Smuttur, smutturen.dk, oplevelser i Danmark, seværdigheder, attraktioner Det er skønt med en picnic med familien på kysten ved Vadehavet. Foto: Niclas Jessen
Oplevelser

Tag på smuttur til 50 særlige oplevelser i den danske natur

En ny inspirationsguide, Smutturen.dk, giver tips til, hvor du kan tage på udflugt, løbetur, picnic med børnene eller weekendtur i den danske natur.

Næsten uanset, hvor i Danmark du camperer, er der ikke langt til helt særlige naturoplevelser, og skulle du alligevel mangle inspiration, kan et helt nyt værktøj nu hjælpe dig. Smutturen.dk hedder den nye inspirationsguide, der rummer bud på smutture til 50 unikke naturoplevelser i hele Danmark.

Det er landets kommuner og turismeorganisationer, der har stået for at indstille deres lokale naturoplevelser, mens et ekspertpanel bestående af fire fagdommere har udvalgt de endelige 50 steder fordelt over landets fem regioner. Ekspertpanelets fire repræsentanter har kompetencer inden for oplevelse og turisme, miljø- og naturpolitik eller naturhistorie og kulturarv.

Bovbjerg Fyr, Danmark, oplevelser, seværdigheder
Bovbjerg Fyr blev tændt første gang 30. december 1877, og det lyser stadig. Ud over at hjælpe skibe på havet fungerer fyret i dag også som yndet turistmål og mødested.
Foto: Cathrine Cort Coppel

 

Lav en rejseplan
Danmark er dækket af ca. 23 procent natur og mere end 7.300 km kyststrækning, der gemmer på en lang række skønne naturattraktioner, som er ganske gratis at besøge. I den nye inspirationsguide finder du 50 af disse steder, som alle rummer et særligt oplevelseselement.
På Smutturen.dk kan du ved hjælp af et danmarkskort finde steder i hele landet. Du kan både læse om stederne, se flotte billeder derfra, lave en rejseplan og se en listevisning over alle de steder, der er i nærheden af dig lige nu. Sitet kan tilgås fra computer, tablet og mobil og kan både bruges som inspiration og praktisk rutevejledning.

Blandt naturattraktionerne i guiden er bl.a. Opalsøen på Bornholm og Grenen i det nordligste Jylland, som begge byder på smuk natur og masser af oplevelser for børn og voksne. Ligesom de øvrige 48 steder er de nøje udvalgt blandt i alt 580 indstillede naturattraktioner. 

Opalsøen, Bornholm, Danmark, oplevelser, seværdigheder, natur
Opalsøen på det nordlige Bornholm er et smukt syn og med blandt de 50 unikke naturoplevelser i Danmark.
Foto: Cathrine Cort Coppel

 

Skal tiltrække flere besøgende
Bag Smutturen står Realdania i samarbejde med Dansk Kyst- og Naturturisme, Naturstyrelsen og VisitDenmark. Målet er at gøre opmærksom på disse særlige steder og naturoplevelser, så endnu flere danskere og udenlandske turister vil besøge dem og få glæde af dem.

– Vi skal åbne flere menneskers øjne for de fantastiske stedbundne attraktioner, vi har rundt om i landet. Smutturen skal hjælpe besøgende til at finde stederne. Samtidig skal den være med til at vise, hvordan et område kan skabe positiv lokal udvikling ved at dyrke de lokale potentialer, siger Anne Skovbro, der er filantropidirektør i Realdania.

Synliggørelse og styrkelse af steder i den danske natur bidrager til at tiltrække flere besøgende og skabe en stærkere lokal identitet. Det viser erfaringer fra kampagnen Stedet Tæller, som Realdania og Naturstyrelsen har arbejdet på de senere år. Det er f.eks. tilfældet for Kalø Slotsruin i Østjylland og Rubjerg Knude i Nordjylland, hvor besøgstallet er vokset efter indsatsen.

De vilde heste, Gulstav, Langeland, Danmark, oplevelser, seværdigheder
Op mod 80 vilde heste holder til i en indhegning ved Gulstav på Langeland.
Foto: Cathrine Cort Coppel

 

Oplevelser for alle 
Det har ikke været let at vælge de endelige steder til guiden. Ekspertpanelet har grundigt vurderet de 580 indstillinger fra hele landet og udvalgt de 50 steder, der både byder på smuk natur og har en masse gratis oplevelser for både børn og voksne.
Hos Dansk Kyst- og Naturturisme forventer man, at Smutturen bliver et godt værktøj for både danskere og udenlandske turister. 

