Adriaterhavets mest berømte strand på øen Brac. Foto: Rasmus Schønning

Kroatien: Suveræn øhop i Dalmatiens Adriaterhav (2:2)

En øhop ferie i Adriaterhavet kræver først og fremmest god tid, men har man den, venter en uforglemmelig ferie. Et møde med en skøn natur, et venligst folkefærd og spændende kultur
Annonce

Af: Anne-Vibeke Isaksen

Øen og byen Hvar – det mondæne kroatien
Den næste ø vi besøger er Hvar, der er en af de mest besøgte øer i Adriaterhavet og med god grund. Den er let at komme til fra fastlandet og øen har et fantastisk klima og masser af gode strande. På et højdedrag over hovedbyen, der også hedder Hvar ser man tydeligt hvorfor dette sted er så populært. Beliggenheden er i top med udsigt til Pakleni øerne og Adriaterhavet. Den smukke by ligger gemt inde i en lille vig.

Hvar har også været under veneziansk styre og gemmer på et utal af skatte fra den tid. Hvar var også en af de vigtigste og sikreste havne for flåderne, når de vendte hjem fra Orienten. Det har ført enorme rigdomme til byen.

Foto: Rasmus Schønning

Husk at smage frisk fisk
Bevæger man sig lidt uden for centrum ser man også at byen lever sit eget liv i dag. Fiskerne kommer ind med friskfanget fisk og de lokale nyder sommer og vandet. Byen er smuk med velholdte bygninger og historiske skatte. Hvar har en lang tradition for kunst og kultur og et af Europas første teatre blev bygget her.

Torvet er yderst interessant med vigtige bygninger på tre sider. Den fjerde side er åben mod havet. På torvet finder man Skt. Stefan katedralen med et separat klokketårn fra 1600 tallet. Man finder også Hektorovic paladset fra 1400 tallet og Arsenalet fra 1500 tallet. På torvet finder man også en del gode restauranter.

Øen Brac og Kroatiens mest berømte strand
Lige uden for Bol ligger Adriaterhavets mest berømte strand. Det er en lang landtange, der går ud i Adriaterhavet. Den skifter konstant form pga. tidevandet. Selvom det er september måned er her masser af mennesker. Vejret er perfekt – som på en god dansk sommerdag når den er bedst. I juli måned er her sort af mennesker og meget meget varmt. Stranden er også det tætteste man kommer en sandstrand på disse egne, hvor langt de fleste strande består af sten og klipper.

Vandet er af bedste kvalitet og fuldstændigt klart. Det er børnevenligt og badevenligt. Er man til vandsport kan også slå sine folder ud med mere eller mindre hæsblæsende aktiviteter. Ud på vandet ligger større og mindre skibe for svaj – alle nyder det gode vejr. En lille del af stranden er forbeholdt nudister – noget man vil opleve mange steder i hele Kroatien.

  • Brac er den tredje største ø i hele Adriaterhavet.
  • Den er 40 kilometer lang og 15 km bred.

Øen er speciel kendt for sine kalkstensklipper og stenbrud har været kendt på øen siden oldtiden. De hvide sten er stadig efterspurgt og af meget høj kvalitet. Brac er også en grøn ø og køreturen gennem de smukke landskaber er absolut en god oplevelse. I byen Supertar på den nordlige side af øen hopper vi igen ombord på færge for denne gang at rejse tilbage til fastlandet og byen Split.

Foto: Rasmus Schønning

Split - den største by på Kroatiens Adriaterhavskyst
Det er altid en anderledes oplevelse at ankomme til en ny by fra vandsiden. Man kan stå på dækket og nyde indsejlingen og på den måde stille og roligt danne sig et billede af, hvad der venter en. Split er den største by på Kroatiens Adriaterhavskyst med ca. 200.000 indbyggere. Her kan man af gode grunde bruge utrolig lang tid. Skal man prioritere sin tid skal man først og fremmest se det imponerende Diokletians Palads opkaldt efter kejser Diokletians, der flyttede ind i paladset i år 305. Paladset var 215 meter langt og 180 meter bredt og omgivet af op til 28 meter høje mure. Man går rundt i imponerende omgivelser af et som er tilbage fra det oprindelige palads. I dag er der masser af små boder med specialiteter og gamle håndværk. Der er selvfølgelig også cafeer og restauranter.

Har man mere tid i Split kan man med fordel gå videre ud i byen, der byder på adskillige kunstskatte i form af kirker og katedraler og en hyggelige havefront. Mange lægger også vejen forbi sølvporten, hvor kæmpestatuen af Biskop Grgur Ninski står. Han kæmpede i 900 tallet for det slaviske sprog. Ved at røre hans storetå går ens ønsker i opfyldelse. Der er ofte lange køer.

Speciel storetå
Har man mere tid i Split kan man med fordel gå videre ud i byen, der byder på adskillige kunstskatte i form af kirker og katedraler og en hyggelige havefront. Mange lægger også vejen forbi sølvporten, hvor kæmpestatuen af Biskop Grgur Ninski står. Han kæmpede i 900 tallet for det slaviske sprog. Ved at røre hans storetå går ens ønsker i opfyldelse.

Foto: Rasmus Schønning

Et øhav der overrasker
På få timer er vi tilbage i lufthavene. Man passerer en lille del af Bosnien Hercegovina, men der er ingen problemer i at krydse grænsen og køre ind i Kroatien igen.

Det har været en suveræn rundrejse. En ubeskrivelig af umådelig smuk natur og ro samtidigt med at maden er i top og man kan finde små stranden (sten), som man har for sig selv. En eller anden form for transportmiddel skal man have, men har man det, er friheden i top. Overnatningsstederne så som pensionater, hoteller og campingpladser ligger som perler på en snor, så det er bare at køre ud på opdagelse.

Foto: Rasmus Schønning