Foto: Adobestock Foto: Adobestock
Vinterbadning

Det kolde gys: Disse campingpladser kan du vinterbade på

Vinterbadning bliver mere og mere populært. Det kan aflæses på antallet af registrerede vinterbadere i Danmark, som er eksploderet siden 2009, og faktisk giver det kolde gys rigtig god mening. Vinterbadning er nemlig en brandøvelse for immunforsvaret.
Annonce

Vinterbadning bliver mere og mere populært. Med mindre man lider af tårnhøjt boldtryk eller alvorlige hjertesygdomme, er der ingen øvre aldersgrænse for, hvem der kan tåle at vinterbade. Ellers kan der faktisk være store fordele ved de kolde gys. Vinterbadning er nemlig en slags brandøvelse for immunforsvaret. Undersøgelser tyder på, at særligt risikoen for forkølelse, bihulebetændelse, halsbetændelse og andre infektioner i de øvre luftveje nedsættes, når man bevæger sig ned i det iskolde vand.

 

Vinterbadere bygger sauna i campingvogn

Selvom de to gasovne i vognen i traditionel forstand ikke kan sammenlignes med en rigtig sauna, er de to gasovne alligevel nok til at få temperaturen i den utætte campingvogn op på 60 grader.
Selvom de to gasovne i vognen i traditionel forstand ikke kan sammenlignes med en rigtig sauna, er de to gasovne alligevel nok til at få temperaturen i den utætte campingvogn op på 60 grader.
Privatfoto
Antallet af vinterbadere i Danmark er nærmest eksploderet over de sidste 10 år. I 2009 var der 10.823 registrerede medlemmer af en vinterbadeklub i Danmark. I 2018, hvor de seneste tal er fra, var der 44.563. Det er en stigning på over 300 procent.

I Klintebjerg små 20 kilometer nord for Odense bor Peter Kirkeby, der er stifter og medlem af vinterbadeklubben Klintebjerg Vinterbadelaug med 35 registrerede medlemmer. Sammen har de givet en gammel slidt campingvogn er helt nyt liv. Den skulle egentlig have været kørt til skrot for fem-seks år siden, men så blev den købt for 500 kroner, al indmaden blev rykket ud.

Peter Kirkeby, der er afdelingsdirektør i Leica Geosystems Technology, kan ikke helt huske, om det var i 2013 eller i 2014, de købte campingvognen, men de 15-17 aktive vinterbadere i lauget, indrettede den efterfølgende som sauna.

– Den er utæt, og den er tæske grim, men det er lige meget. Den fungerer til formålet. Campingvognen stod hos et af medlemmerne og skulle egentlig skrottes, men nu har vi lavet to bænke i den og hevet to gasovne ind af den type, man bruger i fortelte, siger Peter Kirkeby.

– Hos os er det meget det sociale i at mødes klokken 8 lørdag morgen og få en kop kaffe og lille skarp og se solen stå op sammen. Det er superhyggeligt, så det er meget det sociale, vi gør det for, siger Peter Kirkeby.

 

Vinterbadere undgår sygdom

Vandet er ofte roligt ved Klintebjerg, som ligger godt beskyttet inde i Odense Fjord. Byens Vinterbadelaug mødes klokken 8 hver lørdag morgen igennem hele vinteren, hvor de sammen nyder solopgangen over fjorden og Vigelsø, som her ses i baggrunden.
Vandet er ofte roligt ved Klintebjerg, som ligger godt beskyttet inde i Odense Fjord. Byens Vinterbadelaug mødes klokken 8 hver lørdag morgen igennem hele vinteren, hvor de sammen nyder solopgangen over fjorden og Vigelsø, som her ses i baggrunden.
Privatfoto
Når man bader i koldt vand, frigives der en masse signalstoffer i hjernen som adrenalin, endorfiner og dopamin. Nogle af de signalstoffer kalder man også for kroppens egne lykkehormoner, fordi de blandt andet giver en følelse af lyst og energi.

– Mange siger, at det er skide koldt, og det skal de aldrig prøve, men man føler et enormt kick. Der er enorm stor forskel på første og anden gang, man er i vandet. Første gange forsøger man at få åndedrættet under kontrol, men anden gang mærker man faktisk slet ikke kulden. Det at komme op og mærke blodet banke rundt inde i kroppen er en fantastisk følelse. Det er verdens bedste start på en dag, siger Peter Kirkeby.

Derudover kan der faktisk også være en helbredsmæssig bonus ved at vinterbade. Vinterbadning er nemlig en slags brandøvelse for immunforsvaret, hvor kuldechokket sætter det i alarmberedskab i et kort øjeblik. Det skulle angiveligt styrke dets evne til at beskytte dig.

