Øland, stubmøller, møller, autocamper, Lerkaka, Sverige Ved Lerkaka ses hele fem stubmøller på rad og række. Foto: Lasse Løndahl Henriksen
Sverige

Øland fra nord til syd

Der sker noget helt særligt, når man holder ferie på øer. Sådan er det også på Øland, der ligger i Østersøen ud for Sveriges østkyst. Øen er brofast med Sveriges fastland ved byen Kalmar, og så snart man lander på øen, kan man fint vælge rejserute fra nord til syd.
Annonce

Af Anne-Vibeke Isaksen
 

Nordspidsens flotte fyr

Långe Erik, der er fra 1845 og markerer Ølands nordlige spids, er et godt sted at begynde sin Ølandsrejse. Det 32 meter høje fyrtårn troner smukt på en lille ø, hvor man kan vælge at gå en lille tur enten ad Fyrstien, der går rundt langs kysten eller bare rundt på den lille ø. Der er en fin parkeringsplads før broen ud til øen, hvor der er plads til biler og autocampere.

solnedgang, Øland, Sverige, autocamper
Foto: Lasse Løndahl Henriksen

 

Tæt på Ølandssten og rauker

Ølands særprægede natur består af en enorm kalkstensslette, og det er af disse kalksten, de verdenskendte og meget eksklusive ølandssten brydes. Flere steder på Øland kan du med det blotte øje se kalkstenslagene. F.eks. ved Neptuni Åkrar lige syd for Långe Erik går kalkstenslagene direkte ud til havet. Stora Alvaret på den sydlige del af øen er en af de mest imponerende kalkstenssletter i hele verden. Raukerne ved Byrum er et andet naturfænomen på øen. Havet har gennem 490 mio. år eroderet den bløde kalk væk, så det kun er den hårde del af kalken, som står tilbage. På den 600 meter lange kyststrækning kan man opleve ca. 120 rauker, og de højeste af dem er fire meter høje.

rauker, Øland, Sverige
Foto: Lasse Løndahl Henriksen

 

Øland og møller

Allerede når man krydser broen fra fastlandet ved Kalmar og triller over på Øland, ser man de første gamle vindmøller. Der er godt 300 tilbage, men en gang var her 4.000 fordelt over hele øen. Den største står ved Sandviks og er en af de største af sin slags i verden. Den er af hollandsk oprindelse, bygget i Vimmerby i 1856, men kom til Øland i 1885. Den er 26 meter høj og har otte etager. Afstanden mellem vingerne er 24 meter, så møllen ses på lang afstand. Det gør de små træmøller ikke. Til gengæld står de overalt på øen. Ved Lerkaka står der fem på rad og række, og ved Störlinge står der syv.

Sandvik, Øland, Sverige, mølle
Foto: Lasse Løndahl Henriksen

 

Historiens vingesus og royale gemakker

Borgholm Slot ved byen af samme navn er ikke bare stort, men også fascinerende. Som alle andre borge og slotte i Europa er det man ser i dag kun den sidste del af historien. Borgholm brændte ned under en voldsom brand i 1806, og siden da har det stået som en ruin. De første beretninger om et forsvarsværk går tilbage til 1100-tallet, og siden da er Borgholm blevet bygget om mange gange. Sæt god tid af til at besøge den enorme ruin og den tilhørende indendørs udstilling.
Den svenske kongefamilie har altid haft et nært forhold til Øland, og Solliden Slot, der er nabo til Borgholm, er familiens sommerresidens. Selve slottet er ikke åbent for offentligheden, men man kan gå en tur i slotsparken med de smukke haver.

Borgholm Slot, Øland, Sverige
Foto: Lasse Løndahl Henriksen

 

Ølands flotteste fyr

På Ølands sydspids markerer fyrtårnet Långe Jan afslutningen på Øland, og herfra er der kun Østersøens åbne vidder. Långe Jan er Sveriges højeste fyrtårn, og med sine næsten 42 meter går det for at være Ølands flotteste fyr. Ligesom Lange Erik kan Långe Jan bestiges om sommeren, og der er hele 192 trin at gå i lag med. Fyrtårnet er ubemandet og fuldautomatisk i dag. Naturen rundt om fyrtårnet er også her noget helt særligt, og det enorme fuglereservat trækker millioner af fugle til området. Siden fuglestationen blev indviet i 1946, har man noteret over 400 forskellige arter, ligesom der også er en større sælkoloni.

Fakta

Afstand fra København: fire timer
Størrelse: 134 km lang og 16 km bred
Kyststrækning: 300 km
Bedste sandstrand: Bodö Strand (nord)
Antal campingpladser: 21
Antal autocamperholdepladser/stellplätze: ca. 15
Mange campingpladser har quickstop.

Se mere om Øland og SCR Svensk Camping

Du skal bruge CKE-pas for at bo på de fleste campingpladser i Sverige.

Autocamperen er lejet på tyske plader hos Autocamp i Tilst.