1 1

Sensommertur til Norge

22. august til 2. september 2019
Annonce

Efter at vi i flere år har kørt en sensommertur sydpå, vil vi nu prøve en tur den anden vej. Norge er vores mål, ja hel bestemt Oslo og omegn.

Vi mødes torsdag den 22. august på Bogstad camping. Bogstad camping ligger ca. et kvarters kørsel fra centrum i Oslo. Her skal vi bo de første 9 nætter.

Vi vil allerede dagen efter ankomst besøge Holmenkollen. Holmenkollen ligger ikke så langt fra campingpladsen i bydelen Vestre Aker, og ud over at være et boligområde, har området været centrum for skisport siden slutningen af det 19. Århundrede.

På den berømte skihopbakke ” Holmenkollbakken ” har der været afholdt konkurrencer siden 1982.

En guide vil vise os rundt på skimuseet og føre os op på bakken, så vi kan se den enorme udsigt over byen. Derfra fortsætter vi til ” Frognerseteren ” en flot restaurant fra 1891 bygget i vikingestil. Her skal vi spise vores velkomstmiddag og samtidig nyde en storslået udsigt over Oslo og Oslofjorden.

Vi skal da også som noget af det første på en vandring i centrum af Oslo. Karl Johans gate og slottet udgør selve definitionen på centrum i Oslo. Hovedgaden byder på mange historiske bygninger, som f.eks. parlamentsbygningen Stortinget og Oslo domkirke.

Gåturen gennem Karl Johans gate vil give et godt indtryk af liv i gaderne, og for enden af Karl Johans gate ligger det flotte kongelige slot som er toppen på værket. Fra slottet er der udsigt over det meste af gaden og den flotte omkringliggende Slotspark.

Den famøse gade er cirka en kilometer lang fra top til bund, og der er mange ting vi skal kigge på undervejs.

Det er også denne gade der hvert år den 17. maj er omdrejningspunktet for deres årlige nationaldag. Denne dag fester hele Norge og mange er iført nationaldragter.

Så tager vi også på tur til Blaafarveværket.

Det kongelige Modumske Blaafarveværk blev oprettet i 1773 for at udvinde kobolt fra gruberne på Modum. Kobolten skulle bruges til fremstilling af koboltblå farve til verdens porcelæns og glasindustri. Den største industrivirksomhed i 1800 tallet, og de havde Norges første skole for arbejder børn.

I dag er blåfarveværket museum, og et af Norges mest besøgte. Blåfarveværket er et enestående eksempel på et grubesamfund i 1800 tallet, og er beliggende i pragtfulde naturskønne omgivelser midt i Kunstnerdalen. Museumsanlægget strækker sig over et ca. 8 km. stort område.

Dronning Margrethe havde bl.a. en udstilling på værket i 2003.

Vi skal på en guidet rundvisning i koboltgruberne, ned til et underjordisk glasgulv og som noget nyt i 2018, gå af en 32 m. lang hængebro inde i gruberne.

Guiden tager os også med til museerne på halvøen Bygdøy

Her skal vi besøge vikinge skibene, Kon-Tiki og Fram. Kon-Tiki museet er grundlagt af en opdagelsesrejsende ved navn Thor, og rummer hjemmelavede fartøjer som transporterede ham på rejser over verdenshavene. Museet er dedikeret til Thors drømme og forskning. Han sejlede

over havene i primitive fartøjer for at bevise, at det var muligt for mennesker at sejle fra et kontinent til et andet i oldtiden.

Museets midtpunkt er den originale Kon-Tiki flåde af balsatræ og bambus. I 1947 bragte det spinkle fartøj Thor og hans besætning tværs over Stillehavet. De rejste knap 8000 km. på 100 dage.

Vi skal opleve den primitive flåde og dens kahyt, og se optagelser fra ekspeditionen på tv-skærm. Den blev filmet undervejs og vandt en Oskar for bedste dokumentarfilm i 1951.

Så fortsætter vi til Fram museet. Her går vi ombord på Fram, det norsk byggede fartøj som bragte den opdagelsesrejsende Roald Amundsen til Antarktis, hvor han opdagede sydpolen.

Fram var det stærkeste polarfartøj af træ, som nogensinde var bygget, og det var designet til at modstå det tilfrosne hav. Mellem 1893 og 1912 deltog Fram i 3 større ekspeditioner til begge polarområder. Vi skal selv ombord, stå bag roret og forestille os hvordan det må have været at navigere gennem de arktiske og anarktiske vande. Ombord på skibet vil vi se hvordan besætningen klarede den ekstreme kulde i polarområderne.

Vi skal på en gåtur i mørke, hvor vi skal opleve en polarekspedition, der er gået galt. Vi skal stå på et skibsdæk, der bevæger sig, mens fantasivæsner angriber, og temperaturen daler til minus ti gr.

Så slutter vi af gennem is tunnellen, hvor vi skal passe på isbjørnen.

