Slovenien, Vestslovenien, camping, campingferie, Adria, autocamper Ud over en masse skønne campingpladser er der også gode autocamperpladser rundt omkring i Slovenien. Foto: Lasse Løndahl Henriksen
Campingferie

Vestslovenien med autocamper

Slovenien har masser af skønne campingpladser, hvor autocamperne er meget velkomne. Men landet satser også mere og mere på autocampergæster, som efterspørger andre faciliteter. En ny campingferieform vinder frem.

Af Anne-Vibeke Isaksen

Salgstallene for autocampere stiger i alle europæiske lande. Det får flere og flere destinationer til at imødekomme de særlige ønsker og behov, som mange autocampergæster har. De bor gerne på campingpladser. Men fordi bil- og bodelen er ét og samme køretøj, vil de også gerne bo tæt på byernes centrum eller lige ved siden af den attraktion, som skal opleves. De steder, hvor campingpladserne ikke ligger tæt på, er flere og flere lande i gang med at etablere nye overnatningsmuligheder. Slovenien er et af dem. Her finder du over 70 campingpladser, men også flere og flere autocamperpladser.

Gode autocamperpladser
1. Ved Postojnagrotten kører du ind bag en bom, hvor der er strøm og mulighed for at komme af med affald. Betaling foregår i en automat. Der er under 20 pladser, hvilket ikke er mange i forhold til, hvor mange besøgende, der kommer til attraktionen. Du kan ikke reservere på forhånd, så husk at have en plan B i højsæsonen.

2. Som noget helt nyt er der anlagt en topmoderne autocamperplads ved Militærhistorisk Museum i Pivka. Det ligner en nyanlagt parkeringsplads, men er forbeholdt overnattende autocampergæster. Her er strøm og wi-fi, ligesom du kan komme af med affald, spildevand og få frisk vand på. De fleste bor her kun i forbindelse med et besøg på Militærhistorisk Museum. 

Slovenien, Vestslovenien, camping, campingferie, Adria, autocamper, autocamperovernatning, autocamperpladser, Det Militærhistoriske Museum, Pivka
Overnatningspladser kun for autocampere vinder frem. Her ved Det Militærhistoriske Museum.
Foto: Lasse Løndahl Henriksen3. Sloveniens største havneby Koper passerer mange på vej til Istrien i Kroatien, og her findes områdets største og mest organiserede autocamperplads. Det er en stor parkeringsplads med alle faciliteter inkl. bygning med toilet og bad. Hele området er indhegnet, og der kræves kode til porten. Det er lidt kompliceret ”at tjekke ind”, fordi man først skal købe et plastikkort, som man tanker op med penge, hvorefter man betaler for den eller de overnatninger, man skal bruge. I forhold til, hvor gennemtænkt pladsen er, så er indtjekning meget besværlig. Det er rart, at der er kode til porten, for man bor midt i byen tæt på havnen, og man ville ikke føle sig sikker, hvis der ikke var hegn. Der er meget trafikstøj. Stedet fungerer bedst som et overnatningssted, fordi man er på vej mod syd eller nord og ”bare skal have et sted at sove”.

Slovenien, Vestslovenien, Koper, autocamperplads, camping, campingferie, Adria, autocamper
Autocamperpladsen midt i Koper er veludstyret, men ikke særlig charmerende pga. trafikstøj fra biler og tog.
Foto: Lasse Løndahl Henriksen4. Ved den smukke by Piran er der ikke autocamperpladser, men flere fine campingpladser. Parkering findes nogle kilometer syd for byen, og der går en sti langs vandet ind til centrum. Cykler anbefales. 

5. Heller ikke ved byen Vipava er der en decideret autocamperplads, men til gengæld en stor parkeringsplads med gode tilkørselsforhold i gåafstand til byen. Der er er ikke skilte med forbud om overnatning.


Attraktioner du skal opleve

Postojnagrotten
Sloveniens ubetinget største attraktion er de tre millioner år gamle drypstenshuler, Postojnagrotten, som er den mest besøgte af landets 7.000 grotter. Turen begynder med en togtur et par km ind i grotten, og efter den åbner der sig en ganske imponerende verden. På en guidet rundtur på halvanden time ser man fem af de 24 km, der er kendt i grotten i dag. Det højeste punkt i grotten er knap 600 meter over havets overflade. Grotten er et imponerende kalkstensrigt landskab, hvor man hele tiden kan se former og figurer – kun ens egen fantasi sætter grænser. Men hvordan er alt dette mon blevet til? Besøg også verdens største grotteborg Prejama, der ligger få kilometer derfra.

