Lyden af Danmark, DCU-Camping Vesterhav Lyden på DCU-Camping Vesterhav hænger uløseligt sammen med Vesterhavet og vinden. Forskningsprojektet Lyden af Danmark er udviklet i samarbejde med bl.a. Uddannelses- og Forskningsministeriet, DTU Compute, SDU og Carlsbergfondet. Foto: Lasse Løndahl Henriksen
Lyden af Danmark

Den stille rumlen på DCU-Camping Vesterhav: Lyde dræber og healer

Hvordan ser Danmark ud, hvis man skal tegne et lydbillede af landet? Det har et hold forskere sat sig for at finde ud, og de opfordrer nu danskere til at bidrage med optagelser fra deres nærområde. Den opfordring tager man gerne imod på DCU-Camping Vesterhav, hvor lyden har en helt særlig rumlen.
Annonce

Tekst: Kim Basse

August 2019

 

Børn der leger og griner, havet der bruser, eller hunde der gør. Lyden af Danmark skal kortlægges, og det skal danskerne hjælpe med i et nyt forskningsprojekt.

Lyden af Danmark, som projektet hedder, skal optages med mobiltelefoner i danskernes nærområder udenfor. Både natur- og menneskeskabte lyde i hele det danske landskab skal kortlægges, og bagefter skal kunstig intelligens analysere lydene, så der kan laves et lydkort over Danmark.

Den idé er mægtig, mener man på DCU-Camping Vesterhav. Her byder Danmark nemlig på sit helt eget og særlige lydbillede. Det fortæller Kirsten Hansen, fra DCU-Camping Vesterhav:

­- Havet det er alfa og omega herude. At høre havet bruse og vinden suse er noget, der virkelig kendetegner vores område. På den tid her af året er det også fuglene, der kvidrer. Men senere på året er det havet og blæsten, der overtager lydbilledet. Når man ligger i sin seng om aftenen og hører havet bruse, så har vi fri. Åh, det er dejligt, siger hun.

 

Første gang et lands lyde kortlægges

Lyden af Danmark blev skudt i gang den 24. april, og det er meningen, at hele Danmarks befolkning skal ud i naturen for at hjælpe forskerne på det store forskningsprojekt. Det kan være på vej til arbejde, i skolegården, på skovturen eller et helt andet sted.

Det er første gang nogensinde, at lydene for et helt land kortlægges. Det fortæller Carsten Rahbek, der er professor og forskningsleder på projektet:

- Lyden af Danmark kortlægger for første gang nogensinde lydene for et helt land. Vi ved helt grundlæggende ikke, hvilke lyde der omgiver os. Vi ved ikke, hvordan natur- og menneskeskabte lyde er fordelt i Danmark, og vi forstår ikke, hvordan lydene påvirker os. Det har vi brug for, at Danmarks befolkning hjælper med at afdække, siger han.

 

Alle kan deltage mange gange

Målet med projektet er, at op mod 100.000 danskere skal optage lyden af deres lokalmiljø eller lyden fra steder, de besøger. Der skal optages 30 sekunders udendørs lyd, og man kan lave lige så mange optagelser, som man vil.

Over 7.000 lydoptagelser fra danskernes nærområde er allerede blevet uploaded til lyden-af.dk, hvor du også kan sende lyden, hvor du står, ind til.

Alle kan deltage i projektet – unge som gamle, i by og på land. Kvaliteten af projektet vil kun blive bedre af, at der er stor geografisk spredning og mangfoldighed i den indsamlede data, og af at der bliver indsamlet rigtig meget lyd.

- Det er let at deltage – det kræver kun en mobiltelefon og 30 sekunder af din tid. Det er både sjovt, og så har det stor betydning, når vi skal tage stilling til, hvilket lydmiljø vi ønsker os i fremtiden, siger Carsten Rahbek.

 

Lyde dræber hvert år tusinder

Lydene, som danskerne optager, samles i en database, hvor en kunstig intelligens sorterer alle lyddata.

På længere sigt vil de indsamlede lyddata danne grundlag for forskellige forskningsprojekter om eks. menneskets indflydelse på lydbilledet i de danske landskaber og miljøer, effekter på naturen og effekter på helbred.

Den mest generende støj er vejstøj, og hos Det Europæiske Miljøagentur anslår man, at over 16.000 europæere hvert år dør som følge af støj.

Ved DCU-Camping Vesterhav kommer de tal ikke som nogen overraskelse. Her er der ingen tvivl om, at lyde påvirker helbredet både negativt og positivt.

- Det tror jeg helt bestemt. Jeg tror helt sikkert, at bilstøj stresser. Havet derimod har sådan en stille rumlen. Det kan også være voldsomt, og man kan høre, det buldrer lang tid efter, blæsten har lagt sig, men den konstante rytme er afstressende. Det kan man mærke her, og det gør, at man kan tænke mange tanker og slappe af langt ind i kroppen. Det er noget af det, folk rigtig godt kan lide ved at komme her, siger Kirsten Hansen.

Første gang lyden kortlægges

Lyden af Danmark blev skudt i gang den 24. april.

Det er første gang lyden i Danmark kortlægges.