Den tyske UNESCO-verdensarvbyen Goslar er kendt for sit skønne julemarked midt i byen. Den tyske UNESCO-verdensarvbyen Goslar er kendt for sit skønne julemarked midt i byen. Foto: Adobe Stock
Tyske julemarkeder

GUIDE: De 10 mest populære julemarkeder i Tyskland

Er der noget, tyskerne er gode til, så er det julemarkeder. DCU giver dig derfor her top-10 over de mest populære tyske julemarkeder.
Annonce

Fra sidst i november og året ud byder mange tyske byer på romantiske julemarkeder med masser af julelækkerier, lokalt kunsthåndværk og stilfuld atmosfære.

Julemarkederne i Niedersachsens historiske byer regnes blandt de hyggeligste og mest indbydende i Nordtyskland. Fra slutningen af november og frem til årsskiftet, og for nogles vedkommende endda indtil den første uge i januar, danner idylliske bindingsværkshuse, gotiske murstensgavle og overdådige barokfacader en flot og imponerende ramme omkring julehyggen.

Byerne Braunschweig, Göttingen, Goslar, Hameln, Hannover, Hildesheim, Lüneburg og Wolfenbüttel har alle det til fælles, at de har meget velholdte bymidter. Her er duften af gløgg, honningkager og andre kulinariske specialiteter med til at sprede den rette julestemning i gader og gyder. Alligevel har de deres helt eget særpræg, f.eks. i kraft af deres beliggenhed, eller det de hver især kan byde ind med.

 

10 populære julemarkeder i Tyskland

1. Lüneburg

I Lüneburg bliver det f.eks. ekstra festligt, når juleilluminationen lyser ned fra byens gamle bygninger og gavle. Tre store kirker og det historiske rådhus indgår i et slags julelysshow med forskellige lyseffekter.

 

2. Göttingen

På den gamle universitetsby Göttingens julemarked er der lagt op til skæg og ballade med "Rudi, den syngende elg".

 

3. Celle

I byen Celle afholdes en lysparade med et karnevalsagtigt juleoptog, der i enhver henseende må betegnes som unikt.

 

4. Goslar

Lægger man vejen forbi UNESCO-verdensarvbyen Goslar, bliver man belønnet med en stor juleskov, hvor der dufter dejligt af skovbund. Skoven består af 60 kæmpestore nåletræer, naturligvis med festlig julebelysning, der står midt i den gamle bykerne og spreder romantisk Harzen-stemning.

 

5. Wolfenbüttel

I Wolfenbüttel er et af juletidens højdepunkter de seks hyggelige, juledekorerede baggårde, der nærmest skjuler sig bag de smalle bindingsværksgader. Her kan man blandt andet opleve baggårdskoncerter, prøvesmagning af mad og drikkevarer og gløgg-ture på Oker-floden.

 

6. Hildesheim

Et absolut must (ikke kun for børn) er en afdeling af Tysklands ældste juleposthus Himmelsthür i UNESCO-verdensarvbyen Hildesheim.

 

7. Braunschweig

Julemarkedet i Braunschweig starter i slutningen af november. Det ligger tæt op ad domkirken St. Blasii og borgen Dankwarderrode og har eksisteret siden 1505. I den historiske voldgrav omkring borgen kan man se Oker-flodens oprindelige forløb i form af en festlig julebelysning, der også inddrager hele arealet omkring de fire overdækkede julepontoner, hvor man kan sidde og nyde sin gløgg og indsnuse julestemningen.

 

8. Hannover

I Niedersachsens hovedby Hannover er der ligeledes masser af middelalterstemning, f.eks. i den historiske landsby, der ligger ned til Leine-floden. Her kan man tage en slentretur gennem de hyggelige gader omgivet af levende lys og lejrbål.

 

9. Wolfsburg

I slutningen af november og frem til starten af januar gennemgår bilbyen Wolfsburg en forvandling, der virkelig gør indtryk: De fire skorstene på VW-værket udsmykkes, så de kommer til at ligne en adventskrans. Med den som baggrundskulisse omdannes temaparken til et 28 hektar stort vintereventyr af is, sne og et hav af lys – samt et vintermarked, naturligvis. Et højdepunkt for både store og små er den 6.000 kvadratmeter store skøjtebane med en kæmpe snelegeplads for børn.

 

10. Hameln

Byen Hameln byder på en såvel spændende som underholdende kontrast til julestemningen i form af et af de seneste års mest populære musicals "Pave Johanne" (Die Päpstin) fra den 13. til den 31. december. Stykket opføres i den historiske eventyrby for tredje gang.