12 volt batteri i campingvognen

27.07.2005 21:11

Vi vil gerne være uafhængige af lange ledninger, og urealistisk høje døgnpriser på strøm, - og vi vil drive vores køleskab på gas, når vi holder stille.
Vi (2 personer) har kun brug for lys en timestid i døgnet, lidt vandpumpe, og måske lidt blæservarme i ny og næ.
Vi har ikke fjernsyn, kaffemaskine, mikroovn og alt det andet, - så derfor er strømforbruget pr. døgn meget lille.
Jeg kunne tænke mig et gel-batteri sat sammen med et solcelle panel, påklæbet taget.
Der er blot megen forvirring omkring hvordan sådan et anlæg kan spille sammen med CV.s omformer.
Denne sidder i en ny Hymer Touring Troll GT, som er forbundet med bilen via et 13 polet Jäger stik.
Hvordan forbindes det extra batteri med omformeren? - Vil bilen stadig kunne drive køleskabet medens vi kører, - og lader den da samtidig på CV.s batteri?- Hvis solen er meget kraftig, er det da bilen, eller solpanelet, eller begge, som lader på CV.s batteri?
Er der nogen &quote;derude&quote; som allerede har en simpel installation, som ovenstående beskrevet, vil jeg meget gerne høre om vedkommendes erfaringer!
Der skal ikke kunne leveres særlig meget strøm, - og installationen skal være så simpel, og så billig som mulig...

V/H Lasse

Du skal være logget ind, før du kan kommentere

Antal anmeldelser: 5

28.07.2005 08:29

jeg har et 75 ah fritids batteri i cv. og et 40 ah batteri i bilen som ekstra + bilens start batteri, ekstra batterier er adskilt af et relæ der slår til når generatoren begynder at lave strøm. når cv er spændt på lader jeg på begge batterier, og når cv står et sted lader jeg på ekstra batteriet i bilen, så jeg har lidt strøm med hjem hvergang vi har kørt en tur, hvordan det skal laves når du har omformer i er jeg ikke helt sikker på, dette er bygget i en bürstner 390 fra 90 det system har vi kørt med i 8-9 år, uden at mangle strøm.

28.07.2005 09:08

Hej Lasse

Jeg kender ikke så meget til solfanger, men ud fra dit behov som du beskriver er meget lille vedrørende lys i ca. time pr. dag, vil jeg overveje om det kan svare sig at bekoste en solfanger - kender selvfølgelig ikke til hvorlang tid i påregner at ligge stille af gangen?.

Måske du kunne nøjes med et gele batteri, samt monterer en batteri booster, således at batteriet lades hurtigt samt koorekt op fra bilen. Du har således også mulighed for at køre med køleskabet tændt når I køre.

Du kan jo regne lidt på dit behov/ forbrug: Feks. et 75 amp gele batteri (75 Amp* 12 volt=900 watt), dine helogen lamper bruger ca. 10-20 watt pr. stk. og blæsermotoren bruger ca. 6-10 watt. Som du kan se har du til mange dages forbrug. Du kan tilslutte en inverter hvis I skulle havde behov for lidt 220 volts.

28.07.2005 12:12

Til Preben Marcussen:
Tak for din kommentar!
Det var ikke netop den type installation som du har, jeg ønsker.
Jeg vil bruge solens &quote;power&quote;.
Hvordan får du forøvrigt fat på strøm til at lade dine 2 batterier, når du, som beskrevet, holder på en campingplads, -er du så nødt til at betale for et døgns forbrug?

28.07.2005 20:37

nej jeg betaler ikke for strøm jeg har et kabel imellem bil og cv, da 2 batterier altid vil udligne hianden, derfor har jeg strøm med hjem når vi har kørt en tur i bilen uden at have cv med.

29.07.2005 09:44

Hej Lasse.

Du må ikke forbinde batteriet med cv omformeren, men muligvis er der i kabinettet til omformeren 2 terminaler beregnet til til tilslutning af batteri, det er der i vores. Du kan heller ikke rigtigt bruge dit batteri til køleskab da det vil blive afladet ret hurtigt.
Da du nu har 13 pol stik på er du i den heldige situation at der er et ben der er tilsuttet køleskabet og et til andre 12V installationer, hvis det er lavet som i vores er der ladning til batteriet når det forbindes. Du skal dog nok lige have fixet det i bilen først, der skal bruges mindst 6 kvadrat kabel samt sikring,afbryder og gerne et relæ.
Kig på http://www.hanses-campingsider.dk/ der kan du finde en del.

Hilsen, Steen.