Med hunden på camping Morion er den eneste han af Gittes og Lars fire hunde. Han sover under rattet i autocamperen. Foto: Kim Basse
Kæledyr på camping

Camping med hunde: Morion og tæverne elsker campinglivet

Gitte og Lars er kennelkontakt og har camperet med deres fire store hunde siden 1998. De giver her sammen med DCU en række gode råd til camping med menneskets bedste ven.
Annonce

Tekst: Torben Brandt og Kim Basse

 

Mulle misser op mod solen. Hans bamsede ansigt indbyder til kram, og det får han.

Gode råd til camping med hunden
Gitte Børgesen opkalder sine hunde efter stjernebilleder, sten og træsorter.
Foto: Kim Basse
Mulle er en eurasier, fortæller Gitte Børgesen. Hun sidder dybt i sin campingstol med den store hund halvt oppe på sit skød, mens hun begraver ansigtet i hundens bløde pels.

- Det er en racehund, som er udviklet i Tyskland. Vi rejser rundt til stævner i hele Europa med hundene. Mulle vandt en konkurrence i Ungarn for fem år siden. Det var til en verdensudstilling som baby i kategorien ’Best in show’. Der græd jeg, siger Gitte Børgesen.

 

Rejser 10.000 km om året

For mange hundeglade danskere er hunden så vigtig en del af familien, at det er utænkeligt at efterlade den derhjemme, mens resten af familien tager på ferie.

Det udsagn bekræftes af en tidligere undersøgelse blandt 2.500 tilfældigt udvalgte medlemmer af Dansk Camping Union. Den viste, at 33 procent af dem har hund, hvilket svarer til godt 16.000 familier. Af dem vælger 71 procent at tage hunden med, når de tager på camping.

Én af de 16.000 personer er Gitte Børgesen. Hvert år rejser hun 10.000 km i autocamperen sammen med manden, Lars Boding, og parrets fire hunde, Morion, Sitka, Opal og Coco.

Da parret første gang satte sig ind i autocamperen for første gang, havde den brugte vogn 27.000 km under kølerhjelmen.

- Nu har den kørt 90.000 km. Coco er ikke vild med kørsel, men hun er alligevel den første, der hopper ind vognen, når jeg åbner døren. Når vi kører, lægger hun sig bare ned og slapper af, og så går det fint, siger Gitte Børgesen, mens Lars begynder at tælle lande, som parret har camperet i med hundene.  

- Vi har rejst i Norge, Sverige, Finland og…, tæller Lars.

 

Rejser med hunde i løbetid

Når Gitte og Lars er på vejen, kører de i en lille Fortero fra Dethlefs fra 2006 på 7,25 meters længde.

Camping med Hunden
Gitte og Lars klarer sig med deres fire store hunde i en autocamper på lidt over syv meter. De har tidligere haft en anden autocamper, men denne købte de for arven efter Gittes mor.
Foto: Kim Basse
- Vi kunne godt ønske noget mere plads, men det fungerer godt med den her, siger Gitte.

Det er endda på trods af, at Morion er den eneste han af de fire hunde. De andre tre er tæver, men heller ikke det giver problemer, når blot man tager sine forholdsregler.

- Når hundene er i løbetid, deler vi campingvognen op i to. Så sætter vi et hegn op i midten af vognen, og så har vi tæverne i den ene side og Morion i den anden. Det fungerer fint. Det er en rolig race, så de ligger bare stille og roligt, siger hun, mens manden Lars fortsat remser lande op:

- Holland, Tyskland, Frankrig, messer han.

 

Nej tak til super aktiv hund

Hvis du aldrig før har haft hunden med på campingferie, skal du som det første spørge dig selv, om du tager hunden med for din eller hundens skyld.

For hvis turen går til Sydeuropa, og din hund ikke er glad for hverken varme eller bilkørsel, er alle parter måske bedst tjent med, at du finder en pasningsordning hjemme, som både du og hunden er tryg ved.

- Denne race er en dejlig rolig race, der er lavet som familiehund. Vi møder alle mulige hunderacer, men vi vil selv betakke os ved at have en super aktiv hund med, fortæller Gitte om valget af hunde.

Gitte og Lars er den ene af to kennelkontakter på Bornholm. Derfor sætter Gitte sig også grundigt ind i, hvilke regler der er for transport af hunde i de lande, de rejser til, inden de triller ud på landevejen.

- Reglerne kan variere landene imellem, men inden for EU skal hundene som minimum være rabiesvaccineret, og vaccinen skal mindst være 21 dage gammel. Hvalpe skal være 15 uger gamle, før de kan tages med ud af landet, siger hun.

 

Vælg en hundevenlig plads

Hvis campingferie med hund skal blive en succes, er det afgørende, at man finder en hundevenlig campingplads.

På alle DCU’s pladser er hunde gratis for medlemmer, og på eksempelvis DCU­–Flyvesandet Strand Camp findes der dels en hundeskov klos op ad campingpladsen, dels et hundebad, som gør det let at vaske vovsen efter dagens strabadser.

