af småkuperet klitterræn. Den røde rute er 2,9 km, den gule er 3,7 km, blå rute er 3,8 km, og endelig er den grønne tur på 4,6 km. Her har vi taget udgangspunkt i den blå tur, hvor du en stor del af ruten går langs med Knasborg Å, og hvor du også passerer plantagens to søer, der blev anlagt i 1976. Området har et rigt fugleliv, og om sommeren kan du ofte høre natravnen synge om aftenen. Plantagen består overvejende af skovfyr og bjergfyr.

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her