Geocaching, cache, skattejagt med satellit, GPS, natur, oplevelser Der findes cirka tre millioner cacher over hele jorden. Den første blev lagt i USA for 17 år siden. Arkivfoto
Oplevelser

Skattejagt med satellithjælp

Geocaching er let at kombinere med campingferie. Det kræver ikke meget andet end en GPS og lyst til at komme ud i naturen.

Af Torben Brandt

Det lyder muligvis lidt avanceret og en smule langhåret – men geocaching er bare en moderne form for skattejagt tilsat et pift orienteringsløb med en snert af skovtur. Geocaching går ud på at finde en cache (en skat), som er gemt. Det hyggelige er, at hele familien kan være sammen om det, og så er det tilmed oplagt at kombinere med camping, hvor man jo allerede er ude i det fri. 

Ofte er skattene gemt på smukke, historiske eller seværdige steder, så jagten kan kombineres med en god kultur- eller naturoplevelse. Der ligger cirka tre millioner cacher gemt over hele jordkloden, så uanset hvor ferien går til, er der næsten altid nogle i overskuelig afstand fra campingpladsen. 

Skal kunne modstå vind og vejr
Inde i cachen ligger som minimum en logbog, så man kan notere findedato og sit brugernavn. Derudover skal man logge sit fund på hjemmesiden geocaching.com, så andre kan se, at man har været der. I nogle cacher ligger små, ret ubetydelige gaver, som finderen kan tage og erstatte med nye af nogenlunde tilsvarende værdi. 

Cachen er typisk en robust beholder, der kan modstå vind, vejr og vand. Det kan være en lille plasticbøtte, som er forholdsvis let at få øje på. Men man kan også købe beholdere, der falder i ét med omgivelserne og er udformet som f.eks. en sommerfugl, sten, edderkop eller en træstub. 

Geocaching, cache, skattejagt med satellit, GPS, natur, oplevelser
En cache kan være gemt de mest finurlige steder.
Arkivfoto


Forskellige sværhedsgrader
Cacherne er gemt af andre geocachere, som på hjemmesiden geocaching.com har opgivet GPS-koordinaterne for stedet samt eventuelt nogle små hints til at lokalisere den. Sværhedsgraden varierer, så nogle er lette at finde, mens andre næsten er umulige at lokalisere. 

For at komme i gang opretter man sig gratis som bruger på hjemmesiden geocaching.com, hvilket kun tager et øjeblik. Når det er sket, kan man skrive bynavnet, hvor man befinder sig, og derpå viser hjemmesiden de cacher, der ligger i nærheden. Ud over skattenes sværhedsgrad kan man blandt andet se, hvor vanskeligt terrænet er, hvornår skatten er placeret, og hvornår den senest er fundet.  

Du kan også oprette dig som bruger ved at hente en geocaching-app på din smartphone. Det har den åbenlyse fordel, at du næsten altid har den på dig, og at du samtidig kan bruge telefonens indbyggede GPS til at lokalisere cacherne. 

Geocaching, cache, skattejagt med satellit, GPS, natur, oplevelser
Mobilen kan også bruges til geocaching.
Arkivfoto

Mere spontant med app
Elsebeth Meilby Petersen fra Sønderjylland har sammen med sin mand og to børn på henholdsvis 11 og 14 år geocachet i otte-ni år. De er campister og planlagde tidligere campingturene efter, hvor de kunne geocache. 

– Appen har gjort, at det er blevet mere spontant og mindre planlagt end tidligere, for nu kan vi se på appen, hvad der ligger i det område, hvor vi er. Ofte lægger folk cacherne nogle seværdige steder, så man får set smukke områder, man ellers ikke ville have set, når man geocacher. GPS’en i telefonen er ganske vist ikke helt så nøjagtig som i en dyr GPS, men for os fungerer det udmærket, siger Elsebeth Meilby Petersen. 

Familien får dog ikke geocachet helt så meget som tidligere, efter at børnene er blevet større. 

– Vi gør det mest i ferierne. Da de var små, var de jo vilde med at finde de småting, der nogle gange ligger i cachen. Men sådan er det ikke længere, så nogle gange er det faktisk bare min mand og jeg, der geocacher. 

– Men når børnenes bedsteforældre tager børnene med på ferie, plejer de at geocache sammen. Det har de tidligere gjort i Tyrkiet, og de har også planer om at gøre det til sommer, hvor de sammen tager til Korfu, fortæller Elsebeth Meilby Petersen.

Geocaching, cache, skattejagt med satellit, GPS, natur, oplevelser
Cacherne skal placeres i en robust beholder, der kan tåle vind, vand og vejr.
Arkivfoto


Campingpladser lokker med geocaching
Flere af de danske campingpladser har luret, at geocaching er blevet populært. De nordjyske pladser Bunken Strand Camping og Skiveren Camping opfordrer på deres hjemmeside campisterne til at bruge naturen på og omkring pladsen til geocaching. Det samme gør f.eks. Bryrup Camping ved Silkeborg, Ringkøbing Camping og Faaborg Camping.
 
Også adskillige danske turistbureauer er hoppet med på vognen og har lagt cacher ud interessante steder i kommunen. Hvis du vil geocache, er det lokale turistbureau derfor et udmærket sted at høre nærmere. 

Nyttige links
Geocaching.com
Geoshop.dk
Geocache.dk
Geowiki

Vidste du at…
  • Alene i Danmark findes der mere end 40.000 cacher
  • USA’s tidligere præsident Bill Clinton er indirekte årsag til, at geocaching opstod, da han fik det såkaldte ”selective availability” slået fra i GPS-systemerne. Det betød, at nøjagtigheden på private GPS’er steg fra 100 meter til cirka 20 meter
  • Umiddelbart efter, nærmere bestemt 3. maj 2000, lagde amerikaneren Dave Ulmer en cache ud i skoven nær sit hjem i Oregon. Den blev fundet to gange i dagene derpå, og dermed var geocaching en realitet
  • Cacher findes så specielle steder som på havets bund og toppen af Mount Everest
  • Der er ingen forening af geocachere i Danmark. Men der findes fora på nettet, hvor fællesskabet og interessen dyrkes – f.eks. gruppen ”Glade geocachere”

Også værd at huske…

  • Nogle cacher er gemt på f.eks. kirkegårde eller historiske steder. Vis derfor altid respekt, når du leder efter skatten 
  • Man må gerne lægge cacher på Naturstyrelsens arealer med offentlig adgang, men udlæggeren skal samme dag fortælle Naturstyrelsens lokale enhed, hvor cachen ligger 
  • Vil du placere en cache på privat grund, skal ejeren af området først kontaktes og give lov
  • Naturstyrelsen kan kræve en cache fjernet – eller selv fjerne den – hvis styrelsen vurderer, at den ligger uhensigtsmæssigt
  • Cacher må gerne lægges på f.eks. en fredet gravhøj eller gemmes i en stendysse, men må under ingen omstændigheder graves ned i et fredet fortidsminde 

Kilde: Naturstyrelsen