Par med tre børn rejser Europa tyndt Maria og Per Holde rejste tre måneder Europa rundt med parrets tre børn Privatfoto
rejser

Par udlever camping-drøm: Rejser Europa tyndt med tre børn

Maria og Per Holde fik i sommer opfyldt en gammel drøm om at rejse Europa rundt i bil og campingvogn med deres tre børn. Det gav både uforglemmelige oplevelser og uvurderlig familietid.
Annonce

Tekst: Torben Brandt | privatfoto

Juni 2019

 

Maria og Per Holde fra Jægerspris og deres tre børn – Nicolai på 14, Laura på 10 og Caroline 7 år – gjorde sidste år det, som mange drømmer om, men som de færreste får gjort, fordi økonomi og praktiske hensyn spænder ben:

De satte job, skole og daglig trummerum på standby og rejste Europa rundt i næsten tre måneder med bil og campingvogn.

Forud var gået et par års planlægning, hvor familien fandt frem til de steder, de ville besøge, og hvor de sparede penge og ferietimer op til at kunne komme af sted.

­– Vi vidste, at vi gerne ville rejse i Europa i stedet for at rejse langt ud i verden. Tidligere har vi mest været i Italien og Østrig uden campingvogn, men vi ville gerne besøge nogle steder, som vi havde mulighed for at vende tilbage til ved en senere lejlighed, forklarer Per Holde.

 

Overvejede autocamper

Familien overvejede at gøre turen i en lejet autocamper, men droppede idéen. De solgte i stedet nogle aktier og købte en campingvogn.

Par med tre børn rejser Europa tyndt
Algarve
Privatfoto
– Det ville koste os 50.000-60.000 kr. at leje en autocamper, og det, syntes vi, var for meget, fordi vi ikke så ikke ejede noget, vi eventuelt kunne sælge bagefter. Samtidig ville vi gerne være mobile, når vi nåede frem til campingpladserne, siger Maria Holde og fortsætter:

– Og med tre børn var det bare fedt at kunne spænde campingvognen fra og tage på udflugt i bilen. Derfor valgte vi at købe en nyere, brugt campingvogn.

 

Ud af skole og institution

1. maj 2018 rullede familien i en Skoda Superb med en Adria Adora 563 på slæb ud fra hjemmet i Jægerspris med kurs sydpå.

Afrejsetidspunktet var nøje valgt, fordi børnene netop der skiftede fra børnehave, SFO og fritidsklub, og ved at hive dem ud i tre måneder sparede familien cirka 7.000 kr., som kunne ryge i rejsepuljen.

Både Maria og Per havde taget BE-kørekort, så de begge kunne køre på rejsen, hvor det på forhånd kun var besluttet, at turen skulle gå over Normandiet, Spanien og Portugal. Begyndelsen i Normandiet var dog ikke optimal.

­– Vi boede på en campingplads, som var virkelig dårlig og uhumsk. Samtidig fik vi nogle problemer med bilen, der endte med at binde os til Normandiet i en uge, men bortset fra campingpladsen var det ikke det værste sted at strande, siger Maria Holde, som sammen med familien skiftede campingplads efter to overnatninger.

Familien fik både set D-dagsstrandene og tidevandet ved Mont Saint-Michel i et forårsvejr, som var lidt koldere end i Danmark.

 

Afveg fra oprindelige planer

Da familien senere kom til det nordlige Spanien, var vejret køligere, hvilket fik betydning for den videre rute.

Par med tre børn rejser Europa tyndt
Flusch Ved Zumaia
Privatfoto
– Oprindeligt var planen at køre langs den spanske nordkyst og ned gennem Portugal, men vi kunne se på vejrudsigten, at vejret var dårligt der. Derfor besluttede vi at køre fra den spanske nordkyst og til Barcelona ved østkysten. Det havde jeg ret svært ved at forlige mig med, men nogle gange bliver man nødt til at afvige fra det, man har planlagt, og det var klogt at ændre ruten, for på østkysten var vejret dejligt stort set hele vejen, siger Maria Holde.

I Spanien besøgte familien blandt andet San Sebastian, Bilbao, Barcelona, Alicante, Grenada og Madrid. Men det er ikke storbyerne, der efterfølgende står klarest i erindringen.

– Vi blev nok lidt storbymættet, for i bund og grund er vi ikke storbymennesker. Vores børn var især glade for at tage ud i naturen, og for vores datter Laura var det især Guggenheimmuseet i Bilbao, som var populært, fortæller forældrene.

 

Internettet haltede

Selvom dagligdagen blev sat på standby på rejsen, var der alligevel visse rutineprægede opgaver, som familien ikke slap for.

