Fugttest forår eller efterår?

Carsten Axelsen
03.10.2015 19:54

Hej
Hvornår skal man få sin vogn fugttestet? Inden man sender den i vinterhi - og dermed når den HAR været brugt hele sæsonen ELLER når man pakker den ud af vinterhi (står i hal) og den har haft 6-7 måneder til at stå og tørre - hvor man så ikke får et helt retvisende resultat?

Vh
Carsten

Du skal være logget ind, før du kan kommentere

Antal anmeldelser: 5

Winnie Sepstrup
04.10.2015 00:01

Jeg tror, det er helt ligemeget. Hvis der er fugt i vognen, har det intet med årstid at gøre. Så er det fordi, der er en eller flere utætheder. Og hvis vi endelig skal følge din logik, så tørrer vognen bedst om sommeren, hvor den dels bliver brugt - og dermed varmet op og luftet ud og dels er udsat for noget højere temperaturer end der er i en uopvarmet hal om vinteren.... Vores vogn har stået ude i indkørslen året rundt i 6 år, er fra 2000 og bliver brugt året rundt. Der er ikke skyggen af fugt i den. Selv når vi tager afsted en vinterweekend er det minimalt, hvad vi oplever at kondens......

Benny Hauge Jakobsen
04.10.2015 09:43

Fugt

Hej
Hvis din vogn står vinteren igennem i en lukket hal, så vil fugtigeden i vognen efter kort tid være den samme som i luften i hallen.
Det er ikke farligt.
Faren er ved direkte indtrængende vand = regnvand.
I voeres vogn kan det forekomme ved at pakningen ilemmen til gaskassen ikke er tæt.
Ved at pakningen omkring udendørslampen ikke er tæt.
I nogle især ældre kan der forekomme utætheder i de forreste hjørner af gaskassen.

Så tænker du måske på kondensvand?
Det kommer ved skiftende kulde og varme. Det er derfor godt med ventilatiom i og omkring vognen
Jeg tømmer vognen så meget som muligt. D.V..S alt skal ud af gaskassen Hvis det er muligt, skal hynderne væk, eller stilles på kant og fordeles rundt i vognen. Magasinerne tømmes fuldstændigt.

Vi har haft campingvogn siden 1986, de har altid stået ude i det fri hele året uden problemer. Står vognen ude er det en fordel at den står helt frit, er der træer eller buske i nærheden fremmer det algevækst.
Nogen forsøger sig med "affugtnings" midler, men vær opmærksom på at man jo ikke kan affugtr hele hallen - eller hele verden for den sags skyld.
Vognen er konstrueret til at være ude - de som bruger vognen hver week-end er jo ikke unde ved vognen, selv om de måske fremmer dannelse af kondensvand - de er bare glade brugere af vognen.
MVH BJ.

Flemming Udbjørg
04.10.2015 10:25

Enig med Winnie

- og har også vores vogn stående ude hele året. Altid klargjort til vores ture året rundt, med alt udstyr ombord, med undtagelse af det personlige tøj, som lige pakkes få timer før afgang. Vognen står uden strøm indtil 24 timer før vi kører, så vi lige har fået køleskabet ned i temperatur og batteriet har fået det sidste brush-up..

Selvfølgelig kan der være en forskel i luftens fugtighed i vognen - men vognen skal jo altid være vel-ventileret, og derfor har vi aldrig brugt at opbevare vognen indendørs, hvor der ikke er vind til at holde ventilationen vedlige. Er helt med på, at der er mange som vælger det modsatte, for at holde vognen tør.

Den væsentligste årsag til fugt i konstruktionerne er utætheder ved døre, vinduer og samlinger, som året rundt sender (små) mængder fugt derind i konstruktionen, hvor hverken ventilation eller solopvarmning kan tørre det ud. Solen kan opvarme konstruktionen og få fugten til at omdannes til damp, der så kan fordeles i konstruktionen, så det ikke er helt så farligt, som hvis det overstiger 20% på bestemte steder, hvorved træ begynder at rådne. Derfor er det vigtigt at få vognen gennemgået med mellemrun og finde frem til måder at få de kritiske målinger under kontrol.

Hvis der ikke er nogen vind omkring vognen, kan der ikke ske nogen ventilering og udtørring af luften i vognen, og så kan der i stedet dannes mug og måske skimmel der, hvor der var fugtig luft/kondens. Gulvtæpper, hynder, gardiner, magasiner, madrasser m.v.

Vi har udstyr, som kun forlader vognen, når det skal vaskes eller bruges på turen: Håndklæder, dyner, puder, sengetøj, viskestykker, hyggetæpper, camping-overtøj m.v. - og hverken i disse ting eller gardiner og gulvtæpper har vi nogensinde haft lugt eller fugt. Gennem 40 år har det altid været helt tørt og frisk, når vi kører. Bruger ingen fugtdåser eller andet, for at holde fugtigheden nede, men har altid den lille tagluge i mindste åbning. Det har aldrig givet hverken regn, sne eller fygesne ind.

Så for os er der ingen forskel på risikoen for fugt i konstruktionen - om det er forår eller efterår. Men jeg ville aldrig sætte vognen til opbevaring i en hal uden rigtig god ventilation, fordi jeg tror på, at vejr - vind og sol - kan have indflydelse på vognens sundhedstilstand.

Benny Hauge Jakobsen
04.10.2015 16:01

Fugt

Hej
I mit tidligere indlæg glemte jeg at hver gang man om vinteren sætter vognen hen, så skal den tømmes for vand (også hvis den er i en hal) i både beholdere og slanger.
Når man har åbnet div. ventiler, og vandet er løbet ud,
kan man med munden blæse det meste af vandet ud af slangerne mens hanen og ventilen er åben. Man kan også bruge trykluft med omtanke.
Ved en test får man oplysning om fugt, og det er da OK - men så skal man til at gøre noget for at affugte.-Jeg vælger at gøre det omvendte - at forhindre eller begrænse fugt.
Man kan lave sin egen test med en simpel fugtmåler (fra HN)..
MVH BJ.

Jørgen L. Nielsen
04.10.2015 17:20

Efterår

Jeg ville få lavet fugtesten nu, så har du vinteren til at få lavet den hvis det er nødvendigt, samtidigt er der flere forhandlere der har rabat på det i vinter halvåret.

mvh. Jørgen