Rasmus på farten er historien om en forældreløs dreng, der drager ud for at finde et nyt forældrepar. Foto: Rasmus Schønning

Astrid Lindgrens Verden – en verden af herligheder for hele familien (2:2)

Når man går rundt i Astrid Lindgrens Verden er det som at gå rundt i en stor skov. Man kan låne gode gammeldags trækvogne til picnickurv og tæpper, og på den måde lade dagen bringe, hvad den bringer. Der er så meget plads, at de forskellige verdener ikke ligger side om side og når man går gennem skoven, bliver man stille og roligt introduceret til den verden man er på vej ind i
Annonce

Af: Anne-Vibeke Isaksen

Barsk verden
Det er specielt meget tydeligt, når man nærmer sig Ronja Røverdatters hjem Mattisborg. Skovbundet er fyldt med damp og små øjne der kigger op af jorden. Det må være de underjordiske, der er en stor del af historien om Ronja Røverdatter og hende far Mattis. De lever i en barsk verden, så spørgsmålet er hvad Mattis synes, der er det bedste i verden.
- Det er selvfølgelig Ronja, siger den stærke og lidt følsomme Mattis-far.

Ronja Røverdatter og den imponerende Mattisborg
Den imponerende tre etagers store teaterscene, der blev indviet i 2011, og er af en hel anderledes karakter end farverige Villa Villakulla og fredelige Katthult. Den 300 m3 store Mattisborg kan både slå revner og er spækket med forskellige effekter for at gøre historien om Ronja så levende som muligt. Noget af det er ret højlydt så Mattisborgen er klart for lidt større børn.

Historien om Ronja er en skøn fortælling og man kan ikke undgå at blive revet med, når man får det hele serveret på første parket.

Foto: Rasmus Schønning

Ballademagergade fra Lotte filmen
Det første man ser, når man kommer ind i Astrid Lindgrens Verden er Ballademagergade, som er fra filmen Lotte fra Ballademagergade, der blev indspillet i 1990´erne. Filmen handler om livet i 1950´erne og frem for alt også om børns leg. 

Ballademagergade er blevet restaureret et par gange og i dag finder man både spisesteder, posthus og andre butikker og ser man sig ikke for i trafikken, kan man selvfølgelig også altid møde Kling og Klang, der er på udkig efter Pippi Langstrømpe.

Det er også i Balladegade at man finder alle souvenirbutikkerne. Her er der igen tænkt i solidt og ordentligt legetøj, der er med til at understrege det kreative i legen.

For at kunne lege skal man spise godt
Astrid Lindgren har altid sagt, at for at man orker at lege skal man også huske at spise. Her viser parken sig endnu en gang som en anderledes park, for pommes fritterne skal man lede længe efter. Menuerne består af kartoffelmos, kødboller og andet super godt husmandskost. Det er af høj kvalitet og produceret af lokale råvarer.

Et godt sted at vælge til desserten er i pandekagehuset, hvor Pippis populære pandekager laves af Sveriges eneste pandekagemaskine. Opskriften er naturligvis Pippis egen.

Foto: Rasmus Schønning

Picnic områder overalt
I hele skoven er der picnicområder og ofte stopper skuespillerne op og underholder, mens man spiser. Rasmus på farten – endnu en af Astrid Lindgrens herlige figurer, går rundt med sine musikanter og giver gerne lidt underholdning til maden. 

Historien om Rasmus på Farten handler om den forældreløse dreng Rasmus, der stikker af fra børnehjemmet for at finde en mor og far – endnu en gang berører Astrid Lindgren et emne, der kan være svære for børn.

Foto: Rasmus Schønning

Gibberyd – her blev Emil filmene indspillet
Der skulle ikke en gang gå 10 år fra udgivelsen af den første Emil bog til filmatiseringen i 1971 og herefter Tv-serien på 13 afsnit, der blev filmet i 1975 og 1976. Her var produktionsholdet på udgik efter en gård, der kom så tæt som muligt på Astrid Lindgrens beskrivelser i bøgerne. De fandt det helt rigtige sted i byen Gibberyd, vest for Vimmerby og nord for Mariannelund. Gården lå i det smukke og uberørte smålandske landskab og så var der lige nøjagtigt de bygninger som skulle bruges.

En hovedgård, en stald og frem for et lille hus, der kunne anvendes som ”Snickarbo”. Denne bygning brændte i 2007, men er genopbygget igen. Man kan sagtens få et par timer til at gå i området og nyde den skønne natur.

Foto: Rasmus Schønning

Astrid Lindgrens Värld – en fantastisk familieoplevelse
Astrid Lindgrens Verdens besøges årligt af næsten ½ million gæster og det siger meget om hvor populært parken er. Man kan igen ikke undgå at blive imponeret over både historien og de dygtige skuespillere. 

Både børne- og voksenskuespillere, men frem for alt er det skønt at være i en temapark uden tivoli, candyfloss og stanken af friture. På mange måder er Astrid Lindgrens Verden en stor legeplads med gode sunde værdier for kreativitet og den gode lærerige historie om livet.

 

Praktisk info

Rejsen dertil:
Alt efter hvor du kommer ind i Sverige så skal du regne med mellem tre og fire timer til køreturen fra enten Göteborg, Helsingborg eller Malmö. Vejene er fine og det er let at finde dertil. 

En stor del af ruten går gennem de store sydsvenske skove, hvor man passerer mindre byer undervejs. Det kan derfor også være en god idé at pakke bilen med madpakke og drikkevarer til rejsen. 

Om sommeren kan man også rejse med tog direkte til parken.

Her kan du bo:
De fleste bor på campingpladsen, der ligger nabo til parken, enten i egen campingvogn eller eget telt eller ved at leje en af de mange hytter, der er. Fordelen ved dette er, at man kan komme og gå i parken som det nu passer en. 

I højsæsonen kan det anbefales at bestille plads og booke hytter i god tid.

Husk at hente Astrid Lindgren Världs App til smartphones – den har mange brugbare information så som kort og oversigt over shows.