Girona, Spanien, campingferie, campingrejse, campingtur 90 % af campingpladserne ligger ude ved kysten, hvor både stranden og havet trækker. Her er udsigten fra campingpladsen Nàutic Almatà. Foto: Lasse Løndahl Henriksen
Campingferie

Geniale Girona

Lige der på den anden side af grænsen mellem Frankrig og Spanien, for foden af Pyrenæerne og med Catalonien og Costa Brava som en del af hele regionens pejlemærker, ligger et område, der i den grad indbyder til camping, for campingpladserne ligger som perler på en snor.
Annonce

Tekst: Anne-Vibeke Isaksen

Girona er både navnet på provinsen og hovedbyen i regionen og en virkelig smuk by. Allerede når man krydser floden Onyar for at komme over til den gamle bydel, bliver det tydeligt, at det her er en både gammel og storslået by. Den blev grundlagt i år 79 før vor tidsregning og har været belejret 25 gange, hvilket naturligvis har sat sit præg på arkitekturen. Flere gange har Girona dannet kulissen i den prisvindende serie Game of Thrones. Den bedste måde er at se byen til fods, og man må heller ikke snyde sig selv for en tur på bymuren, selvom det er forbundet med en del trapper. Byen Girona kan sagtens besøges fra en af de mange campingpladser ved kysten. 

Girona, Spanien, campingferie, campingrejse, campingtur, Camping Cypsela, luksustelt, glamping
Foto: Lasse Løndahl Henriksen


Masser af campingpladser – en strand
Campingpladserne ligger side om side på Costa Brava-kysten, og de minder på mange måder om hinanden. De er store, og de ligger ud til den lange brede og meget fine sandstrand ved Middelhavet. Går man i dybden med pladserne, er der alligevel forskel. En ting er kvaliteten, men campingpladserne har også specialiseret sig inden for forskellige temaer. En plads har hunde i centrum, en anden aktiv ferie og vandsport, en tredje har det maritime med bådpladser og fiskeri. Standarden er generelt meget høj, og man får meget for pengene, ligesom rengøring og god service nærmest er en selvfølge, fordi konkurrencen er så hård i området, men det kommer gæsterne til gode.

Camping L’Amfora er en af de største campingpladser i området, og her kommer der også en del danskere. Campingpladsen er som et stort resort, der har alt. Stort poolanlæg, som alle i familien kan have det sjovt i, skøn restaurant, bar og diskotek samt en masse underholdning for både børn og voksne. 

Campingpladsen Nàutic Almatà, hvor åløb og små kanaler løber gennem hele campingpladsen, er virkelig charmerende, men måske ikke for helt små børn, fordi der er vand overalt. Du kan leje din egen lille båd eller tage med på flere forskellige former for turbåde, og det er en fin oplevelse at se hele kysten fra vandsiden. Når man sejler ud fra campingpladsen, får man også et godt indtryk af, hvor smukt den ligger. Både udlejningscampinghytter og gæster, der bor i et telt, teltvogn, campingvogn eller autocamper kan mange steder bo helt ud til vandet. Selvfølgelig er der også myg i området, men ikke så mange, som man skulle tro. For det første lufter det meget, og fuglebestanden er så stor, at de tager sig af de små kræ. Resten kan klares med almindelig myggespray.

Girona, Spanien, campingferie, campingrejse, campingtur, Nàutic Almatà
Foto: Lasse Løndahl Henriksen


Campingpladsen Las Dunas satser på høj kvalitet, både hvad angår restauranten, men også underholdning og sportslige aktiviteter. Det er en campingplads, der kan rumme mange forskellige slags campister, og de satser virkelig på at have noget for enhver smag. Den enorme sandstrand taler for sig selv, og badevandet er utrolig børnevenligt. Skulle det ikke være nok, så er den store velindrettede pool helt sikkert et sted, hvor hele familien kan få kropstemperaturen på rette køl igen. Bassinet med lavt vand og blødt underlag er genialt til helt små børn, mens rutsjebanerne er for de mere legesyge. Alt trafik på pladsen foregår fra en omfartsvej ude i yderkanten, og det gør, at der er mere ro, og at campingpladsen er meget sikker for mindre børn.

Girona, Spanien, pool, Las Dunas, campingferie, campingrejse, campingtur
Foto: Lasse Løndahl Henriksen

 

Baglandet for foden af Pyrenæerne
I Gironas bagland for foden af Pyrenæerne ligger et område, hvor tiden står helt stille, og hvor kystens mange turister synes langt borte. Olivenlunde og skønne bakkede landskaber med små hyggelige byer kendetegner området. Her gemmer sig også naturskønne campingpladser, og Bassegoda Park er måske perlen over dem alle. Det er som om, der er en usynlig grænse mellem campingpladsen, naturen og dyrelivet, fordi hele området er som en stor naturpark. Floden Muga går lige forbi campingpladsen og er et oplagt udflugtsmål til små vandreture med rygsæk eller picnickurv og måske endda en dukkert.

