stjerner To forskellige aktører vil gerne stå for stjernetildelingen på de danske campingpladser. Foto: Adobe Stock
Stjernetildeling

Kamp om stjernerne

I mange år var det Campingrådets konsulenter, som tildelte de danske campingpladser stjerner, men efter rådet gik konkurs kæmper to forskellige aktører nu om stjernetildelingen.

Tekst: Torben Brandt

Antallet af stjerner indgår for de fleste som en del af overvejelserne, inden teltet slås op, eller campingvognen rulles ind på campingpladsens matrikel.

I Danmark var det i årevis Campingrådets konsulenter, der stod for at uddele fra én til fem stjerner efter kriterier, der var nærmere beskrevet i Campingrådets klassifikationssystem – også kaldet stjernekravene. Efterfølgende kom konsulenterne på besøg en gang årligt for at tjekke, at campingpladsen fortsat levede op til klassificeringen.

 

Subjektivitet indgår

Men i 2017 gik Campingrådet konkurs og tog konsulentordningen med i faldet. Dermed opstod et tomrum, som Per Malle, konsulent i 32 år hos først Friluftsrådet og siden Campingrådet, udfyldte, da han købte campingstjernerne af Campingrådets konkursbo og dannede Campingstjerner.dk.

Samtidig reviderede han stjernekravene, som senest var blevet revideret i 2005.

– De oprindelige stjernekrav indeholdt nogle meget faktuelle og lidt firkantede krav. Vi skal stadig have respekt for standarden på pladsen, men for mig var det vigtigt at tillægge det subjektive større vægt i bedømmelsen, siger campingkonsulent og ejer af Campingstjerner.dk, Per Malle.

Som eksempel nævner han en jysk campingplads, han i tidernes morgen besøgte som konsulent i Campingrådet.

– Pladsens målgruppe var ældre mennesker. Den var ikke interesseret i børnefamilier og legepladser og ville derfor heller ikke have et puslerum. Pladsen havde en udsøgt service, nogle fantastiske hytter og et dejligt spisested med hvide duge, men det manglende puslerum betød, at jeg ikke kunne give mere end to stjerner, selvom pladsen havde så meget andet og havde fortjent fire eller måske fem stjerner. Det er i sådanne tilfælde, den subjektive vurdering skal ind i billedet, påpeger Per Malle.

 

En ekstra stjerne

Campingstjerner.dk har i sit klassifikationssystem udvidet med en stjerne, så skalaen nu går til seks stjerner. Den hæder opnåede Hvidbjerg Strand Feriepark som den første i Danmark.

– Hvidbjerg har nogle forhold, der er helt specielle, og som er væsentlig bedre end de femstjernede campingpladser, pladsen blev sammenlignet med. Derfor var det helt rimeligt, at den fik en ekstra stjerne, og for de femstjernede pladser var det en lettelse ikke længere at skulle sammenlignes med Hvidbjerg, mener Per Malle.

 

Vigtigt med gulerod

På Campingstjerner.dk er det muligt at opnå en ekstra stjerne, selvom en campingplads ikke er helt i mål med sine faciliteter. Det nød DCU­–Copenhagen Camp ”Absalon” for nylig godt af, da den fik fire stjerner, selvom den mangler at etablere 12 enheder med afløb, som er et af kravene for at være firestjernet campingplads. Får pladsen ikke gjort det inden for en vis periode, mister pladsen sin ekstra stjerne.

– Jeg gør det for, at pladserne skal have en gulerod, så de hele tiden skærper sig. At drive en campingplads er en løbende proces, hvor man konstant skal forsøge at blive bedre. På Absalon lagde jeg meget vægt på pladsens standard, og hvad gæsten i øvrigt oplever. Pladsen er eksempelvis bedre end konkurrerende trestjernede pladser på autocamperområdet, understreger Per Malle, der har alle DCU’s 22 campingpladser som kunde og oplyser, at han i alt har indgået aftale med næsten 100 danske campingpladser.

 

Starter forfra

Men Campingstjerner.dk er ikke alene om at ville klassificere de danske campingpladser. OCFF (Outdoor-Camping-Ferie-Fritid), en ny brancheforening for camping- og outdoorbranchen, har nedsat en arbejdsgruppe, som barsler med et nyt klassificeringssystem, der skal være klar til 2019.

– Vi starter forfra. Det bliver ikke kun en afpudsning af det eksisterende system fra Campingrådet, fastslår direktør i OCFF, Jens Brendstrup.

Han siger, at der allerede da Campingrådet eksisterede, var et ønske om at få en mere tidssvarende måde at bedømme campingpladserne på, og at DK-Camp, der dækker cirka 300 campingpladser, har udtrykt ønske om en ny klassifikation, som skal ligge i brancheforeningens regi.

– Vi synes, det er meget vigtigt at implementere brugernes oplevelse. Mange bruger f.eks. Tripadvisor, og brugeroplevelsen skal klart være en del af vores klassifikation. Men selvfølgelig vil også det mere basale som pladsens indretning og faciliteter indgå som en del af bedømmelsen, siger Jens Brendstrup.  

Han understreger, at konsulenterne skal ud på pladserne, så det ikke bare bliver en virtuel gennemgang.

– Og så skal faciliteterne være på pladsen, før det kan udløse stjerner. Vi giver ikke for noget, der måske kommer senere, understreger Jens Brendstrup.

 

Skal adskille sig

Også hos OCFF vil man bruge stjerner til at klassificere pladserne.

­– Alle mulige steder bruger man stjerner, når noget skal bedømmes, og det vil vi også gøre. Men vores er et nyt produkt, og det skal derfor adskille sig visuelt fra det, der allerede findes på markedet. Man skal kunne skelne, siger Jens Brendstrup.

I DCU har man valgt Campingstjerner.dk til at vurdere de 22 campingpladser, campingunionen driver.

– Da vi ikke havde Campingrådet mere, følte vi, at vi var på dybt vand. OCFF ville først have deres klassificeringssystem klar til 2019, men vi ville ikke gå ind i 2019 uden at have rene linjer over for kommunerne og de offentlige myndigheder. Da vi skulle træffe vores beslutning, var Campingstjerner.dk den eneste mulighed, og derfor valgte vi dem til at udføre konsulentopgaven på vores campingpladser, forklarer DCU’s landsformand Bjarne Jensen.