Så kører vi også en tur til Kongsberg, hvor vi skal besøge et Norsk bjergværksmuseum. Her skal vi med et minetog godt 2 km. ind i bjerget, hvor vi i de mange minegange vil se hvor de i 1800 tallet udvandt sølv, det såkaldte ” Kongsberg sølvværk ” Her udvandt de sølv indtil sølvpriserne faldt og skabte så store underskud at de valgte at lukke minerne i 1957.

Vi skal huske varmt tøj, da der kun er 6 - 8 gr. i minerne minder vores guide om.

Vi vil også på sejltur på Oslos fjorde. Vi går en aften ombord på et træskib og sejler ud forbi labyrinter af grønne øer og flotte landskaber, samtidig med at vi nyder den friske smag af norske fjordrejer fra buffeten og kolde drikkevarer fra baren.

Inden afrejsen fra Bogstad, kører vi en tur nordpå, hvor vi kigger nærmere på Hadeland glasværk.

Her skal vi have en rundvisning på Hadelands 250 år gamle glasværk, værket er den ene af landets to endnu fungerende, og det har en stor og levende produktion i stadig udvikling.

Efter 9 dage på Bogstad camping kører vi videre til Halden. Her skal vi have vores sidste 2 overnatninger på Frederiksten camping.

Halden er en lille by ved Iddefjorden, hvor næsten alle huse er bygget af træ. Selve byen ligger lavt, men lige bag den rejser fjeldet sig stejlt med fæstningen Frederiksten øverst oppe. Gennem tiderne har den vogtet over fjorden og Norges grænse.

Der er ikke langt til Svinesund og dermed grænsen til Sverige.

Frederiksten fæstningen er gået fra at være Norges vigtigste forsvarsværk, til nu at blive en af Norges største kulturarenaer. Der afholdes i dag flere store koncerter.

Når vi har studeret fæstningen, og set hvad der ellers bydes på i Halden, vil vi slutte stævnet af med en afskedsmiddag i ” Den Røde Kro ” som ligger lige bag fæstningen og campingpladsen.

 

I prisen er inkluderet;
11 x overnatninger, entre og dansk guide på Holmenkollen, velkomstmiddag ( en tre retters menu ) på Frognerseteren, guidet rundvisning på Blåfarveværket, entre og dansk guidet rundvisning på museerne på Bygdøy, tre timers rundvisning i Oslo med dansk guide, entre og togtur med guidet rundvisning i sølvminerne i Kongsberg, sejltur på Øslofjorden med buffet af norske fjordrejer, guidet rundvisning på Hadeland glasværk, og afskedsmiddag i den røde kro.

NB: Der tages forbehold for ændringer

Program for turen:

Torsdag d. 22. august
Ankomst til Bogstad camping i løbet af dagen.
Kl. 19.00 langbord hvis vejret tillader det.

Fredag d. 23. august.
Kl. 09.30 Standerhejsning
Kl. 12.30 Vi kører samlet til Vigelandsparken.
Kl. 17.00 Afgang til Holmenkollen
Kl. 19.00 Velkomstmiddag på Frognerseteren

Lørdag d. 24. august
Kl. 11.00 Besøg på blåfarveværket. Tag evt. madpakken med.

Søndag d. 25. august
Kl. 09.00 Vi kører til Bygdøy på museumsbesøg med dansk guide. Tag evt. madpakken med.

Mandag d. 26. august
Kl.09.00 rundvisning i centrum af Oslo med dansk guide.

Tirsdag d. 27. august
Fridag

Onsdag d. 28. august
kl. 09.30 Vi kører til Kongsberg sølvminer

Torsdag d. 29. august
Kl. 17.00 Sejltur på Oslofjorden med spisning

Fredag d. 30. august
Kl. 09.00 Vi kører til Hadeland glasværk

Lørdag d. 31. august
Afrejse fra Bogstad camping og ankomst til Frederiksten camping i Halden

Søndag d. 1. September
KL. 10.00 Frederiksten fæstningen
Besøge Halden på egen hånd
Kl. 18.00 afskedsmiddag i den røde kro.

Mandag d. 2. September
Kl. 09.00 Standerstrygning
Afrejse fra Frederiksten camping.

 

Pris for denne tur er:
Enhed med 2. personer 7395. –
Enhed med 1. Person 5595.-
Ekstra voksen 3395.-
Børn 1995.-

Tilmelding til turen vil være i perioden 1. maj til 22. maj 2019

Tilmeldte vil få tilbagemelding om deltagelse og betaling senest 30. maj 2019.

Ved overtegning trækkes der lod blandt tilmeldte i forhold til DCU kredsenes fælles regler.

Skulle der hen over sommeren opstå spørgsmål til turen, er i velkommen til at kontakte turlederne enten på mail eller gerne på tlf.

Vi ses
Sommerhilsner fra
Winnie og Tage Jakobsen tlf. 40335453 mail: wfjta@hotmail.com
Ninna Thorsager og Peter Dalgaard tlf. 61675845 mail: liljevej33@gmail.com

Priser:

Enhed med 2. personer 7395. –
Enhed med 1. Person 5595.-
Ekstra voksen 3395.-
Børn 1995.-