Du kan selv sørge for, at sorger bli’r vendt til glæde når der venter flere timers køretur med børn på bagsædet Foto: iStock

Hjææææælp! Vi skal på ferie!

Ferietid er rejsetid. Og rejser kan – især når vi taler om selve transporttiden – være ganske udfordrende. Men du kan selv sørge for, at sorger bli’r vendt til glæde

Af: Mogens Havsted

Mad
Med risiko for at lyde frelst, så er det altså en god idé at supplere slikbeholdningen med lidt sunde sager: Skrællede gulerødder, æbler skåret i både, pillede appelsiner, rosiner og lidt nødder. Det smager godt og giver velvære. Og så kan man jo indimellem hyggespise af det usunde indkøbt ved grænsen eller på færgen. Er der tale om lange stræk, så smør nogle sandwich, inden I starter på turen. Det smager bedre end næsten hvad som helst, I kan købe jer til langs motorvejen. Og så er det lidt hyggeligt at finde et bord på rastepladsen og få lige præcis den sandwich, hvis indhold man bestemte om morgenen.

Drikkelse
Med endnu større risiko for at lyde frelst, så sørg for at have alternativer til colaerne. Cola og andre sodavand slukker ikke tørsten i ret lang tid ad gangen. Sørg for friskt og helst køligt vand. Juice er også godt, og faktisk foretrækker mange børn at få appelsin- og æblejuice fortyndet med en smule med vand.

Pauser
Sørg for at holde pauser. De voksne på forsæderne kan ofte blive grebet af kilometerpsykosen. Asfalten glider ind under bilen, vejskiltene tæller triumferende nedad mod næste storby. 100 km. 100 km. 100 km. Men på bagsædet føler ungerne ingen triumf. De keder sig bare. Hold pauser. Hvis det er nødvendigt, så aftal på forhånd, hvor længe I kører denne gang. 2-3 timer, så trænger alle i bilen til at få strakt benene.

Musik og film
Sørg for at have rigeligt med af musik, lydbøger og film. Hørebøffer kan øge nydelsen både hos dem, der har valgt det underholdende indslag og dem, der bestemt hellere ville have hørt noget andet, for nu at sige det diplomatisk. Men omvendt så kan man også bruge bilens lille lukkede rum til at være fælles om netop det, man til hverdag ikke er fælles om. De forskellige familiemedlemmer bestemmer på skift, hvad man skal høre/se.

Spil
Det giver ro på bagsædet.

Lege
Opfind jeres egne lege eller brug de gammelkendte: Jeg tænker på… eller Hvem får samlet flest biler i en bestemt farve/mærke/type etc. Kig ud i landskabet – point til den, der først ser et… Forsædepassageren har fordel og skal samle (mindst) dobbelt antal point.

Fællessang
Badeværelser og biler ligner hinanden på ét punkt: Man kan synge uden at genere omgivelserne. Tag et par sanghæfter med, for vi kan jo ingen sange udenad. Det er jo ferie, vær lidt fjollet, og ungerne synes, det er rigtig sjovt, at mor og far kan (prøve på) at synge med.

Rejsetidspunkt
Vi ligner hinanden – måske mere, end vi bryder os om. Vi står op. Spiser morgenmad. Pakker sammen og kører lige ud på motorvejen til alle de andre. Hvis du kan, så forsøg at undgå den værste trafik. Kør om natten, kør tidligt om morgenen, kør om aftenen ved spisetid. Men husk også, at I er på ferie og skal nyde livet. Så hvis det indebærer lidt langsom opvågnen ligesom de andre, og spisetid som alle de andre, så følg jeres naturlige rytme. Men så er det altså, at I bliver en del af det store rejsefællesskab, som en gang imellem går i stå…

Kø-beredskab
Vær forberedt på, at der kan opstå køer. Når vognen holder stille, så find lidt af provianten frem og tag det lidt afslappet. Køer er en del af turen.

Kortkiggeri 
Sørg for at hele familien har overblik over rejsen. Et papirkort er rigtig godt, men du kan også se på laptoppen eller iPadd’en. Gør en indsats for, at ungerne også kigger med. Det er altså nemmere at overleve på bagsædet, når man har en idé om, hvor langt og hvor længe man skal køre.

Opgaver
Det er kedeligt at være overflødig. Sørg for, at alle i bilen har ansvarsområder og opgaver. Hvis du tør, kan du jo lade den mindste være chef for slikbeholdningen. Men ellers er der opgaver som navigatør (hvor er vi, og hvad vej skal vi), stedfinder (hvor er der campingplads, spisesteder, seværdigheder) eller oprydder (alt affald i poser).

Apps 
I fortsættelse af ovenstående afsnit kan du mageligt inddrage de yngre familiemedlemmer i at finde nyttige apps til trafikinformation og alt mulig andet.

Det er bare nogle få og meget simple forslag til, hvordan du kan gøre rejsen til en fornøjelse, så I kan råbe - huarraaahhhh - vi skal på ferie!