Sant Llorenç de la Muga er en af de små hyggelige bjergbyer, der ligger tæt på campingpladsen, og som virkelig er et besøg værd. De game smalle gader danner rammer om en særdeles charmerende by med små butikker og skønne restauranter. Her kan man, ligesom på campingpladsens fine restaurant, få smag for den gode mad, der er i hele regionen. Men mad er ikke det eneste, der gør Bassegoda Park til noget helt særligt. Ejeren Esteve har en bror, der hedder Pere, og han er astrolog. Efter en rejse til USA opdager han pludselig noget helt særligt på campingpladsen. Der er ingen lysforurening, hvilket gør, at man kan se stjernerne endnu mere klart end mange andre steder, så i dag kan man tage med på guidede ture i et observatorium, hvor Pere om natten fortæller om det, man ser. Det er en fantastisk oplevelse, fordi man er sammen med en, som ved, hvad han taler om, og på kort tid kan man lære meget om stjerner, planeter og månen.

Campingpladserne ude ved kysten kan måske på papiret minde om hinanden, men mange af dem satser på noget forskelligt. Nogle satser på udlejning med imponerende mobilhomes og luksustelte, andre har utrolig meget til aktive campister, og nogle har sat hundene i centrum og lavet en masse faciliteter for de firbenede. På Camping Masnou møder jeg Kaj og Marianne, der er kommet i området i flere år.

Girona, Spanien, Sant Llorenç de la Muga, campingferie, campingrejse, campingtur
Foto: Lasse Løndahl Henriksen

 

Ris og verdenskendte kunstnere
Kysten ved Girona er et stort vådområde med floder, vandløb og kanaler. Fem nationalparker ligger mellem byen Girona og kysten med alle campingpladserne, og her er både vandrestier og cykelstier. Flere steder i området er der udkigstårne, hvor man helt gratis kan få en imponerende udsigt over det enorme delta og det rige fugleliv.

Det kan man bl.a. i den lille by Cadaqués, der er kendetegnet ved de kridhvide huse, og her bor mange kunstnere. Den mest kendte fra byen er Salvador Dalí, der blev født i Figueres i 1904, men boede i byen, og i dag er hans hjem et museum. Midt på torvet står der i dag en statue.
De klimatiske forhold og de enorme vådområder er ideelle til risproduktion, og ris er også en vigtig ingrediens i det spanske køkken, f.eks. i paella, men risene eksporteres også. Her kan man flere steder, f.eks. hos Molí de Pals, få en rundvisning i produktionen og se, hvordan risene sorteres. Herefter går turen med traktor ud i rismarkerne, inden der serveres lokale retter tilberedt med ris. Arròs de Pals a la Cassola er den mest populære.
Det er dokumenteret, at der er dyrket ris i området siden 1452, og produktionsmetoderne er stort set ikke ændret. Mange af gårdene er familiedrevet, og kunsten at dyrke ris går fra generation til generation. Hvis man kommer i april eller maj, kan man være med til at dyrke ris, og i sensommeren kan man være med til at høste.

Girona, Spanien, Cadaqués, campingferie, campingrejse, campingtur
Foto: Lasse Løndahl Henriksen

 

Aldrig sulten i seng
Det catalanske køkken er ikke bare godt, men rigtig godt. Med havet lige uden for døren og det flade frodige landskab for foden af bjergene er det et stort spisekammer. Hertil kommer en bagende sol, der fylder både frugt og grønt med masser af vitaminer. Vin produceres også her, men prikken over i’et er måske også, at man tager sig tid til at spise. Ikke kun om aftenen, men også til frokost. En siesta er ofte forbundet med et par timer ved middagsbordet også på hverdage.
Det er heller ikke dyrt at gå ud at spise, og restauranterne findes overalt og i alle prisklasser. På campingpladserne alene er der ofte flere at vælge imellem, lige fra snackbarer til rigtig gode restauranter. I mange små byer kan man finde fortovsspisesteder, hvor maden også bare er i orden. Og så er der naturligvis de anerkendte restauranter med kendte kokke. En af dem er Carpentier, der betyder at dele, og det er kokke fra El Bulli, der står bag. Men her er det noget helt andet. Delekonceptet skal forstås på den måde, at konceptet er spansk tapas, men med større fade, hvor man deler med dem, man spiser med. 

Geniale Girona
Det, der gør campingferie i Girona genialt, ud over et yderst stabilt klima, er mulighederne for at kombinere det, der netop gør, at ferien bliver perfekt. Om man vil ligge på stranden og solbade, være aktiv eller dykke ned i historien og kulturen, så er der mere end, hvad man kan nå på to-tre ugers ferie. Barcelona ligger under 100 kilometer borte, hvis en fodboldkamp eller storbyshopping skulle trække, men det er en hel anden historie.

Find campingpladser – også til ud- og hjemrejse