Kør-selv-ferie, campingferie, gode råd, kørsel i Europa Der er mange ting at huske på, når man kører på ferie, og det kan godt betale sig at gøre sit forarbejde, inden man triller afsted. Foto: KABE
Tips & teknik

Gode råd til kør-selv-ferien i Europa

Dansk Camping Unions tekniske rådgiver Stefan Rosendal har samlet en række gode råd til kør-selv-ferien i Europa.

ADVARSELSTAVLE
Advarselstavle er obligatorisk i Spanien og Italien. Hvis man har udragende dele på køretøjet, fx cykelstativ, cykler, og lign. udstyr bag campingvognen. Skiltet måler 50 x 50 cm og kan købes på servicestationer før grænsen til Spanien og Italien. Uden skilt kan der risikeres en bøde op til 65 euro. 

SIKKERHEDSVEST
Mange EU-lande har indført lovpligtig brug af sikkerhedsvest, og heftige bøder hvis man ikke har en. Generelt er det derfor en god idé at have sikkerhedsvest på ved motorhavari og ophold på motorvejen eller andre veje.   

RØDT KORT 
Har du en kaskoforsikring til bilen, hjælper SOS International dig, hvis dit køretøj bryder sammen eller forulykker i udlandet. Husk derfor at medbringe telefonnummer til SOS Internationales alarmcentral: +45 70 10 50 50. Kaskoforsikrede camping- og påhængsvogne til de nævnte køretøjer kan også få SOS-assistance.   

Det røde kort som app
SOS har lanceret det Røde Kort som applikation til både iPhone og Android-mobiltelefoner. Det betyder, at stort set alle, der har en smartphone og en kaskoforsikring på bilen, kan tilkalde vejhjælp i udlandet. Rødt Kort-mobilapplikation er gratis. 

BLÅT SUNDHEDSKORT
I dag kan du ikke længere bruge dit gule sundhedskort som rejseforsikring. I stedet kan du benytte det blå EU-sygesikringskort eller en privat rejseforsikring. Det gule sundhedskort og EU-sygesikringskortet (det blå kort) kan ikke bruges uden for Europa; der skal du have en privat forsikring.   
Bemærk, at der gælder særlige regler for dækning af kroniske sygdomme, fx ved forhøjet blodtryk. Hvis du er i tvivl, om du er dækket, kan du spørge hos SOS International A/S, som administrerer den offentlige rejsesygesikring.   
Hvis du er i tvivl, når du opholder dig i udlandet, kan du ringe på det vagtnummer, som står på bagsiden af sundhedskortet og få vejledning fra den telefoniske vagtservice, som har døgnåbent. 

GRØNT FORSIKRINGSBEVIS
Det grønne kort er bevis for, at motorkøretøjet er ansvarsforsikret. Du får det grønne kort fra dit forsikringsselskab. Bemærk dog, at inden for EU's grænser og i Norge, Island, Schweiz, Kroatien og Andorra er det grønne kort ikke nødvendigt. 

Her skal det grønne kort med 
I landene nævnt herunder bliver der stillet krav om, at man har det grønne kort med, da det er garanti for, at motorkøretøjet er ansvarsforsikret, og der dermed er sikkerhed for erstatning til evt. trafikofre i udlandet. 
Grønt kort-kravet gælder i Albanien, Bosnien-Hercegovina, Hviderusland, Israel, Makedonien, Marokko, Moldavien, Montenegro, Rusland indtil Uralbjergene, Serbien, Tunesien, Tyrkiet samt i Ukraine.   

Tjek hos dit forsikringsselskab, om der er forsikringsdækning i de lande, du i øvrigt kører igennem. Navne, adresser m.m. på de bureauer i udlandet, som er med i grønkortordningen, finder du på bagsiden af dit grønne forsikringsbevis.
  
Kosovo accepterer ikke det grønne kort
Vær opmærksom på, at myndighederne i Kosovo ikke accepterer det grønne kort. Det er vigtigt, at du tegner en ansvarsforsikring ved grænsen – ellers kan du risikere at blive tilbageholdt i forbindelse med et færdselsuheld.

