Køleskabs "kølere" larmer

30.05.2012 17:48

Hej

I vores cv er fra en tidligere ejer isat to vintilatorer i øverste riste bag køleskabet. De har været flittigt i gang i pinsen og det er jo selvfølgelig skønt, at køleskabet kan følge med, selvom det har været temmelig varmt :)

Problemet er så, at de larmer! I første omgang larmede de så meget, at vi næsten ikke kunne være i vognen og vi fandt ud af, at de øverste skruer var skruet direkte ind i metallet på cv og det løste vi ved simpelthen at skrue de øverste skruer ud. Så langt, så godt!

Problemet er der dog stadig og er ekstra forstærket af, at vi voksne sover lige op af køkkenet og derfor har en stort set konstant brummen lige ved siden af hovederne.

Jeg har vedhæftet et billede og håber, at nogen kan komme med et bud på, hvad vi kan gøre for at formindske larmen. Vi kan selvfølgelig afmontere dem fuldstændig, men det vil vi helst ikke, da cv også skal kunne holde koldt sydpå. Det må være muligt at lave en løsning der er til at holde ud at høre på.

På forhånd tak :)

Du skal være logget ind, før du kan kommentere

Antal anmeldelser: 16

Christian Bak Petersen
30.05.2012 21:06

larm fra blæsere

Nu skriver du, at de øverste skruer var sat direkte i metalrammen.

Mon ikke det også gør sig gældende for de nederste skruer?

Prøv om du kan finde nogle gummiskiver at lægge imellem, alternativt kan du også prøve, om du kan få nogle "langsomtkørende" pc-blæsere, som du kan montere i stedet (Det kan jo være dem, der sidder der, kører så hurtigt, at de støjer.)

held og lykke

Christov

John Christoffersen
30.05.2012 21:28

ventilatorer

Lav en kontrol på lejer, drej vingerne med hånden og mærk om de går helt glat og uden at hakke.
Som det første skal ventilator vingerne gøres fuldstændigt rene, det mindste snavs giver ubalance og dermed støj. Derefter skal de skrues fast i en silikone klat i hvert hjørne må ikke kunne bevæge sig, så plejer de at være nogenlunde lydløse. Er dette ikke tilfredsstillende så eftermonter en kontakt inde i vognen så i kan slukke om natten hvor der ikke er behov for at blæserne kører.
Jeg kan se en termostat, er den korrekt indstillet ? vis ikke så kører den altid og det er forkert,
mvh John

Kurt B. Andersen
30.05.2012 22:39

PC blæsere

Det ligner angiveligt nogle blæsere, som normalt bruges til at køle kabinettet i en pc.
Hvis de larmer så meget, så er de formentlig slidt op og bør skiftes. De koster ikke mange kroner. Ved montering af dem skal man sikre sig, at de ikke bliver trukket skæve, idet selv et mindre vrid vil gøre, at de vil larme. De sidder måske allerede nu skævt? Løsn dem og se om de stadig snakker - så er der kun en løsning, udskiftning.
Led efter kabinetblæser eller køler hos en pc forhandler. De er helt lydløse, når de købes som nye.

31.05.2012 09:16

Ventilator til formålet

Prøv at kiggepå disse :

http://www.billigcamping.dk/shop/koeleskabsventilator-310c1.html

De koster lidt mere end pc ventilatorere, men mon ikke de kan klare opgaven.

Ole Christensen
31.05.2012 15:35

Blæsere

Hej Dinna.

Skift dem ud med disse www.komplett.dk/k/ki.aspx?sku=585862

Og du har noget af det mest lydløse der findes.

Mvh. Ole

Frank Poulsen
01.06.2012 22:14

blæsere

hej dinna, sidder og kikker på dit billed, sender begge blæsere luft op bag køleskab, det ser nemlig ud til at de vender modsat hinanden, kunne jo være at de modarbejder hinanden.... hilsen frank

02.06.2012 13:28

Tak

Tusind tak for alle jeres svar. Jeg tror vi må prøve os frem for at se, hvad der virker, men heldigvis er der kommet super mange gode råd, så mon ikke det lykkes :)

Frank du har ret i, at de vender hver sin vej og vi prøver også at vende den ene om. Skal de trække luft ud eller blæse ind?