– De første 14 dage var en tilvænningsperiode, hvor vi skulle indstille os på, at det ikke var en ferie, men en længerevarende rejse, vi var på, og at der stadig var ting, som skulle gøres. Eksempelvis havde vi en snak om, hvordan opgaverne skulle fordeles i forbindelse med op- og nedtagning, hvor alle fik ansvar for noget, så nogle lagde presenninger ud, mens andre hentede pløkker og stole. Der skal også ryddes op, gøres rent og vaskes op, siger Maria Holde og fortsætter:

Efter vi havde haft den snak, havde vi faktisk ikke nogen konfrontationer efterfølgende, og børnene skændtes ikke undervejs.

Også børnenes skole skulle naturligvis passes undervejs. Det var dog ikke helt ukompliceret.

– Vi havde dårligt internet mange steder, så det var f.eks. svært at uploade bøger, hvilket var en udfordring. Vores børn er gået glip af noget undervisning og socialt samvær med kammeraterne ved at være væk, men de har til gengæld lært en masse andet af at rejse gennem Europa og se de ting og landskaber, vi oplevede undervejs, siger Per Holde.

 

Man har et standpunkt…

 

Fruen i huset havde på forhånd ingen erfaringer med campinglivet, hvorimod Per som barn camperede meget med sine forældre. Han havde svoret, at det ville han ikke, når han selv blev voksen, men han endte med at ombestemme sig.

Par med tre børn rejser Europa tyndt
Familiens rute gik gennem store dele af Vesteuropa.
Privatfoto
– Campingvognen var en fin ramme om familielivet. Det fungerede fantastisk godt at have sine egne senge, som altid var redt, og vi havde en base, selvom vi flyttede os jævnligt. Der er en anden ro på, når man hele tiden har sit hjem med sig, siger Per Holde.

Selvom rejsen gennem Frankrig, Spanien og Portugal var spækket med oplevelser, er det dog ikke nogen af dem, ægteparret fremhæver som turens højdepunkt.

– Det fedeste har været familietiden. Vi har set nogle andre sider af vores børn, og de har fået noget mere selvtillid, fordi de har vist i nogle situationer, at de kan mere, end de og vi regnede med. Det har også været sjovt at se, hvordan børnene gik anderledes i spænd end i hverdagen, og hvordan de passede på hinanden. De har også fået en anden eftertænksomhed end tidligere ved at se nogle andre lande og kulturer, mener Per Holde.

 

Skulle have slappet lidt mere af

Oprindeligt ville familien også have været til både Østeuropa og Marokko, men de valgte at skære ned på antallet af destinationer til fordel for længere ophold på de enkelte campingpladser.

Par med tre børn rejser Europa tyndt
Mont Saint Michelle
Privatfoto
Da familien efter små tre måneders rejse nåede til Frankrig, og kalenderen viste 20. juli, var alle fem ved at være mætte af indtryk. Frankrig blev ”sprunget over”, og de sidste 2 uger blev brugt på ”ferie” i Italien og Østrig med familie.

­– Vi havde en fantastisk tur, men mod slutningen begyndte vi at savne familier og venner rigtig meget – nok også mere end vi havde forventet. Der er forskel på at være på ferie og på at rejse i længere tid, og set i bakspejlet skulle vi nok have taget nogle flere fridage undervejs, hvor vi bare slappede af. Vi havde en tendens til at ville lidt for meget, siger Maria Holde.

 

Vil ud igen

Efter den vellykkede rundrejse har familien fået så meget blod på tanden med campinglivet, at campingvognen foreløbig ikke skal sælges. Det bliver næppe muligt igen at hive tre måneder ud af kalenderen, men mindre kan også gøre det, og en tur til Nordkapp og videre ned gennem Finland langs Østersøen, står højt på ønskelisten. Men campinglivet kommer ikke til at stå alene.

– Det har været en kæmpe oplevelse at rejse rundt som familie på den måde. Men vores næste tur bliver nok med fly og på hotel, griner Maria Holde.

 

Økonomi, tal og tips til turen

Familiens gode råd

 • Huske at slappe af undervejs og indlæg nogle dage, hvor I ingenting laver
 • Sørg for at begge voksne kan køre
 • Vær villig til at improvisere – lad være med at lægge jer for fast på en rute
 • Nyd det sted, I er lige nu
 • Spørg efter rejsetips/spisesteder hos de lokale

 

Turen i tal

 • Kørt i alt: 15.910 km
 • Heraf med campingvogn: 8.590 km
 • Lande besøgt: 12
 • Køredage: 24
 • Kørsel med campingvogn: 155-160 timer
 • Tøjvask undervejs: 57 maskinfulde

 

Budget

 • Anskaffelse af nyere, brugt campingvogn: 140.000 kr.
 • Brændstof: 14.293 kr.
 • Vejafgifter: 5.200 kr.
 • Leveomkostninger/betaling for campingplads/fornøjelse/shopping i alt for fem personer, alt inklusiv i 3 måneder: Ca. 115.000 kr.