Dodekalitten, kunstmonument, Lolland, Danmark Når hele kunstprojektet Dodekalitten er færdigt, står der 12 stenstøtter. Foto: Lasse Løndahl Henriksen
Campingferie

Øhop i Smålandshavet

DCU har to naturskønne campingpladser på Lolland og Langeland, og hvis du slår teltpløkker i her, så venter der en verden af anderledes ferieoplevelser.
Annonce

Tekst: Anne-Vibeke Isaksen 

Befolkningen i denne del af Danmark får ofte at vide, at de bor i ”Udkantsdanmark”, men det ville klæde os alle sammen meget mere at kalde det for ”Vandkantsdanmark”, for uanset, hvor du bor på både Lolland og Langeland, så er der aldrig langt til vandet.


Anderledes oplevelser

Lolland har nogle store attraktioner, der trækker masser af gæster, men de senere år er der kommet nye og anderledes perler på attraktionslisten. Knuthenborg Safaripark og Middelaldercenteret i Nykøbing Falster er naturligvis et besøg værd, men hvis du vil opleve noget nyt og anderledes, så tag de gode travesko på og gå op til Dodekalitten (græsk: tolvsten). Det er en attraktion, som endnu ikke er færdig og heller ikke bliver det de næste mange år, men det er alligevel værd at gå derop. Der er tale om 12 stenstøtter, der står på en mark med udsigt ud over Smålandshavet, og måler mellem syv og ni meter. Fire af dem er færdige, og man begynder så småt at kunne forestille sig meningen med monumentet, der allerede har fået en Michelin-stjerne og er listet i Lonely Planets guide. På afstand kan man godt fristes til at synes, at det er ”bare” er et uinteressant kunstprojekt, men man bliver meget positivt overrasket, når man står ved siden af de enorme sten. Og så er det i øvrigt en gratis seværdighed – tag evt. picnickurven med.

Lolland, marina
Foto: Lasse Løndahl Henriksen


Maritime Nakskov

Nakskov har været så grueligt meget igennem de senere år, men Nakskov er en by, der kæmper, og det er ganske imponerende at se, hvor mange begivenheder der er i løbet af sommeren. En tur med Postbåden ud til øerne i Nakskov Fjord er interessant for både børn og voksne, fordi der er så meget historie på øerne. Nakskov Skibs- og Søfartsmuseum har samlet det hele, men du kan også gå en tur på havnen og få en snak med en af de karismatiske skippere, der stadig har deres hverdag på havet.
 

Meget mere end roer

Når man kører på Lolland, vil man ofte opleve, at der er roemarker så langt øjet rækker, men i dag er nogle af disse skiftet ud med nye ting som f.eks. solceller eller vinmarker. Hos Østergård Vin i Stokkemarke, godt 10 km fra Nakskov, kan man komme tæt på en af alle de nye tiltag på øen. Henrik Ploug viser gerne rundt, og man kan sågar smage på råvarerne, hvis man har lyst til det. Man kan også vælge at købe det med hjem og nyde det hjemme på campingpladsen.

Isvin, Østergaard Vinmageri, Lolland
Foto: Lasse Løndahl Henriksen

 

Øhop til Fejø

Smålandshavet er fyldt med små spændende øer, og øhop er oplagt. Tag cyklerne med, så er det let at komme rundt på øerne. Den største af dem er Fejø, der er kendt for sine mange æbleplantager, og hvis man lægger vejen ind forbi Kernegaarden, kommer man helt tæt på det øliv, som mange har tilvalgt på disse kanter. Det er f.eks. helt bevidst, at Anita og Kaj solgte alt, hvad de ejede, og stemplede ud fra deres stressede hverdag i Nordsjælland og flyttede til Fejø. Ikke at de nu bare sidder med næsen i sky, men i dag arbejder de kun med det, de brænder for, og de styrer selv deres hverdag. De serverer i øvrigt en fremragende tapas med lokale specialiteter og deres egen æblecider. Et herligt sted.

