Den gamle Main-bro og Marienberg-fæstning Den gamle Main-bro og Marienberg-fæstningen Foto: Renate Hovald
Rejseinspiration

Bayern: Et smørhul for campister

På turen hjemad igennem Tyskland bliver vi overvældet af de tyske landskabers variation og mangfoldighed. Atter får vi bekræftet, at Tyskland er alle tiders campingland med mange uopdagede feriesteder.
Annonce

Tekst & foto: Renate Hovald

Redigeret af Kim Basse

 

Vi er på gennemrejse mod nord og er tilfældigvis havnet i den yderste flig af Bayern i Tysklands sydvestlige hjørne. Regionen her kaldes Allgäu; det er området for foden af alperne, inden de begynder at rejse sig til deres fulde højde.

Tyskland Wesercamping Hoxter
Bayern er et smørhul for autocampister med et hav af små hyggelige campingpladser.
Foto: Renate Hovald
Her er bølgende landskaber med græsgrønne sætere, maleriske små byer med malede husgavle og et væld af pelargonier ned foran vinduerne. Alle små landsbyer har en kirke, hvis tårne krones af et par karakteristiske, løgformede kupler, der synligt stikker op gennem træer eller bag en bakkekam.

Frem med kortet, vi skal finde et sted til overnatning. Memmingen er den nærmeste lidt større by. Dens historie rækker tilbage til Romerriget, og Altstadt hører med til den bedst bevarede i Bayern, læser vi.

Det lyder da godt. Byen har både en stellplads for autocampere og også et par campingpladser. Det er campingpladsen Am See i forstaden Buxheim, der har en fin plads til os.

 

Et bayersk smørhul

Alpernes fjerne silhuet i horisonten lover spændende udflugter, og en påtænkt enkel overnatning bliver hurtigt til flere! Det er jo ikke så tit, man kommer på disse kanter, men vi må hurtigt konstatere, at vi ganske uforvarende er havnet i et lille bayersk smørhul.

Byen Memmingen og området omkring den har interessante ting at byde på, både til fods og på cykel – både for dem, der elsker typisk småbyliv og dem, der er (kunst)historisk interesseret. Det er vigtigt for os med autocamper, for man har jo ikke altid lyst til at flytte sig hver dag et nyt sted hen.

Fra campingpladsen tager det ca. 20 minutter at cykle ind til centrum af Memmingen. Bymidten er fuld af lokalkolorit, levende og autentisk.

Vi sætter cyklerne og følger en turistrute forbi alt det, man bør se, plus det, man normalt overser. Antallet af spisesteder gør, at camperkøkkenet holder lukkedag flere gange.

 

Klippet ud af en Disney-film

Et seværdige højdepunkt i området er det imponerende klosterkompleks i Buxheim, et stenkast fra campingpladsen. Man kan lige marchere derover.

Sydtyskland Basilika Ottobeuren Interioer
Basilika Ottobeuren er absolut et besøg værd.
Foto Renate Hovald
Et andet absolut must er Barokbasilikaen Ottobeuren med et overvældende smukt interiør, der ligger omtrent tre kvarters cykeltur gennem det kuperede landskab.

Men det er ikke alt. Har man en separat bil, så er mulighederne for at komme længere omkring selvfølgelig betragteligt større.

Inden for en radius af en times kørsel fra vores plads kan man nå et utal af sydbayerske perler, såsom spændende Lindau på halvøen ud mod Tysklands største sø Bodensee; de maleriske oberbayerske søer, eventyrslottet Neuschwanstein, der er som klippet ud af en Disney-film.

Eller Ulm med verdens højeste, gotiske kirketårn. For slet ikke at tale om gamle Augsburg med verdens første sociale boligbyggeri fra 1500-tallet. Og det er bare nogle af dem.

 

Andet stop: Smørhullet Mainfranken

Autocampister gror nødig fast. Atter engang kigger vi på kortet: ved at trække en nogenlunde lige linje nordpå – vi er jo på vej hjemad – standser pegefingeren godt 200 km herfra ved området Mainfranken, hvis hovedpulsåre er floden Main.