BROBIZZ
BroBizz bruges ikke kun, når du skal over Storebæltsbroen og Øresundsbron. Du kan også bruge din BroBizz til at betale på flere færger, betalingsveje, lufthavnsparkering samt parkering i flere storbyer. BroBizz samarbejder med flere end 55 betalingssteder for at sikre, at du kommer hurtigere frem.

På siden Tolltickets kan du i øvrigt købe automatiske betalingsenheder til mange europæiske lande, hvilket kan være smart, hvis du gerne vil suse igennem diverse toldsteder.

MILJØMÆRKER / MÆRKATER / VIGNETTER
EU har endnu ikke harmoniseret miljømærkeordningen, kun fastsat grænseværdierne. Det er altså op til hvert enkelt medlemsland at praktisere og håndtere regelsættet. 

Bulgarien
Bil- og motorkøretøjer behøver en motorvejsmærkat (vignette) for at køre på motorvej. Køretøjer op til 3,5 tons – gælder det trækkende køretøj. Uden gyldig vignette skal man helt undgå motorveje og motortrafikveje. Hvis du bliver stoppet på motorveje eller motortrafikveje uden gyldig vignette, kan du risikere både politianmeldelse. Man kan vælge mellem en vignet, som er gyldig for kørsel i 7 dage, 1 måned eller 1 år. Vignetten kan købes ved grænseovergange og på tankstationer, men kan også bestilles her og benyt Google Translate. 

Frankrig
Der betales vejafgift for den strækning, der køres, og man kan enten betale kontant i Euro eller med Mastercard, Visa, Express og Eurocarda. Afgiften kan også betales via en Liber T-boks (BroBizz). Det er muligt at undgå direkte afregning på de franske motorveje, hvis man har en Liber-T boks, der svarer til en Brobizz og registrerer din betaling automatisk. Man skal køre gennem en speciel vognbane. Boksen kan bestilles hjemmefra enten gennem Tolltickets eller købes ved større betalingsanlæg. Liber T-boksen fungerer som automatisk betalingsenhed til mange europæiske lande, hvilket kan være smart, hvis man gerne vil suse igennem diverse toldsteder.

Antallet af miljøzoner i Frankrig vokser. Udover Paris har også Lyon, Lille og Grenoble indført Crit’Air-mærket. Fra september 2017 kommer Strasbourg til, mens yderligere 20 byer og områder ventes at følge trop med udgangen af 2020. Mærket kan kun bestilles online. Klik ind på den officielle franske hjemmeside for Crit’Air

Italien
Italien løser det med parkometersystemet, hvor der købes særskilt parkeringskort ved den lokale tobakshandel. ZTL (Zona Traffico Limitato, zone for begrænset trafik) er placeret i nogle byer, fx i de historiske bykerner, med henblik på at begrænse trafikken.   

ZTL Italia kan man se en liste over de byer, som er omfattet af ordningen. Siden er på italiensk, men på forsiden er bynavnene nævnt, som er berørt af ordningen. Ved aktivering af valgte by får man samtidig mulighed for oversættelse fra Google. Herefter kan der bladres mellem de enkelte restriktioner, påbudskilte, og oplysninger for tidsrum og zoner. Restriktionerne gælder ofte i dagtimerne, og tilladelser kan fx i Milano købes i visse kiosker. Så længe man kun benytter motor- og motortrafikvej, samt ringveje om større byer udløser det ingen krav til miljømærke. 

Polen
Der betales vejafgift af polske motorveje. Køretøjerne inddeles i to kategorier, hvor motorcykel og almindelig personbil er kategori 1., og motorcykel med anhænger og bil med anhænger, mere end to aksler, er kategori 2. – gælder for bil under 3,5 tons. Vejafgiften kan betales enten kontant i Zlpty eller Euro, eller med Mastercard, Visa eller Express. Læs mere her 

Nyt elektronisk afgiftsopkrævningssystem – ViaToll – er blevet implementeret i Polen på udvalgte dele af motorveje, motortrafikveje og landeveje pr. 1. juli 2011. Det betyder, at hver bil, der vejer over 3,5 tons og busser (uanset privat eller erhverv) skal registreres hos et ViaToll-system i Polen og indbetale gebyr. Systemet gælder kun på udvalgte veje.

