elstik, elstander

Elsikkerheden halter på campingpladserne

Sikkerhedsstyrelsen besøgte i løbet af 2018-sæsonen 176 danske campingpladser for at føre tilsyn med elsikkerheden. Resultatet var ikke opmuntrende. Kun på 19 pladser var alt i orden.

Af Torben Brandt

Der er masser af plads til forbedring, når det kommer til elsikkerheden på de danske campingpladser. Det viser tilsyn, som Sikkerhedsstyrelsens inspektører i 2018-sæsonen har ført med elinstallationerne på 176 campingpladser fordelt over hele Danmark.

Kun på 19 pladser, svarende til 10,8 procent, var alt helt i orden.

– Nogle pladser havde fuldstændig styr på det, men ellers resulterede vores tilsyn i, at 109 pladser fik vejledning, 47 fik et påbud, og en enkelt campingplads fik et strakspåbud, fortæller kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen, Mette Cramon.

– Når man får et påbud, er det ikke for sjov. Så er der noget, der skal bringes i orden, og de ting er blevet løst de enkelte steder. Får man et strakspåbud betyder det, at vi ikke forlader pladsen, før det er bragt i orden, forklarer kommunikationschefen.

 

Her var problemerne

Ifølge Sikkerhedsstyrelsen var der især problemer med RCD-fejlstrømsafbryderne, der ikke koblede ud, som de skulle ved test. RCD står for Residual Current Device og blev tidligere kaldt  HFI- eller HPFI-relæer. Derudover var manglede afdækning på tavler og standere et problem på adskillige campingpladser, ligesom inspektørerne oplevede, at kabler ikke var fastgjort eller beskyttet korrekt.

– Vi råder til, at man tester RCD’erne to gange om året. På en campingplads bliver RCD’erne påvirket af både vind og vejr, og derfor anbefaler vi, at de placeres, så de er bedst muligt beskyttet, og at beskyttelseslågerne lukkes på tavler og standere, siger Mette Cramon.

 

Pladsejerens ansvar

Hun understreger, at det er pladsejerens ansvar at holde øje med, at elinstallationerne er i orden.

– Nogle af de ting, vi har set på pladserne, skyldes manglende viden eller opmærksomhed, men det er et område, ejerne af campingpladserne fremadrettet skal være mere opmærksomme på – især deres RCD’er. På en campingplads kommer der jo mange mennesker, og der er ikke opsyn med den enkelte gæst. Derfor er det vigtigt, at man ikke kan få fat i f.eks. en brugsgenstand, som kan give stød, og at man fører regelmæssig kontrol med tingene. Og det er altså pladsejerens ansvar, at installationerne er sikre for campisterne, og at tingene generelt er i orden, fastslår Mette Cramon.  

 

Stopper ikke

Resultatet af 2018-tilsynet betyder, at Sikkerhedsstyrelsen også fremover vil holde et vågent øje med elsikkerheden på de danske campingpladser.

– Vi stopper ikke her. Vi kommer til fortsat at have fokus på campingområdet, og vores ønske er, at man meget gerne fremadrettet skal kunne se, at der sker en forbedring af elsikkerheden. Vi står ikke på alle campingpladser hele tiden, men forhåbentlig har det en præventiv effekt, at campingpladsejerne ved, at vi laver disse tilsyn, og at vi nu melder resultaterne ud gennem jer i DCU, siger Mette Cramon.

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her