Vejafgifter er i forvejen indført i både Østrig og Schweiz Rasmus Schønning
Vejafgift

Der indføres tysk vejskat

Fra 2019 er det slut med at køre gratis på de tyske motorveje. Opkrævningerne kommer til at gælde både personbiler, autocampere og lastbiler, mens motorcykler, ambulancer, elbiler og handicapkøretøjer slipper for at betale.

På nuværende tidspunkt ser det ikke ud til, at det koster ekstra afgift at have en campingvogn på krogen. Vejafgiften gælder ifølge FDM kun på motorveje, hvorimod det ikke koster noget at køre på eksempelvis landeveje. 

Så meget koster det
Prisen for at køre gennem Tyskland afhænger dels af varigheden, dels hvor meget køretøjet forurener – den såkaldte Euronorm. Jo højere Euronorm (den højeste er Euronorm 6), jo mindre forurener køretøjet, og jo lavere er vejafgiften derfor.

Vignetter til 10 dage kommer ifølge tv2.dk til at koste mellem 2,5 og 25 euro, mens et kort til to måneder vil koste mellem syv og 50 euro. Der er ikke lagt op til, at man kan købe vignette til en enkelt dag.

Vejskatten skal betales via en såkaldt E-vignette enten på en hjemmeside, en App eller i butikker. Det foregår ved, at køretøjets nummerplade samt relevante data som motor og emissionsklasse opgives til de tyske myndigheder, som derpå ved hjælp af scannere kan tjekke nummerpladen og se, om afgiften er betalt.

Tyskerne kompenseres
Vejskatten kaldes i Tyskland for Pkw Maut (Maut betyder vejafgift, og Pkw er en forkortelse for Personenkraftwagen) og kommer til at gælde både tyske og udenlandske køretøjer. Tyskerne bliver dog kompenseret ved, at deres bilbeskatning bliver billigere, hvilket har fået flere lande, deriblandt Østrig, til at true med at anlægge sag mod tyskerne.

– Jeg mener, denne vejafgift er diskriminerende og ikke-forenelig med EU-retten, og derfor vil vi lægge sag an, sagde den østrigske transportminister Jörg Leichtfried ifølge Reuters til mediet ORF, da det stod klart, at tyskerne havde i sinde at indføre afgiften.

Indtil videre er det ikke oplyst hvornår i 2019, at den tyske afgift træder i kraft.