Camping i Tjekkiet Karlsbroen i baggrunden af billedet er en af de helt store seværdigheder i Prag, som skal opleves. På grund af det store antal turister i byen, er det bedst at komme enten tidligt om morgenen eller sent om aftenen, hvor der er færre mennesker. Foto: Kim Basse
Tjekkiet | Prag

Camping i Prag: Gourmet og fangelejr med fordele

Tjekkiets hovedstad, Prag, rummer alt fra god mad, smuk arkitektur, til en imponerende historie, som mere end én gang har givet genlyd i Danmark – og selvfølgelig også DCU-fordelspladser. DCU guider dig her igennem Den Gyldne Stad og større seværdigheder omkring Tjekkiets hovedstad.
Annonce

Tekst af Kim Basse

Senest redigeret: August 2019

 

En kvindelig stemme skratter i højtaleren. Toget sagtner farten i den underjordiske tunnel under Prags gader. ”Pristi stanice Mustek”, siger stemmen, mens toget skramler ind på stationen. Det betyder ”næste stop, Mustek”, som er en af tre metrostationer i Prag, hvor man kan skifte mellem to af i alt tre metrolinjer i byen.

Camping i Tjekkiet og Prag
Det astronomiske ord og Týnkirken, hvor den danske astronom Tycho Brahe ligger begravet, ligger centralt i Prags gamle bydel og er et must for turister i Tjekkiets hovedstad.
Foto: Kim Basse
Den pragske metro er tilbage fra kommunisttiden, og mange af togene er bygget i det gamle Sovjetunionen. Alligevel kører de med større præcision end den københavnske ditto, der jævnligt udsættes for blokerede døre eller andet, der sætter systemet i stå. Sådan er det ikke i Prag. Her spiller al offentlig transport fra busser til sporvogne, og selv kommunisternes levn, metroen, kører upåklageligt.

 

Fire fordelscampingpladser omkring Prag

På Mustek er det grøn og gul, linje A og B, der krydser hinanden og skaber en hovedfærdselsåre i byen. Her kan man også købe alt fra 30-minutters til 24- og 72-timers billetter til måneds og års-billetter, som gælder til alle typer offentlig transport i Prag.

Camping i Tjekkiet og Prag
Undgå turistfælderne. Den jødiske kirkegård i centrum af Prag er ofte overrendt af turister. Du kan derfor med fordel besøge den nye jødiske kirkegård i bydelen Zizkov, hvor bl.a. den verdensberømte forfatter Franz Kafka ligger begravet.
Foto: Kim Basse
Her kan man ved en af udgangene se rester af byens oprindelige facader og vindues- og døråbninger, der er udgravet under anlægningen af metroen efter at være begravet under byens nuværende gadeniveau. Det har man gjort, fordi floden Moldau jævnligt går over sine bredder, og man på den måde bedre kunne beskytte byen mod oversvømmelser.

Vi er kommet hertil fra DCU’s fordelsplads ved Dolní Počernice. Campingpladsen er en ud af fire fordelscampingpladser i nærheden af Prag. Vi har valgt denne, fordi den ligger omkring en halv times gang fra metrostationen Černý Most, som også er endestationen for den gule linje, B.

I bil tager turen fra Dolní Počernice til Černý Most, hvor der også er mulighed for parkering, omkring ti minutter. Ind til Prag er der cirka en halv time i bil fra campingpladsen, men det kan være svært at finde parkeringspladser inde i byen i højsæsonen og nærmest umuligt for autocampere. Derfor har vi valgt campingpladsen tættest på metroen.

 

Den kommunistiske arv

Camping i Tjekkiet og Prag
Over alt i Tjekkiet ligger der forladte bygninger og ruiner uden ejere fra kommunisttiden. Her er det en gammel fabrik i Prags forstad Jinonice, der ligger øde hen.
Foto: Kim Basse
Metrostationen Mustek ligger tæt ved Wenzelspladsen med det tjekkiske Nationalmuseum. Det var også herfra, at Tjekkiets første præsident, Václav Havel, der var stærk kritiker af det kommunistiske regime i Tjekkoslovakiet, som landet hed dengang, proklamerede, at styret nu var faldet efter Fløjlsrevolutionen i 1989.

Den kommunistiske arv er på sin vis og alligevel ikke allestedsnærværende i Tjekkiet. Arven er nemmere at spotte i mindre byer og i Prags forstæder, hvor erhvervsgrunde stadig ligger øde efter kommunismens fald.