Camping med Hunde
Gitte og Lars camperer tit på DCU-Copenhagen Camp i København. Det gør de, fordi hundene nyder omgivelserne.
Foto: Kim Basse
Gitte og Lars bor lige nu på DCU-Copenhagen Camp. Det har de gjort med jævne mellemrum, siden de flyttede i autocamper for første gang i 1998.

- Vi har også været i Østrig og Tjekkiet, siger Lars, der oprindeligt er fra Falster, men mødte Gitte på Bornholm, da han aftjente sin værnepligt i 1987. Der bor de fast, når de altså ikke lige bor i autocamper.

- Hundene har det dejligt her, hvor de kan ligge udenfor i græsset. Derfor benytter vi os meget af stedet her eller DCU’s plads i Odense. Det er steder med store naturområder. Vi kører altid efter grønne områder og søer. Her vi kan gå ned på Vestvolden. Det er et super sted, siger Gitte, mens Lars nikker samtykkende.

- Vi har også været i Slovenien og Kroatien. Kroatien var også rigtig godt, siger han.

 

Største hund sover under rattet

Mange andre danske campingpladser gør også lidt ekstra for menneskets bedste ven.

Eksempelvis har Farsø Fjord Camping i Nordjylland et indhegnet hundeområde på campingpladsen, hvor hunden kan blive luftet, mens Henne Strand Camping blandt andet har indrettet hundebade.

Men beslutningen om at tage hunden med på camping bør også afhænge af planerne, når man kommer frem til campingpladsen.

Camping med Hunde
Euroasier er en rolig og familievenlig race og er derfor også rigtig god til camping.
Foto: Kim Basse
Hvis man ofte efterlader hunden i vognen eller forteltet, fordi man vil på dagsudflugter til steder, hvor hunden ikke er velkommen, eller hvor den ikke er glad for at være, er det måske bedre at lade hunden blive passet hjemme eller et andet trygt sted.

Det samme gælder, hvis hunden gør meget Så vil den med stor sandsynlighed blive et irritationsmoment for naboerne på campingpladsen, der næppe vil juble over at høre hunden gør dag og nat. 

De ting er Gitte og Lars også meget opmærksomme på:

- Vi er altid sammen med hundene og rejser ikke uden, siger Gitte.

Det er tydeligt, at Morion og tæverne nyder campinglivet, også selvom han er forvist til det mindst behagelige sted at sove i camperen.

- Opal sover under spisebordet, Coco i sofaen, og Sitka ligger i mellemgangen. Morion, der er den største, ligger under rattet, fortæller Gitte og griner.

10 ting til de firbenede

Det siges, at al succes ligger i forberedelsen. Det gælder også, hvis du har hund eller kat med på campingferie. DCU giver her 10 gode råd til ting, der er gode at have med til de firbenede på campingferien. Du kan f.eks. købe dem i Maxi Zoo.

 

Beskyt poterne

Hvis hunden har sår eller rifter på poterne, kan du beskytte dem ved hjælp af sko og dermed forebygge, at det udvikler sig til en infektion. 

 

Den tid på året

En tæve i løbetid kan være en udfordring for såvel hund som ejer. Bukser af blødt stof absorberer blodet, og efterfølgende kan bukserne vaskes og bruges igen.

 

Kom sikkert frem

En kollision kan få katastrofale konsekvenser, hvis hunden slynges rundt i kabinen. Hunde bør derfor være spændt fast under transport.

 

Gitter til dyret

Hvis hunden bliver nødt til at opholde sig i en parkeret bil et lille stykke tid, er det alfa og omega, at bilen holder i skygge, og at der er luftgennemstrømning med et ventilationsgitter. 

 

Fri leg

En frisbee er et fantastisk stykke legetøj. Den er let at rengøre, og den hverken fylder eller vejer ret meget, når den skal pakkes med på turen.

 

Til mave og hjerne

Mad skal der selvfølgelig til. Et stykke IQ-legetøj, som kan fyldes med godbidder, som hunden derpå skal finde ud af at få fat i, stimulerer hundens intellekt. 

 

Kattens til boks

Når katten skal transporteres på campingferien, skal den helst ikke bevæge sig rundt under kørslen, hvor den i værste fald risikerer at forstyrre føreren. 

 

Kattetunnel

En kattetunnel hverken vejer eller fylder ret meget, fordi den efter brug blot kan pakkes sammen og stilles væk. 

 

Tyndet i toppen

Har din hund eller kat tyk eller krøllet pels, som er drøj at slæbe rundt med i varmen, kan det være en god idé at kunne tynde lidt ud i hårpragten med en saks, mens I er på ferie. 

 

Til den aktive hundeejer

Et løbebælte er mere til ejeren end til hunden. Bæltet er til den aktive hundeejer, som gerne vil have hænderne fri på løbeturen med hunden. 
 

Luft den firbenede et rart sted

www.hundeskove.dk kan du få et overblik over hundeskove i Danmark. Det kan både være et hyggeligt udflugtsmål og dejligt for hunden, hvis I er på vej fra et sted i landet til et andet, at få motioneret lidt undervejs et sted, hvor der er gode muligheder for det.