Schweiz
Bil- og motorkøretøjer behøver en motorvejsmærkat (vignette) for at køre på motorvej. Køretøjer op til 3,5 tons – gælder det trækkende køretøj. Vignetten er gyldig 14 mdr. fra den 1. dec., og der skal bruges en vignette pr. bil, pr. campingvogn, pr. trailer og pr. motorcykel. Læs mere her

Serbien
Der betales vejafgift af serbiske motorveje. Køretøjerne inddeles i tre kategorier, hvor personbil under 1,3 meter høj – der måles fra bilens foraksel – er kategori 1., og bil med anhænger og mere end to aksler og over 1,3 meter er kategori 2. Vejafgiften kan betales enten kontant i Dinar eller Euro, eller med Mastercard, Visa eller Express. Læs mere her

Slovakiet
Der skal betales en vejafgift for at benytte næsten alle motor- & motortrafikveje. De få strækninger, hvor der ikke skal betales, er skiltet med ordene ”Bez Úhrady”. Ved betaling får man udleveret en vignet, der skal placeres på indersiden af forrudens øverste eller nederste hjørne. Vignetten kan købes på FDM’s webshop og ved grænseovergange og på tankstationer. Der kan købes vignetter gældende 1 uge, 1 måned eller 1 år. Læs mere her og benyt Google Translate. 

Slovenien   
Der skal betales afgift for kørsel på de fleste motorvejsstrækninger. Man kan vælge mellem en vignet, som er gyldig for kørsel i 7 dage, 1 måned eller 1 år.  Vignetten kan købes på FDM’s webshop og ved grænseovergange og på tankstationer. Læs mere her

Spanien
I banker og på nogle tankstationer kan du købe en ”Telepeaje” eller ”Via T”, som er en automatisk betalingsenhed, der sættes i bilens forrude. Denne kan benyttes som betaling på langt de fleste motorveje.   

Tjekkiet
Motorvejsmærkat (vignette) er obligatorisk for kørsel på alle motorvejene samt visse motortrafikveje og hovedveje. Man kan vælge mellem en vignet, som er gyldig for kørsel i 7 dage, 1 måned eller 1 år.   
Motorvejsvignetten er todelt. Køretøjets registreringsnummer skal påføres begge dele. Den ene del af vignetten skal placeres på indersiden af forrudens nederste hjørne, mens den anden skal fremvises på forlangende. Uden kvitteringsdelen er vignetten i forruden ugyldig. Vignetten kan købes på FDM's webshop, grænseovergangene, tankstationer, posthuse og den tjekkiske automobilklub, UAMK’s kontorer.   
Bøder for at køre uden mærkat kan opkræves på stedet. Læs mere her

Tyskland   
Der er miljømærkatpligt til miljøzoner i Tyskland. Læs mere om miljømærkerne her 
Husk, at du får DCU-rabat på tyske miljøzonemærker hos Applus

Ungarn   
Der skal betales afgift for kørsel på de fleste motorvejsstrækninger. Man får ikke længere udleveret en vignet til forruden, men kun en kvittering, eller ”e-vignet”, som skal fremvises på forlangende. Afgiften betales ved grænsen eller via internettet Elektroniske målere langs motorvejene aflæser køretøjets registreringsnummer og kontrollerer, at afgiften er betalt. Læs mere her

Østrig
Bil- og motorkøretøjer (men ikke anhænger) behøver en motorvejsmærkat (vignette) for at køre på motor- og motortrafikveje.  Køretøjer op til 3,5 tons – gælder det trækkende køretøj. 
Uden gyldig vignette skal man helt undgå motorveje og motortrafikveje. Hvis du bliver stoppet på motorveje eller motortrafikveje uden gyldig vignette, kan du risikere både politianmeldelse og en bøde. Hvis du ikke vil betale bøden med det samme i situationen, kan du regne med en politianmeldelse og en bøde på minimum 300 EUR. I værste fald kan det koste helt op til 3.000 EUR. Vignetten kan købes på DCU’s webshop og ved grænseovergange og på tankstationer. Der kan købes vignetter gældende for 10 dage, eller for 2 måneder. Læs mere her