Camping i Tjekkiet og Prag
Det var her på Václavské náměstí, at Václav Havel, der blev Tjekkoslovakiets første præsident efter kommunismens fald, blev hyldet efter Fløjlsrevolutionen i 1989.
Foto: Kim Basse
Da regimet var faldet, forsøgte man at finde frem til de oprindelige ejere af de ejendomme, som kommunisterne nationaliserede, for at aflevere dem tilbage til de oprindelige ejere. Det har dog i flere tilfælde været mere end vanskeligt at finde de oprindelige ejere eller efterkommerne af dem. Derfor ligger flere fabrikker, erhvervsgrunde og huse tilbage som tomme ruiner rundt omkring i landet.

Interesserer man sig for koldkrigshistorie, kan man med fordel besøge det kommunistiske museum tæt ved Namesti Republiky, som ligger cirka ti minutters gang fra Mustek.

 

Desperate sjæle og fangekældre

Camping i Tjekkiet og Prag
Nationalteateret i Prag er smukt oplyst om aftenen. Billetter til forestillinger kan købes på turistinformationen og koster kun meget lidt, hvis man køber dem samme dag eller dagen før forestillingen.
Foto: Kim Basse
Tæt ved det kommunistiske museum ligger krudttårnet. Det er den sidste tilbageværende af Prags i alt 13 byporte. Byggeriet af det gotiske tårn begyndte i 1475 og er bestemt et besøg værd. Bagefter kan man nyde et godt måltid på Grand Cafe Orient. Cafeen oser af charme med en indretning fra 1920’ernes Wien. Begge byer – Prag og Wien – var en del af det enorme Østrig-Ungarske rige frem til 1. Verdenskrig, hvorefter riget blev splittet. Denne storslåede, men dekadente arv minder et besøg på Grand Cafe Orient gæsten om.

Når man går videre herfra og ind mod Rådhuspladsen, kommer man automatisk forbi den smukke Týnkirke. Her ligger den verdensberømte danske videnskabsmand Tycho Brahe begravet, efter han i de sidste år af sit liv slog sig ned i Prag.

Over for kirken står statuen af reformatoren Jan Hus, der blev dømt som kætter og brændt på bålet af kirken. Jan Hus inspirerede blandt andre Luther, der indførte protestantismen, som er indskrevet i Danmarks Grundlov. I dag peger Jan Hus anklagende over mod den katolske Týnkirke og beretter om den store rolle, Prag har spillet i verdenshistorien.

Lige over for Týnkirken og Jan Hus ligger rådhuset og det astronomiske ur. Her kan man både få rundvisning i de middelalderlige kældre med fangerum, hvor desperate sjæle har kradset deres navne i de kolde underjordiske vægge.

 

Gourmet og opskriften på guld

Vil man til vejrs, giver rådhustårnet en fantastisk udsigt over byen. Her knejser det kommunistiske prestigeprojekt – tv-tårnet, som i dag rummer gourmet-restaurant, hotel og udsigtsplatform i bydelen Žižkov ude mod vest. Mod øst ses Prags borg på den anden side af Moldau, som man kommer til via den berømte Karlsbro.

Camping i Tjekkiet og Prag
Udsigten fra vinmarkerne, som pryder stisystemet op til Prags Borg er storslået og er værd at bruge nogle minutter på at dvæle ved. Her er det udsigten over bydelen Malá Strana, som ligger på modsatte bred af Moldau, hvor det astronomiske ur ellers ligger
Foto: Kim Basse
Oprindeligt bestod Prag af fire byer; Malá Strana, Hradčany, Nové Město og Staré Město, der opstod omkring Prags borg. De voksede siden sammen til det, som i dag kendes som Prag.

Borgen er i dag sæde for den tjekkiske præsident. Det var også her, den europæiske 30-årskrig brød ud, da en flok protestanter bogstaveligt talt kylede et par katolikker ud af vinduerne og på den måde startede en religionskrig, som Danmark også blev hvirvlet ind i.

På borgen finder man også Den Gyldne Gade, hvor alkymister engang forsøgte at finde opskriften på guld og det evige liv. Her finder man også den imponerende Skt. Vitus Katedral, der først stod færdig i 1229 efter 585 års byggeri. På borgen kan man gå til klassiske koncerter, se torturinstrumenter og meget andet.

