Salzburg, Østrig, rejser, oplevelser, jubilæumsår, UNESCO Salzburg er en smuk gammel by med fine velholdte bygninger i barokstil. Foto: Österreich Werbung
Oplevelser

Oplev jubilæumsår i Salzburg spækket med aktiviteter

For 20 år siden blev Salzburgs gamle bydel erklæret verdenskulturarv af UNESCO. Det fejres med en række arrangementer.

Østrigs fjerdestørste by har gennem århundreder hørt til blandt Europas klassiske kulturstæder, og byen er et arkitektonisk og kulturelt skatkammer. Salzburg fejrer blandt andet jubilæet med en unik udstilling, der er blevet til i samarbejde med Louvre, og i sommerperioden afvikles de traditionelle festspil.  

20-års jubilæum for optagelse på verdensarvslisten
Da Unesco i 1997 besluttede sig for at optage Salzburgs historiske centrum på verdensarvslisten, kom det ikke som nogen overraskelse. Det er et absolut must at besøge ”Altstadt” og se de velholdte gamle bygninger, hvoraf mange er lavet i barokstil. Særlig kendt er Getreidegasse, hvor smukke skilte på murene fortæller om de forskellige håndværk, gaden repræsenterer – urmagere, bagere, skræddere og juvelerforretninger.

Og i Salzburg hviler man bestemt ikke på laurbærrene, så en række initiativer er sat i gang, for at man kan bevare byens tiltrækningskraft på det kulturelle område. Først og fremmest er den klassiske Residensplads i centrum af Altstadt blevet renoveret, og området udstråler en fornyet charme. Derudover har man rettet blikket mod den historiske Zwergelgarten, der oprindelig blev anlagt i forbindelse med det kendte Mirabell-slot. Den smukke haves udseende er ført mere end 400 år tilbage i tiden, og anlægget ligner nu den autentiske udgave, der blev præsenteret i starten af 1600-tallet. Blandt andet er havens centralt beliggende brønd nu fritlagt.

Fra den 20. januar 2017 til 7. januar 2018 kan man besøge Salzburg Museum og se en udstilling om byen og dens placering på UNESCO’s verdensarvsliste.
Læs mere om Salzburg som verdenskulturarvsby
 

Festung Hohensalzburg, Salzburg, Østrig, rejser, oplevelser, jubilæumsår, UNESCO
Festung Hohensalzburg er fra det ellevte århundrede, og det er et af Europas bedst bevarede borganlæg fra den tid.
Foto: Österreich Werbung

 

Paris – Salzburg: Verdensberømte Louvre gæster Salzburg Museum
Samtidig med, at Salzburgs berømte festspil løber af stablen, kan byens gæster opleve den unikke udstilling ”Til kongens glæde – mestertegninger fra Louvre” på Salzburg Museum. Det parisiske kunstmuseum, Louvre, er med otte en halv million besøgende hvert år det mest besøgte museum i verden, og blandt museets 35.000 forskellige kunstgenstande har man fundet omkring 80 tegninger, der har særlig relevans for Østrig. 

En tysk købmand, der boede i Paris i 1600-tallet, opbyggede en større samling af tegninger og skitser, og kollektionen begejstrede den daværende solkonge, Ludwig XIV, så meget, at han købte samtlige 9.000 værker. I samlingen er blandt andre Michelangelo, Raphael og Rubens repræsenteret, så der er tale om helt enestående kunst, og gæster i Salzburg har mulighed for at se nogle af de klassiske værker helt tæt på.
Også Louvre har haft glæde af det utraditionelle samarbejde, for siden oktober 2016 har det parisiske publikum haft adgang til at se den unikke samling ”Le Geste Baroque. Dessins, equisses et bozzeti sculptés de Salzbourg”. Udstillingens cirka 100 forskellige tegninger, skitser og udkast til billedhuggerprojekter stammer fra Rossacher-samlingen, og arrangørerne har bestræbt sig på at formidle den salzburgske skabertrang til det franske publikum.

Udstillingen ”Til kongens glæde – mestertegninger fra Louvre” kan opleves på Salzburg Museum fra den 2. juni til den 3. september 2017.
Læs mere om Salzburg Museum
 
Blandt verdens mest berømte musikfestivaler 
I rækken af internationale festspil rangerer Salzburger Festspiele, der afvikles mellem den 21. juni og 30. august 2017, blandt de allermest kendte og prestigefyldte. Også i år byder spillene på en perlerække af berømte kunstnere, og publikum kan glæde sig til flere nyheder. I løbet af 41 dage afvikles 195 forskellige opførsler på byens scener.

Blandt de mange forestillinger er der især én, som traditionelt tiltrækker et stort publikum – nemlig Hugo von Hofmannsthals skuespil ”Jedermann”. Hofmannsthal var en af medgrundlæggerne for Salzburger Festspiele, og siden 1920-erne har hans værk været en fast del af programmet. I år besætter de østrigske skuespillere Tobias Moretti og Stefanie Reinsperger de førende roller.

Den østrigske pianist Markus Hinterhäuser er i år kunstnerisk leder af festspillene, og han præsenterer publikum for ikke mindre end elleve operaopsætninger. Fem af disse, der alle er bundet sammen af temaet ”Magt og Strategi”, er helt nye, mens andre er kendte klassiske værker. Naturligvis er Salzburgs mest berømte bysbarn Wolfgang Amadeus Mozart repræsenteret, og et af festspillenes højdepunkter bliver ”La Clemenza di Tito”, der i år er iscenesat af amerikanske Peter Sellars. Et andet tilløbsstykke bliver Giuseppe Verdis ”Aida”, og her står filminstruktøren, fotografen og videokunstneren Shirin Neshat for sceneinstruktionen, mens titelpartiet synges af Anna Netrebko. Russiskfødte Netrebko kan som ingen anden forene kunst og glamour, og hun er operaverdenens måske største diva med optrædener på alle betydende internationale scener.

Billetsalget starter allerede den 27. marts. Læs mere om Salzburger Festspiele 

Salzburg, Østrig, rejser, oplevelser, jubilæumsår, Mozarts fødehjem
Det er muligt at besøge både Wolfgang Amadeus Mozarts fødehjem samt det sted, hvor han senere flyttede hen med sin familie.
Foto: Österreich Werbung
 

Altid et besøg værd
Den historiske by ved Salsach-floden er altid et besøg værd, og ud over de jubilæumsrelaterede arrangementer byder Salzburg på en lang række seværdigheder. En af turistmagneterne er Festung Hohensalzburg, der stammer fra det ellevte århundrede, og det er et af Europas bedst bevarede borganlæg fra den tid. 

Som stilmæssig kontrast til Festung Hohensalzburg finder man det supermoderne flymuseum, Hangar 7, som er opført i glas og stål og har form som en kæmpe vinge. Museet præsenterer specielle fly, sjældne biler og motorcykler samt en række Formel 1-køretøjer.  

Og Wolfgang Amadeus Mozart kommer man naturligvis heller ikke udenom. Gæster kan både besøge Mozarts Geburtshaus samt Wohnhaus – altså komponistens fødehjem samt det sted, hvor han senere flyttede hen med sin familie.
 
Find en masse spændende info om Salzburg på www.salzburg.info

Find campingpladser i Salzburger Land