Sydfyn, MS Helge, færge, Svendborg Havn Nyd en dejlig sejltur med færgen MS Helge. Foto: Linda Danielsen Røygaard
Campingferie

Sydfyn i eget tempo

Sydfyns charme er intakt året rundt, og området mellem Lillebælt og Storebælt er fyldt med historiske, kulturelle og kulinariske oplevelser for rejsende på fire hjul. 
Annonce

Af Linda Danielsen Røygaard    

Sæt tid af til at opleve det bugtede, bakkede landskab og følg vejene til historiske slotte, Svendborgs ægte købstadsidyl, stråtækte bindingsværkshuse, idylliske øer i det blå øhav og kystlandskaber med hyggelige campingpladser. Overalt på Sydfyn bliver du hilst velkommen på syngende fynsk dialekt og kan nyde kulinariske specialiteter og øl, produceret af ildsjæle.

Skibsøl og verdenskendt Ale
Start med et besøg på Bryggeriet Refsvindinge ved Ørbæk, kendt blandt øl-entusiaster. I gårdbutikken kan du smage nogle af de gamle danske øltyper, som bryggeriet har specialiseret sig i, fx en Skibsøl, der smager af tjæret tovværk og røg. ”Enten kan man ikke lide den, eller også drikker man ikke andet”, siger udskænkeren Joan smilende. Smag også bryggeriets bestseller ”AZ Ale No 16”, kendt af øl-entusiaster over hele verden og velsmagende på både flaske og fad. På bryggeriet kan man købe små og store smagekasser med et udvalg af de forskellige øltyper.

Sydfyn, Fyn, Bryggeriet Refsvindinge, øl, smagskasser
Foto: Linda Danielsen Røygaard


Vandborg, veteranbiler og sansehave
Besøg én af Fyns største attraktioner, det smukke renæssanceslot Egeskov Slot ved Kværndrup syd for Ringe. Slottet er en af Europas bedst bevarede vandborge, bygget af lensmand Frands Brockenhuus i 1554. Ud over slottets mange imponerende sale og effekter, bl.a. et dukkehus med 3.000 kunstgenstande, bør du kigge ind i Veteranmuseet i den tidligere kornlade, som er fyldt med veteranbiler, -motorcykler og -flyvemaskiner. I slotsparken er også en stor labyrint af bøgehække, gangbroer i 15 meters højde og sansehaven Livets Have, der er et haveanlæg på 3.500 kvadratmeter, som symboliserer livets gang og årets rytme. 

Sydfyn, Egeskov Slot, renæssanceslot, vandborge, museum
Foto: Linda Danielsen Røygaard


Købstadsidyl i Svendborg
Sæt kurs mod Svendborg, én af Danmarks smukkeste og mest levende købstæder og porten til Det Sydfynske Øhav. Søfart var et af byens hovederhverv, og i havnen ligger færgerne klar til at sejle til de fynske øer. Den sydfynske hovedstad har mange spændende butikker og lokalt producerede delikatesser, og hver lørdag er der marked på byens torv. Se byens Havnetrappe, som forbinder byen med havnen, kig ind i butikkerne i baggårdene på de smalle gader omkring Møllergade og oplev den gamle værfts-ø Frederiksø, der ligger midt i Svendborg Havn. Om sommeren runger de gamle skibsværfter af levende musik på spillestedet Kammerateriet. 

Sydfyn, Svendborg, købstad
Foto: Linda Danielsen Røygaard


Frokost på det gamle havnehotel
Sydfyn rimer også på velsmag, og på Brogade midt i Svendborgs havnemiljø ligger Restaurant Ærø, der startede som et havnehotel i 1860. På hotellet boede den svenske officer Sixten Sparre og den danske cirkusprinsesse Elvira Madigan i skjul fra deres forældre i hotellets tårn, som stadig kan reserveres ved forespørgsel. Med sin beliggenhed på havnen oser både hotel og restaurant af maritim stemning og er et oplagt sted at spise en fiskeret eller en lækker frokostplatte.

Sydfyn, Fyn, Restaurant Ærø, frokostplatte
Foto: Linda Danielsen Røygaard


Valdemars Slot og egetræet i Nørreskov
Vil du se flere slotte, kan du besøge Valdemars Slot på Tåsinge. Du kan enten sejle med færgen M/S Helge fra Svendborg, Hotel Christiansminde eller Vindebyøre nær Svendborgsund Camping eller køre i bil til slottet. Kører du gennem Nørreskov, bør du stoppe ved den 400 år gamle smukke eg, Ambrosius-egen, der har en imponerende stamme med en omkreds på 7,3 meter. På slottet, som blev bygget af Christian den 4. i årene 1639 - 1644 til sønnen Valdemar Christian, kan du gå på opdagelse i de enorme stuer og sale med franske tapeter, imponerende lysekroner og kunstværker, gobeliner og et spændende Jagt- og Trofæmuseum på øverste etage.