Fejø Æblemost, Kernegaarden
Foto: Lasse Løndahl Henriksen

 

Lej din egen båd

Med vand på alle sider er det fristende at komme ud på vandet, og det kan man på flere måder. Boatflex er et nyt koncept a la Out2Camp eller Airbnb, hvor man på nettet lejer en båd med kaptajn og den forplejning, man ønsker. Man kan også leje sin egen båd og sejle selv, hvis man har forudsætninger for det. Der er fremragende bade- og fiskemuligheder i hele Smålandshavet, eller man kan vælge at tage på en smuk solnedgangstur.

Smålandshavet, sejlbåd, båd, sejlads
Foto: Lasse Løndahl Henriksen


Videre til Langeland

Færgeforbindelserne mellem Lolland og Langeland er effektive, og på ganske kort tid er man på Langeland eller omvendt. Færgeturen giver i øvrigt et fint afbræk, hvor man lige kan komme ud af bilen og strække ben, få lidt frisk luft og nyde udsigten. Langeland har oplevelser nok til en hel ferie for sig. Rudkøbing er en af Danmarks hyggeligste købmandsstæder, og naturen er helt enestående. Hyggelige Tranekær og parken ved Tranekær Slot er en udflugt i sig selv, og når man alligevel er på de kanter, kan både en tur i det sjove Souvenirmuseum Souvenariet og en middag på restaurant Generalen anbefales. Langelandsfortet, der ligger under fem km fra Bagenkop, vil imponere selv de mest skeptiske museumsgængere.

Tranekær Slot, Langeland, Danmark
Foto: Lasse Løndahl Henriksen


Langelands smukke natur

Området mellem Gulstav Mose og Keldsnor er et naturområde, hvor man kan bruge timer. En ting er de vilde heste, men strandene omkring Dovns Klint og Keldsnor Fyr er ofte uberørte, og man kan derfor mange gange få dem helt for sig selv. De vilde heste kan ofte ses fra vejen, men ellers er der ikke noget i vejen for at tage et par gode vandresko på og tage turen ind over det kuperede landskab for at komme tættere på. Husk at holde afstand – det er vilde dyr. Hvis man tager sig tid til denne imponerende og i øvrigt helt gratis oplevelse, så vil man næsten føle sig hensat til den amerikanske prærie. Det er i den grad et stykke særpræget dansk natur.

telt, teltcamping, camping
Foto: Lasse Løndahl Henriksen

 

Langeland for børn

Skovgården på Langeland har et herligt oplevelsesprojekt, som de kalder ”Kys Frøen”, hvor børn i alle aldre kan lære en masse om naturen store og små dyr, men også lære nogle gode gamle håndværk som f.eks. at kvilte uld og lave sit eget papir. Skovgården er også et samlingssted for mange af Langelands lokale specialiteter, så hvis det passer med en frokost, kan købmandsgårdens café anbefales.
Øhop i Danmark vinder mere og mere frem, og på mange måder er det blevet meget let at tage rundt til de danske øer. Færgerne står nemlig ikke kun for transporten – de guider dig også frem til alle de oplevelser, der venter på øerne. Og netop alle disse oplevelser gør, at der er en masse ting, man kan foretage sig, hvis det danske sommervejr svigter, hvilket det jo gør ind i mellem, men sådan er det. Ferieoplevelserne mangler ikke, og det er op til os selv at få det bedste ud af det. Tror, vi alle kan blive enige om, at Danmark er et fantastisk ferieland, også selvom det regner i ny og næ.

Øerne er godt forbundet
Alle øer i dette område er godt forbundet med færger, og det er kun i højsæsonen, du behøver at booke plads, hvis du vil være sikker på en bestemt afgang. På ganske kort tid er du på en ny ø, hvor der venter nye oplevelser.

Tag færgen…
Fejø - Lolland
Lolland - Langeland 

Lej din egen båd hos Boatflex

DCU-Camping Albuen Strand på Lolland og DCU-Camping Billevænge Strand på Langeland - Find DCU's campingpladser her

Find andre campingpladser i området

Oplevelser på Lolland
Oplevelser på Langeland