Postojnagrotten, Vestslovenien, Slovenien, attraktioner
Postojnagrotten er af gode grunde Sloveniens mest besøgte attraktioner. Ganske enkel ubeskrivelig flot.
Foto: Lasse Løndahl Henriksen

 

Bledsøen
Søen Bled ligger 475 meter over havet, er to km lang og 1.380 m bred. Der har været mennesker i området siden år 1004, og som resten af Slovenien har området været en del af både det tysk/romerske og det habsburgske rige og af Eksjugoslavien. Området har masser af attraktioner, men naturen er efter min mening det mest imponerende. Mest af alt fordi Sloveniens højeste bjerge ligger lige i baghaven. Det er også her, du finder Sloveniens eneste ø. Det er en fin lille sejltur med en af de små farvestrålende træbåde. Der er ikke så meget at se på øen ud over Mariakirken, som troner midt på øen. På den lille café serveres kaffe og søde, lokale specialiteter.

Slovenien, Vestslovenien, camping, campingferie, Bled, sø, ø i Bledsøen
Sloveniens eneste ø - midt i Bled-søen.
Foto: Lasse Løndahl Henriksen

 

Militærhistorisk Museum
Sloveniens historie er en noget kompleks sammensætning, men på Militærhistorisk Museum kan du få et godt overblik over alt det, landet har været igennem – det er ikke så lidt. Museet er et unikum, fordi der findes så meget materiel at vise frem – lige fra fly, til tanks og våben. Museet er anlagt i gamle militærbakker, hvilket gør attraktionen meget autentisk. Hvis du har tid, kan du også tage på jeeptur ud til de grotter, der var en del af det imponerende forsvarsanlæg, og som gjorde, at soldaterne kunne gemme både sig selv og våben for fjenden. 

Slovenien, Vestslovenien, Pivka, Det Militærhistoriske Museum, campingferie
Sæt god tid af til Det Militærhistoriske Museum.
Foto: Lasse Løndahl HenriksenVipava i Vipavadalen 
Vipava nævnes første gang 1367 og har en lang historie bag sig. Her har været masser af kampe om det frodige land og områdets store tilgang til ferskvand. I dag har byen knap 2.000 indbyggere, og livet går i den grad sin stille gang. Den største attraktion i byen er en gåtur, hvor du kan nyde det imponerende flod- og kanalsystem, som har gjort byen velhavende, fordi man på et meget tidligt tidspunkt fandt ud af at kontrollere vandmasserne.

Slovenien, Vestslovenien, Vipavadalen, camping, campingferie, Adria, autocamper
Tidlig efterårsmorgen i Vipavadalen.
Foto: Lasse Løndahl Henriksen


Piran ved kysten
Mange steder i Slovenien kan man fornemme den italienske dominans, men i Piran bliver man næsten i tvivl, om man faktisk er kommet til Norditalien. Byen ligger umådeligt smukt, og den store plads Tartini er opkaldt efter den italienske komponist Guiseppe Tartini, der blev født i Piran i 1692. Den gamle bymur og St. Giorgio Kirken, som troner højt over byen, er bestemt et besøg værd.

Slovenien, Vestslovenien, Piran, havn, camping, campingferie
Piran, der ligger helt ude ved kysten, minder om de smukke byer på Istrien i Kroatien.
Foto: Lasse Løndahl Henriksen
Fakta om Slovenien

Slovenien ligger i Centraleuropa og grænser op til både Italien, Kroatien, Østrig og Ungarn.

Det blev selvstændigt den 25. juni 1991, efter Jugoslavien gik i opløsning, og siden 2004 har landet været medlem af både EU og NATO.

Selv om landet er lille, er der både kyst, skov, store åbne sletter og bjerge.

Indbyggertal: To millioner
Hovedstad: Ljubljana
Valuta: Euro
Afstand fra den dansk-tyske grænse: 1.400 km