Campingkøleskabe med værdiløs effekt

Hans Bay
27.02.2013 21:40

I Camping Fritid nr. 03/2013 har Torben Brandt fat i ørene på Dometic efter utallige klager her i forum.

Så længe Dometic absorptionskøleskabe i campingvogne kører med en lav effekt, klimaklasse "SN" op til 32 gr.c. tilpasset os i nordeuropa ,er der ingen lyspunkter at spore.

Vi må jo ikke glemme, mange af os campister søger mod varmere himmelstrøj når sommerferien melder sig - derfor må man påregne større køleeffekt når udendørs temperaturen stiger markant i sydeuropa.

Dometic ved udmærket godt at der er internationale aftaler om mærkning af køleeffekt.
Klimaklasse: "N" og "SN" udendørstemperatur op til 32 gr.c. Klimskasse: "ST" op til 38 gr.c. og Klimaklasse: "T" op til 43 gr.c.

Os forbrugere i norderopa må fremover forlange en større effekt - Klimaklasse: "T" når vi køber ny campingvogn. Dometic oplyser jo når efterspørgelsen er der, vil vi da hellere end gerne producere dem siger Per Flensted.

Vi købte i 1992 vores første Cabby med et fabelagtig effektiv absorptionskøleskab, jeg tror det hed ASKO på ca. 120-130 liter plus ca. 20 liter 3 stjernet frysebox.
Når vi var sydpå måtte vi passe på frost gr. i skabet og skrue effekten tilsvarende ned, men dette fabrikat blev desværre senere opkøbt af Elektrolux, senere Dometic.

På dit dataskilt i køleskabet kan du se hvilken klimaklasse køleskabet tilhører - en lille firkant med stor skrift indeni: "N" "SN" "ST" "T".

Når vi skal købe ny campingvogn bør vi ubetinget fremover forlange af forhandlere, importører, fabrikanter - det er nødvendig med køleskab i klimakasse "T".

Med ønske om en dejlig sommer krydret med forhåbentlig kolde drinks.

Hans N. Bay

Du skal være logget ind, før du kan kommentere

Antal anmeldelser: 2

Per Olufsen
28.02.2013 12:20

Interesant betragtning...

Hejsa...

Det er en interesant betragtning... Jeg har kun haft campingvogn i 2½ sæson - og en af de ting jeg har lært til næste gang jeg køber campingvogn er at kigge nærmere på køleskabet før vi bestemmer hvilken vogn vi vil have. Vi var i Frankrig i sommeren 2012 - og vi havde heldigvis ikke problemer med vores køleskab ( vi havde også kun omkring de 31 grader ) men køleskabet og dets størrelse og ydeevne - er også en af de meget få ting jeg ikke er så tilfreds med ved den vogn vi endte med at købe...

Good point... :-)

28.02.2013 12:39

klimaklasser

Inden man nu går helt overgevind og kvæver ind, er klimaklassernes inddeling jo nok vigtige at iagttage
Nedenståen belyser dette og der er mange andre sider hvis man ulejliger sig med at google

http://www.danspiring.dk/klimaklasser-pa-koleskabe/

Herudover er klimaklasserne som følger
SN +10 °C til +32 °C
N +16 °C til +32 °C
ST +18 °C til +38 °C
T +18 °C til +43 °
Klasserne består som det ses af en øvre og en nedre grænse, og det er ikke kun den øvre grænse som er vigtig, også den nedre har stor betydning, Og det er inden for disse skabene kan / skal arbejde i
Med andre ord, camperer man både i DK og syden vil temperaturen i henhold til klasserne gå ud over grænserne

I syden vil 32 gr C (klasse SN og N) ofte være for lavt, men tager man ST eller T vil den lave temperatur være for høj.
Det vil vel derfor være uklogt kun at holde sig til disse klimaklasser. Efter disse kan man jo ikke tillade sig det ene år og tage til Nordkap og næste til Sydspanien

Der er jo selvfølgelig også løsninger på dette problem: Vi campister har jo, hvis vi har båret os rigtigt ad, i forvejen løst problemet, og har sørget for at bortskaffe den øgede temperatur som opstår ved høje omgivelsestemperaturer. ved at ventilere den overskydende varme væk,
dette kan jo også gøres hvis vi i stedet for nuværende skabe går over til kompressorskabe hvor tabene er i langt mindre størrelse.

Skal der stilles krav til vore leverandører må det være at de levere skabe som kan bruges på Nordkap og i Sydspanien. Skabene og deres indbygning, må derfor være tilpasset dette, og det er alene leverandørernes pligt at sørge for dette.