Valdemars Slot, Sydfyn, Fyn, franske tapeter
Foto: Linda Danielsen Røygaard


Havne og skipperhuse på Thurø og Tåsinge
Få indsigt i Sydfyns søfartshistorie, hvor skibsbyggere og sømænd levede i generationer af og på havet. I 1800- og 1900-tallet var der 29 værfter i Svendborg, på Tåsinge og Thurø, og det var i Svendborg, at kimen til A.P. Møller-Mærsk blev lagt i 1904 med Dampskibsselskabet Svendborg. Kører du over brovejen og mod Gambøt Lystbådehavn på Thurø, vil du opdage, at det stadig emmer af søfartsliv med skibsværfter som A. Walsteds Bådeværft og gamle fiskerhytter. 

På østsiden af Tåsinge kan du se flere skipperhuse i Grønnegade, som er den smukkeste landsbygade i Troense med bindingsværkshuse fra slutningen af 1700-tallet. Den første weekend i juni holder beboerne loppemarked og stiller ting til salg på små borde foran deres huse. Kig også ind i planteskolen i nr. 37, der er åben for besøgende, når flaget er hejst. Her er forskellige bede i en skøn balance af farver og forløb i haven, anlagt i engelsk cottage-stil og med mulighed for at købe planter. 

Vil du have det store overblik og nogle postkortbilleder med hjem, skal du køre til Bregninge Kirke. Herfra er der udsigt til Tåsinges blide landskaber og Det Sydfynske Øhav med sine mange øer. Ved siden af kirken, på Kirkebakken, ligger Tåsinge Museum med maritime genstande og klædedragter, der vidner om færgefartens historie. 

Sydfyn, Fyn, Grønnegade, have i engelsk cottagestil
Foto: Linda Danielsen Røygaard


Æblechampagne og Sydfynsk Kalva    
Frugtplantager og -gårde er også karakteristiske for Sydfyn, så sæt kurs mod Skaarupøre Vingård, der ligger idyllisk i det bølgende, grønne landskab nær sundet mellem Fyn og Thurø. Her blandt vinranker og marker udlever Bente og Carsten Andersen deres drøm om en dansk vingård i Sydfyns lune klima og næringsrige fynske jord. ”Der går 8 kilo æbler til cirka 1,35 liter most,” fortæller Carsten, da Bente skænker ’æblechampagne’ op i glassene på de små borde foran to store vintønder, der fungerer som smagerum. Den mousserende æblevin er en skøn aperitif, fremstillet efter den traditionelle champagnemetode af økologiske æbler af egen avl. Parret laver også velsmagende mousserende vin af druer og hvidvin og rosévin, men husk at bestille en prøvesmagning på skaaruporevin@c.dk

Sydfyn, Fyn, æblechampagne, Skaarupøre Vingaard, vin
Foto: Linda Danielsen Røygaard


Hos naboen i nummer 22, hos destilleriet Aqua Vitae, der er leverandør til bl.a. Restaurant Noma, kan du købe frugt- og krydderbrændevin, Sydfynsk Kalva, æblewhisky og den prisvindende aperitif Pomó. 

Rødspætter og udsigt til Svendborg Sund
Den helstegte rødspætte med havsalt fylder næsten hele tallerkenen på Hotel Christiansmindes restaurant og er ledsaget af en dejlig udsigt til Svendborg Sund både inden for i den lyse restaurant eller på den store udendørs terrasse. De nærmeste naboer er stranden og skoven, så overnatter du på hotellet, er her garanti for ro og fred og bølgeskvulp. 


Overnat i vandkanten
DCU-Camping Åbyskov Strand er omgivet af frugtplantager og beliggende ved vandet og tiltrækker både badegæster og lystfiskere. Campingpladsen ligger tæt ved Christiansminde, Svendborg, broen til Langeland og Tåsinge. Her er minimarked, opholdsstue, fælleskøkken, petanquebane og mulighed for at leje en campinghytte til fire personer eller et mobilehome til 4-6 personer med bad og toilet. Hunde i snor tilladt.

DCU-Camping Åbyskov Strand Skårupøre Strandvej 74, 5881 Skårup, tlf. 62 23 13 20, aabyskov@dcu.dk

Sydfyn, Fyn, DCU-Camping Åbyskov Strand
Foto: Lasse Løndahl Henriksen


Svendborg Sund Camping ligger direkte ned til det smukke og idylliske Svendborg Sund. Fælleshuset Stråhatten har køkken, tv og billard. Fra bådebroen Vindebyøre kan du gå om bord på færgen M/S Helge. Hos Nicus Nature kan du leje havkajak. Musikalsk underholdning og grill-arrangementer hver torsdag i højsæsonen. Mini-zoo med geder og kaniner for børn og børnebørn. 

Svendborg Sund Camping Vindebyørevej 52, 5700 Svendborg, tlf. 21 72 09 13, maria@svendborgsund-camping.dk 


Links til attraktioner

Bryggeriet Refsvindinge

Egeskov Slot

VisitSvendborg

Valdemar Slot

Taasinge Museum

Skaarupøre Vin

Aqua Vitae Sydfyn

Restaurant Ærø

Christiansminde