 

Husk, at det er lovpligtigt at køre med vignetter i Tjekkiet. Læs mere herom i forlængelse af artiklen her. 

Få gode råd til flere seværdigheder i Tjekkiet i billedkarrusellen herunder:

Camping i Tjekkiet og Prag Theresienstadt ligger 62 km nord for Prag. Theresienstadt blev brugt som koncentrationslejr under 2. Verdenskrig. Næsten 32.000 fanger var igennem koncentrationslejren under krigen. Foto: Kim Basse
Camping i Tjekkiet og Prag Cesky Krumlov er en smuk middelalderby med kringlede gader i det sydlige Tjekkiet, 3 timers kørsel fra Prag. DCU’s nærmeste fordelsplads er Camping Chvalsiny, et kvarters kørsel fra byen. Foto: Adobe Stock
Camping i Tjekkiet, Prag og Karlovy Vary Karlovy Vary (tysk: Karlsbad) er en af de bedst kendte og samtidigt mest traditionelle kurbyer i verden. Byen ligger cirka 130 km vest for Prag i et smukt landskab i et bjergrigt område. Foto: Adobe Stock
Camping i Tjekkiet, Prag og Karlstein Karlstein er et gotisk slot/borg i byen Karlštejn 30 km sydvest for Prag. Det blev grundlagt i 1348 af Karl IV, som Karlsbroen i Prag også er opkaldt efter, og har slottet tjent som forsvarsborg. Foto: Adobe Stock
Fem spændende spisesteder i Prag

Tv-tårnet i Žižkov:

Camping i Tjekkiet og Prag
Tv-tårnet i Zizkov
Foto: Kim Basse
Gourmet med gode priser og udsigt ud over Prag. Det gamle kommunistiske tv-tårn i bydelen Žižkov indeholder restaurant, udsigtstårn og hotel. Restaurantpriserne svarer til almindelige danske restaurantpriser, men med den fordel, at det fremragende måltid kommer med en udsøgt udsigt ud over Den Gyldne Stad.

 

U Sadu:

Camping i Tjekkiet og Prag
U Sadu ligger tæt ved tv-tårnet i Zizkov
Foto: Kim Basse
U Sadu er et tjekkisk værtshus næsten for foden af tv-tårnet i Žižkov. Værtshuset serverer traditionel tjekkisk mad og har god tjekkisk øl i hanerne. Vil man gerne have noget lokalt i hyggelige rammer uden alt for mange turister, er U Sadu stedet. Man kan med fordel besøge tv-tårnets udsigtsplatform, før man slutter her.

 

Café Louvre:

Camping i Tjekkiet og Prag
Café Louvre ligger tæt ved Nationalteateret i Prag.
Foto: Kim Basse
Den gamle wienercafe slog første gang dørene op i 1902. Dengang var Prag og Tjekkiet en del af det enorme Østrig-Ungarske rige med hovedsæde i Wien. Det er denne fordums storhed, som alt ved Café Louvre emmer af. Louvre ligger tæt ved centrum og et stenkast fra nationalteateret, og folk som Albert Einstein og Franz Kafka har begge frekventeret denne skønne café.

 

Priory Mill:

Camping i Tjekkiet og Prag
Priory Mill er en romantisk restaurant i bydelen Malá Strana.
Foto: rutapara2, Facebook
Denne restaurant er det romantiske alternativ i bydelen Malá Strana, som ligger på modsatte side af Moldau, hvor det astronomiske ur og byens centrum ellers ligger. Denne del af byen er mindre turistet, og Priory Mill ligger tæt ved den fredelige Kampa Park, ned til Moldau, og Petrinhøjen med den smukke udsigt ud over Prag i kort afstand derfra.

 

Restaurant and hotel Nebozízek:

Camping i Tjekkiet og Prag
Restaurant and hotel Nebozízek byder på gourmet og smuk udsigt.
Foto: Restaurant and hotel Nebozízek
Endnu en restaurant i den fine ende af skalaen med meget overkommelige priser og en udsøgt udsigt ud over Prag fra Petrinhøjen. Dette er stedet, hvor den tidligere amerikanske præsident Bill Clinton valgte at spise under et besøg i Prag. Restaurant and hotel Nebozízek kan nås til fods ad Petrinhøjens stejle skråning eller med kabelbane, som man efterfølgende kan tage helt til toppen og nyde udsigten fra.