Her er vi i region Franken, stadig i Bayern, men nu i dens nordlige del.

Franken er hjemsted for den berømte, tørre Frankenwein i de karakteristiske Bocksbeutel-flasker. Hvilket – fnis – betyder ”bukkenosser” på grund af flaskernes form.

Den gamle by Würzburg er centrum for området og endemål – eller startpunkt, om man vil – for den kendte turistrute ’Romantische Strasse’. I dens modsatte ende ligger byen Füssen, stadig i Allgäu, seværdig og et besøg værd.

 

Den romantiske flække Ochsenfurt

Som dagens mål i Mainfranken vælger vi den lille, romantiske flække Ochsenfurt.

Da vi omgående beslutter os for at blive her et par dage drejer vi ind på campingpladsen Knaus Campingpark Frickenhausen frem for byens lidet charmerende stellplads. Campingpladsen ligger direkte ned til floden Main, og det gør vores parcel (næsten) også.

Byen er tiltalende med kønne bindingsværkshuse og en relativt velbevaret middelalder-bymur med tårne og byporte.

Som det fremgår af navnet har der siden tidernes morgen været et vadested over Main-floden her, foretaget med oksekærrer.

I øvrigt er bynavnet beslægtet med engelske Oxford, der også var vadested, fortæller vores rejseguide. Interessant. Byens centrum ligger tæt på, bare over broen, så er man der.

Vi er ret begejstrede, for her er meget dejligt.

 

Skønt ferieland

Lige uden for campingpladsen passerer en cykelsti – i lighed med så mange andre steder i Tyskland, hvor en flod slynger sig gennem landskabet.

Bayern Sydtyskland Wurzburg Fæstning Marienberg
Marienberg-fæstningen er på UNESCOs verdensarvsliste.
Foto: Renate Hovald
Her er det Maintal-Radweg. Den følger stort set Main-flodens forløb, der typisk fører forbi utallige vinmarker, som breder sig op ad de blide bakker, for at ende – i hvert fald for os – i Würzburg. Det er en af perlerne i Franken.

Den pompøse trappeopgang i dens barokresidens er UNESCO-verdensarv. Oppe på en bakketop knejser Würzburgs vartegn, den langvejs fra synlige fæstning Marienberg, vidnesbyrd om byens 1000-årige historie.

Længere henne strækker valfartskirken Käppele fra 1700-tallet sine svulmende baroktårne op mod en strålende blå himmel. Et postkortmotiv!

Lige ved den gamle Main-bro (som gerne sammenlignes med Karlsbroen i Prag) er der et hyggeligt spisested. Her får vi os et glas af den lokale hvidvin og de traditionsrige ”fränkische Bratwürste mit Sauerkraut”.

Det er de lillefingerlange krydrede grillpølser, der ofte spises med surkål som tilbehør. Ikke alle udenlandske turisters yndlingsret, men man bør prøve, mens man er her.

 

Røget øl i Franken

Franken er en skøn ferieregion og inviterer til et lidt længere ophold, gerne med eksempelvis udgangspunkt i Ochsenfurt.

Byerne Rothenburg ved floden Tauber (indbegrebet af tysk middelalder-romantik) og seværdige Bamberg (hvor man absolut bør smage røget øl, ”Rauchbier”) er oplagte udflugtsmål.

Heller ikke den historiemættede metropol Nürnberg, der både forener storbyliv med middelalderatmosfære, er længere væk end en overkommelig dagsudflugt. Især også for de interesserede i nyere tysk historie er Nürnberg en fundgrube.

Vingesuset fornemmes tydeligt ude ved det tidligere Reichsparteitagsgelände, hvor byens og Tysklands mørke fortid stadig spøger i form af skånselsløs dokumentation under mottoet ”aldrig igen”.

Men det behøver ikke være så tanketungt alt sammen. Man kan bare nøjes med de nære omgivelser, der i sig selv byder rigeligt på gå-, cykel- og køreture til de omkringliggende små, muntre vinbyer, både til afslapning og hygge.