Vignetter, miljømærker, kørsel, biler, campingferie i Europa Det er en god idé at få styr på vignetterne, når campingturen går ned gennem Europa. Foto: Rikke Steenstrup
Vignetter

Har du styr på vignetterne?

Mange europæiske lande tager penge for at køre på motorvej. Bliv klogere på de europæiske vignetter og miljømærker.

Endnu er det gratis for udlændinge at køre på de danske veje, men det er formentlig kun et spørgsmål om tid, før turister skal betale for at bruge dansk asfalt – nøjagtig som danskere i årevis har skullet betale på adskillige udenlandske motor- og motortrafikveje. 

Tyskland
Tyskerne indfører vejskat fra 2019, hvor man skal købe en elektronisk vignette – en såkaldt E-vignette. Den skal ikke sidde fysisk i bilens forrude, men registreres elektronisk. Den kan købes for 10 dage eller to måneder. Vignetten købes enten på en hjemmeside, via en app på telefonen eller i butikker. I forbindelse med købet skal bilens nummerplade samt data som motor og emissionsklasse (hvor meget bilen forurener) opgives til de tyske myndigheder, der derpå via scannere kan tjekke, om afgiften er betalt.

Østrig
Her kan du købe en fysisk vignette til enten 10 dage eller to måneder og sætte den i forruden på bilen. Det er også muligt at købe en E-vignette. Du skal ikke bruge en ekstra vignette til campingvognen.

Schweiz
I alpelandet købes en vignette, der gælder for 14 måneder. Vær opmærksom på, at der her også skal købes en vignette til campingvognen. Den skal sidde synligt på en del, der ikke udskiftes.

Tjekkiet
Her købes vignette til motor- og motortrafikveje, der gælder 10 dage eller en måned. Der skal ikke købes separat mærkat til campingvognen.

Norge
I Norge betales der afgift på nogle broer og i visse tunneller. Du skal ikke anskaffe dig nogen vignette på forhånd, for regningen kommer efterfølgende automatisk med posten.

Slovenien
I Slovenien kan der købes vignette til enten en uge eller en måned.

Ungarn
Man skal have en E-vignette, der kan købes ved grænsen, eller inden man kører ind på motorvejen.

Bulgarien
Bil- og motorkøretøjer op til 3,5 tons behøver et motorvejsmærkat (vignette) for at køre på motorvej. Uden gyldig vignette skal man helt undgå motorveje og motortrafikveje. Hvis du bliver stoppet på motorveje eller motortrafikveje uden gyldig vignette, kan du risikere politianmeldelse. Man kan vælge mellem en vignet, som er gyldig for kørsel i 7 dage, 1 måned eller 1 år. Vignetten kan købes ved grænseovergange og på tankstationer, men kan også bestilles her, hvor du bliver nødt til at benytte Google Translate. 

 

I mange andre populære ferielande – som f.eks. Spanien, Kroatien, Frankrig og Italien – kræves der ikke vignetter, men her er der betalingsanlæg, hvor du betaler løbende for de motorvejsstrækninger, du kører.

Miljømærker vinder frem
Flere europæiske lande har desuden indført miljømærker, som skal købes, inden man kører ind i en række byområder. Tyskland har i flere år haft et sådant krav i cirka 70 af sine byer, og senest er også Frankrig hoppet med på vognen og kræver miljømærker i flere byer.

Du kan købe fransk miljømærke her

I Italien har nogle byer indført restriktioner eller forbud mod at køre i bykernen. Som udgangspunkt kan man som turist i Italien ikke købe en tilladelse til at køre i disse områder. Kun hvis man har et særligt ærinde, kan man få tilladelse. Overtrædes forbuddet, bliver nummerpladen fotograferet, og har man ikke godkendelse, vanker der en bøde, som bliver sendt til hjemadressen. På hjemmesiden ztl-italia.blogspot.dk, der desværre kun er på italiensk, står i højre hjørne af siden de byer, der er omfattet af ordningen. 
DCU hjælper gerne medlemmer med at besvare spørgsmål om miljømærkater og motorvejsafgifter. 

Køb af vignetter og miljømærkater kan ske i FDM's Netbutik