02.06.2012 13:51

Køleluft

De ventilatorer er ikke til megen gavn, og som Frank påpeger bør de blæse samme vej. Når de er moteret foroven som billedet viser, skal de blase udad .
Luftstrømmen vil da være, at der suges udeluft ind forneden og den opvarmede luft blæses ud for oven. Dette følger helt naturlovene om at varm luft stiger til vejrs

Jeg bemærker også at temostaten sidder for oven, efter min mening bør en sådan sidde forneden
Hvorfor
Køleskabene er baseret på en effektiv køling op til en omgivelsestemperatur op til 25 graders C uden forceret ventilation.
Dette er dog afhængig af om CV fabrikanten har fulgt de helt klare regler for indbygning, hvilket ikke altid er tilfældet.
Derfor
Bør termostaten anbringes så den først træder i kraft omkring de 25 gr celsius som den indsugede luft har, idet man op hertil kan nøjes med den naturlige luftcirkulation

Imidlertid kan kompensation i temperaturindstillingen til lavere begyndelsestidspunkt være nødvendigt hvis god monteringsskik ikke er fulgt og hvis de pågældende ventilatorer er anbragt så den naturlige ventilation hæmmes.

Husk også rådet om at rengøre vingerne for støv og snavs, idet dette nedsætter ventilatorenes effektivitet væsentlig

02.06.2012 14:19

Blæsere

Jeg har monteret 2 stk. 8" blæsere vandret underst vandret så de blæset fra bunden og op gennem aftrækskanalen, som har afgang på taget.
De er monteret med plastikstrips, så de giver ingen resonans lyd fra sig, kun en sagte susen som på en PC! De er termostatstyrede.

02.06.2012 14:24

Tak

Tak for den uddybende forklaring Kjeld :)

Flemming hvor sidder stripsene fast? (altså ud over i blæserne)

03.06.2012 10:08

støj

hej igen
jeg har lige set på dit billede igen,
Skyggevirkninger kan godt få en til at tro ventilatorerne blæser hver sin vej, men jeg er nu kommet til det resultat at de begge blæser luften ind. hvilket er forkert når de sidder foroven

Du efterlyser ekspl. og her har du min løsning, som hos mig fungerer tikfredsstillende
Ventilatorerne er lossepladsfund børjeg tilføje, og dem plejer der at være rigeligt af i de gamle computere som kasseres.

03.06.2012 10:14

Billede

Nå ja selvfølgelig
kan noget gå galt gør det jo også men dette billede viser min termostat, også lossepladsfund fra en gammel vaskemaskine
prøver igen

Ole Christensen
03.06.2012 10:47

Blæsere

Hej Dinna.

Som jeg har skrevet højere oppe, disse blæsere er det bedste jeg har haft. Alt det med gamle pc blæsere er noget juks. De er slidte og de støjer. Gør dig selv en stor tjeneste og køb disse og du vil ikke fortryde 1 sekund.

Mvh. Ole.

03.06.2012 15:12

Hei Dinna!

Stripsene er bl. a. fastgjort til de rør som i forvejen løber der:

04.06.2012 13:25

TAK :)

Tusind tak for jeres uddybende svar og billeder af jeres løsninger.

Vi har nu taget de gamle blæsere ud og efter lidt inspektion, besluttede vi, at de var slidte og lige meget hvad vi prøvede ville de ikke stoppe med at larme.

Vi har så købt to nye blæsere til den vilde sum af 40kr/stk. De er så ikke helt så lydsvage som dem der er blevet linket til, men de er med 12db. Det giver en absolut acceptabel løsning. Og bedst af alt, kunne vi få dem med det samme og skulle ikke vente på at få dem sendt.

Vi har også eksperimentere med, hvordan de bedst kunne sættes fast og da det ikke kunne lade sig gøre, at sætte dem fast med strips, har vi genbrugt de eksisterende huller til skruer og har så sat dem fast med små sorte gummiringe på begge sider af skruen. Det virker rigtig fint!

Nu har vi en absolut acceptabel løsning og vil glæde os til, at det igen bliver sommer :)