Paris, miljømærker, kørsel i Frankrig Der er nu krav om miljømærke, hvis du skal køre i flere større franske byer. Foto: Adobe Stock
Miljømærker

Husk miljømærkerne i Frankrig

Flere tyske og italienske byer har haft det i adskillige år. Og Frankrig har indført miljøzoner inden for de sidste par år, og det betyder, at man skal have et mærkat på sit køretøj for at køre lovligt ind i visse zoner.

Franskmændene kalder det for en Crit’Air Vignette. Mærkatet fås i seks forskellige kategorier og farver – afhængigt af køretøjets registreringsår, brændstofforbrug, og hvor meget forurening det udleder. Både diesel- og benzinbiler skal have mærkatet. Køretøjer, der er registreret før 1997, har ikke mulighed for at få mærkatet og kan altså ikke lovligt køre ind i miljøzonerne. 

De store franske trafikfærdselsårer som A6, A7 og A42 er ikke omfattet af miljømærkeordningen. Her kan man således godt køre uden at komme i karambolage med de nye, franske miljøregler. 

Begyndte med Paris
I første omgang er miljøzonerne blevet indført i hovedstaden Paris, men også i byområderne i Grenoble og Lyon er zonerne indført, og adskillige andre franske byer ventes snart at følge trop. I Paris skete det allerede 1. juli forrige år, og siden 15. januar i 2017 har der vanket bøder på mellem 68 og 375 euro for at køre ind i miljøzonerne uden et mærkat. 

Bestil i god tid
I modsætning til andre mærker kan det franske mærke ikke købes på tankstationer eller andre steder i landet. Det skal bestilles hjemmefra via nettet. Det koster omkring 3,11 euro plus forsendelse at få mærket, men man skal være i god tid, for det kan tage op til en måned, fra man bestiller, til det ligger i postkassen. 

Du kan bestille det franske miljømærke på den engelsksprogede hjemmeside