Overnatning i det fri boomer Den store stigning i antallet af overnatninger i det fri kan inspirere kommende campister til at søge ind på en af landets mange campingpladser. Foto: Adobe Fotostock
Friluftsliv

DCU: Succes med overnatninger i det fri er godt nyt for campingbranchen

Naturstyrelsens store lejrpladser slog i 2018 rekord for antallet af bookinger. Især på Sjælland er det populært at booke overnatninger i det fri. Det kan give positiv afsmitning på campingbranchen, mener Dansk Camping Union.
Annonce

Tekst: Torben Brandt

 

Flere og flere danskere er vilde med at tage soveposen under armen og overnatte i den fri natur.

Det viser tal fra Naturstyrelsen, der råder over en række store lejrpladser og sheltere jævnt fordelt over landet, som danskerne kan booke.

Hos Dansk Camping Union ser man positivt på den udvikling. Det gør man, fordi mødet med naturen inspirerer kommende generationer af campister til at købe nye campingvogne og søge ud på landets campingpladser:

– Jeg tror, man får nogle mennesker ud i naturen, som ikke i første omgang kunne drømme om at campere, men når man først har prøvet at ligge under stjernehimlen og mærket, hvad det giver, så er man allerede sluset ind i det, som camping kan, siger Anne-Vibeke Isaksen.

Tallet stiger

I 2013 var der 105.000 personbookinger af Naturstyrelsens store lejrpladser. Det tal er gennem årene steget støt og nåede op på 165.000 bookinger i 2017.

Overnatning i det fri boomer
Hygge og snobrød omkring bålet hører naturligt sammen med overnatning i det fri.
Foto: Naturstyrelsen
I 2018, hvor Danmark oplevede den bedste sommer i mands minde, fik antallet af bookinger yderligere et nøk opad.

Det fortæller Mads Jensen, der er kontorchef i Naturstyrelsen:

– Et af vores løbende mål er at få endnu flere besøgende i vores fælles natur. Statistikken fortæller os, at rigtig mange har fået øjnene op for, at man ikke behøver at tage langt væk for at få store oplevelser.

Højeste antal overnatninger nogensinde

Allerede da de første seks måneder af 2018 var gået, havde Naturstyrelsen noteret 130.000 personbookinger på de store lejrpladser, som typisk bookes af store grupper for en eller flere nætter.

Det er det højeste antal nogensinde for en seks måneders periode, og derfor ventes det samlede antal bookinger for 2018 at slå alle rekorder. Det endelige resultat for 2018 var dog ikke opgjort ved redaktionens slutning.

– En nat i naturen med mad over bål, dyrelyde og frisk luft kan også være noget, man snakker om med venner og familie i lang tid bagefter, siger Mads Jensen.

Sjælland topper

Det er især på det, der i oversigten hedder den sjællandske øgruppe, at befolkningen har taget de store lejrpladser til sig.

Sjællænderne tegnede sig i de første seks måneder af 2018 for 87.496 personbookinger, hvilket var mere end dobbelt så mange som Jylland med øer, hvor der blev booket 39.223 overnatninger.

Foto: Naturstyrelsen
Den store forskel kan undre, for der er lige så mange store lejrpladser i Jylland som i resten af Danmark.

– Der er store lejrpladser i statens naturområder over hele landet, men tallene viser, at det er mere populært at booke en overnatning i naturen i det østlige Danmark, siger Mads Jensen og fortsætter:

– Vi har dog også en lang række mindre lejrpladser – også nogen med sheltere – som ikke kræver booking. Her må alle overnatte efter først-til-mølle-princippet. Dem har vi ikke tal for, og måske bliver de jyske lejrpladser besøgt mere spontant

Ifølge Naturstyrelsen kommer der også flere henvendelser fra sydeuropæiske turister, der ønsker at vide, hvordan man kan overnatte i telt i den danske natur.

De begrunder spørgsmålet med, at de gerne vil supplere en ferie på hotel, kro eller campingplads med noget helt andet.

Skaber nye kunder

Naturstyrelsens initiativ med gratis overnatning i den danske natur har ikke vakt begejstring alle steder i den danske campingbranche, fordi man mener, at det vil stjæle nogle af de kunder, der ellers havde valgt at overnatte på en campingplads.

Overnatning i det fri boomer
Der er mange skønne steder i den danske natur, hvor man gratis kan slå teltet op, men husk at undersøge hvor på Naturstyrelsens hjemmeside.
Foto: Adobe Fotostock
Den bekymring deler DCU’s mediechef, Anne-Vibeke Isaksen, dog ikke.

– Når man har ligget ude i naturen på rafter under åben himmel i en lånt sovepose, så er det en opgradering af dimensioner at komme ind i en campingvogn. Så det fjerner ikke kunder, siger hun og tilføjer:

– Det skaber grundlag for nye kunder.

Her kan du booke

Ud over de store lejrpladser er der også en række mindre lejrpladser og sheltere på statens naturområder, hvor man ikke behøver at booke, men blot kan møde op og se, om der er ledigt.

Du kan læse mere om at overnatte i det fri på www.naturstyrelsen.dk. Klik på fanen ”Naturoplevelser” og scroll så ned på siden, hvor du finder et link med ”Overnatning i naturen”. Her kan du læse mere om de forskellige muligheder.

Man skal altid huske at rydde op efter sig og tage sit affald med, når man forlader overnatningsstedet. Derudover skal man i de tørre perioder tjekke, om der gælder et afbrændingsforbud i området.

Derudover findes der i Danmark i alt 201 skovområder med fri teltning, hvor man bare kan slå teltet op. Her gælder den såkaldte 1-2-3-regel, der betyder, at:

 1. Man kun må overnatte én nat samme sted.
 2. Der må højst slås to telte op samme sted.
 3. Teltene maksimalt må være trepersoners telte.

Der er ingen opgørelser over, hvor meget fri teltning benyttes, for det registreres ikke nogen steder.

Regler for fri teltning:
 1. Det er kun tilladt at overnatte én nat samme sted.
 2. Man må højst slå to telte op samme sted.
 3. Teltene må maks. være trepersoners telte.
 4. Teltene skal være uden for synsvidde fra drifts- og beboelsesbygninger, herunder f.eks. naboer, campingpladser og bilveje.
 5. Det er kun tilladt at anvende åben ild på de dertil indrettede bålpladser.
 6. Man må kun bruge feltkøkken, hvis man bruger et stormkøkken, hvor brænderen er indelukket, f.eks. Trangia. Af hensyn til brandfare må man ikke sætte stormkøkkenet på blade, nåle eller andet brændbart materiale – sæt gerne stormkøkkenet på en sten eller lignende ikke-brændbart materiale.
 7. Vær opmærksom på, at en skov kan være lukket for brug af åben ild, brug af bålpladser med videre grundet tørke, og så er brug af stormkøkken heller ikke tilladt. Eventuel lukning af skove med fri teltning vil være angivet på Naturstyrelsens hjemmeside samt eventuelt med opsatte skilte ved skovens indgange.
 8. Det er ikke tilladt at bruge motoriseret transport på skovens veje.
 9. Teltning er ikke tilladt på de strandbredder og klitter, som hører til visse af skovområderne.
 10. Efter endt brug skal man rydde op efter sig og tage sit affald med.
 11. Vær i øvrigt opmærksom på, at det ikke er lovligt at udvise støjende adfærd, herunder benytte radioer, højttaler, musikinstrumenter og andet på en støjende måde.

 

Kilde: Naturstyrelsen