– Jeg er stort set aldrig syg eller forkølet. Det er der ikke ret mange af dem hernede fra, der er. Om det har noget med vinterbadningen at gøre, ved jeg ikke, men der kan gå år imellem, at jeg må lægge mig. Så med mindre man har dårligt hjerte, tager man i hvert fald nok ikke skade af det, siger Peter Kirkeby.

 

Camping-sauna-vogn er ingen skønheden

Hyggelig ser den ud. Klintebjerg Vinterbadelaugs camping-sauna-vogn ved havnen ud til Odense Fjord.
Hyggelig ser den ud. Klintebjerg Vinterbadelaugs camping-sauna-vogn ved havnen ud til Odense Fjord.
Privatfoto
Selvom den gamle campingvogn har tjent Klintebjerg Vinterbadelaug trofast i en årrække nu, har medlemmerne alligevel en drøm om at få en rigtig sauna i stedet. Det er endda på trods af, at den næsten er en attraktion på stedet.

– Campingvognen har været lejet ud til polterabends, og de har alle sammen sagt, at vi ikke må skille os af med den. Der har også været en svensker, og her sidste uge kom der også et par tyskere forbi. Vi vil gerne have folk med i foreningen, siger Peter Kirkeby og fortsætter:

– Der hænger et Bratz-forhæng mellem omklædningen og saunaen fra et af medlemmernes børn, der ikke ville have det længere. Det bidrager heller ikke til skønheden. Vi kan ikke finde ud af, om den tiltrækker eller afskrækker medlemmer, siger han og griner.

Campingpladser med vinterbadefaciliteter

DCU-Camping Rågeleje

Stranden her er en del af kyststrækningen, også kendt som Den Danske Riviera, som strækker sig fra Sejerø-bugten i vest til Øresund i øst. Fra DCU-Camping Rågeleje er der cirka 150 meter til stranden, hvor man kan nyde naturens kræfter. Den flade sandstrand er bred og fladbundet i vandet, så man kan gå relativt langt ud, inden det bliver dybt.

DCU-Camping Ålbæk Strand

Ålbæk Strand er en dejlig hvid og kilometerlang sandstrand. På trods af beliggenheden ud til det ellers strømfyldte Kattegat, gør beliggenheden ved i Ålbæk Bugt at vandet er roligt og lavt. På grund af det rene vand har stranden også Blåt Flag.

DCU-Camping Rørvig Strand

Som tilfældet også er ved Rågeleje, hvor en anden af DCUs vinteråbne pladser ligger, så er stranden her en del af Den Danske Riviera. Camping Rørvig Strand har direkte adgang til stranden, som udgør fire kilometer af Den Danske Riviera. Rørvig Strand ligger ud til Kattegat og har nogle af Sjællands flotteste klitter, som er skabt af flyvesand for flere hundrede år siden.

Hvidbjerg Camping

Pladsen ligger 400 meter fra en af Danmarks allerbedste strande ved Blåvands Huk, der er Jyllands vestligste punkt. Blåvand Strand kan deles op i en nord- og sydstrand. Ved nordstranden er der klitter med god mulighed for læ, mens vandet ved sydstranden er lavt, og bølgerne ruller stille ind mod den kilometerlange hvide sandstrand.

 

Kongshøj Strand Camping

Kongshøj Strand Camping ligger syd for Nyborg på Fyn. Campingpladsen ligger helt ned til vandet, hvor der også findes en badebro. Vandgennemstrømningen fra Storebælt sørger for, at vandet altid er klart og lækkert. Badestranden ved campingpladsen er en flot sandstrand, og Kongshøj Strand Camping er tidligere blevet fremhævet som en af de bedre badestrande på Fyn

Hanstholm Camping - Thy Feriepark

Fra campingpladsen er der en storslået udsigt over havet og de kilometerlange og øde sandstrande. Badestranden er lækker med et utæmmet klitlandskab, som giver læ. På stranden i retning mod Vigsø finder du desuden en del af fæstningsanlæggene fra 2. Verdenskrig. Nogle af bunkerne er stadig tilgængelige på stranden.

Augustenhof Strand Camping

Augustenhof strand ved Nordborg på Als er en smal strand med flere store sten, hvor man kan lægge håndklæder og tøj. Mod øst bliver stranden bredere ved Købingsmark Strand, som går for at være en af de bedste på nordøstkysten på Als. Der er ingen badebro neden for Augustenhof Strand Camping, men bevæger man sig få stenkast mod øst og Købingsmark Strand, ligger der et par badebroer, som man kan benytte.