– Danmark har utrolig meget kyststrækning i forhold til landets størrelse, og kysterne er allerede et stort trækplaster for både danske og udenlandske turister. Vi håber, at Smutturen vil få endnu flere til at udforske vores skønne strandområder, siger Jens Hausted, direktør i Dansk Kyst- og Naturturisme.

Stevns Klint, Danmark, oplevelser, seværdigheder
Stevns Klint byder på spændende naturoplevelser.
Foto: Kim Wyon

 

Skal generere ny viden
Som en del af indsatsen indsamles besøgsdata fra alle 50 steder. Teledata fra alle stederne kombineret med sensorer på udvalgte steder tæller de besøgende anonymt. Formålet er at få et mere klart billede af, hvor mange mennesker der besøger de gratis, danske attraktioner, og derigennem skabe ny viden og fakta om stedbundne, lokale potentialer rundt om i hele landet. 
Samtidig kan det være med til at give et billede af, om der er behov for videreudvikling af faciliteter omkring de pågældende steder.

Hos VisitDenmark er man glad for både det markedsføringspotentiale, der ligger i Smutturen, og også den nye viden, som guiden er med til at skabe, siger Jan Olsen, Administrerende Direktør i VisitDenmark.

– Vi får med Smutturen et meget mere præcist billede af, hvor mange besøgende der kommer på de naturbårne steder, ligesom man gør med vores egen attraktionsliste for de steder, hvor der løses billet, f.eks. i Tivoli. Det giver os mere viden om turisternes færden og en bedre indsigt i, hvordan potentialet kan udnyttes og udvikles i den internationale markedsføring.

Faxe Kalkbrud, Danmark, oplevelser, seværdigheder
Ved Faxe Kalkbrud er kalken cirka 63 mio. år gammel.
Foto: Cathrine Cort Coppel

 

De 50 udvalgte steder
Ørkenen, Anholt
Ballum Sluse, Nationalpark Vadehavet
Skjoldungestierne, Skjoldungernes Nationalpark
Stevns Klint, Stevns
Råbjerg Mile, Frederikshavn
Rubjerg Knude Fyr, Hjørring
Jydelejet og Møns Klint, Vordingborg
Mandø, Esbjerg
Kalø Slotsruin, Nationalpark Mols Bjerge
Faxe Kalkbrud, Faxe
Feddet, Assens
Ulvshale Skov, Vordingborg
De Vilde Heste, Gulstav
Dueodde, Bornholm
Helligdomsklipperne, Bornholm
Opalsøen, Bornholm
Bovbjerg Fyr, Lemvig
Himmelbjerget, Skanderborg
Trehøje, Nationalpark Mols Bjerge
Bøllemosen, Jægersborg Hegn
Grenen, Skagen
Rold Skov, Rebild
Stenbjerg Landingsplads, Nationalpark Thy
Livø, Vesthimmerland
Gendarmstien, Aabenraa og Sønderborg
Svanninge Bakker, Faaborg
Fyns Hoved, Kerteminde
Vejrhøj, Geopark Odsherred
Randbøl Hede, Billund og Vejle
Store Vildmose, Jammerbugt
Sletterhage Fyr, Syddjurs
Tversted Søerne, Hjørring
Bjergsted Bakker, Kalundborg
Ekkodalen, Bornholm
Hammershus, Bornholm
Harrild Hede, Ikast-Brande
Jyske Aas, Brønderslev
Knudeklint, Fur
Kongenshus Hede, Viborg
Møgelskår, Samsø
Naturpark Maribosøerne, Lolland
Nymindestrømmen, Varde
Panoramaruten, Brandslev Bakker
Den Tilsandede Kirke, Skagen Klitplantage
Skamlingsbanken, Kolding
Gudenåens og Skjernåens Kilder, Vejle
Røsnæs, Kalundborg
Trækstien, Silkeborg
Alrø, Odder
Nørreskoven, Als

Fakta

Ekspertpanelet består af 

  • Udvalgt af VisitDenmark: Eva Thybo, Fundraising & Relationship Manager, Business Development i VisitDenmark
  • Udvalgt af Naturstyrelsen: Lars Bendix Poulsen, Specialkonsulent i Naturstyrelsen
  • Udvalgt af Dansk Kyst og Naturturisme: Mette Greisen Damsgaard, Udviklingskonsulent i Dansk Kyst og Naturturisme
  • Udvalgt af Realdania: Rikke Juul Gram, Partner/Landskabsarkitekt MAA Schønherr