Der findes forskellige regler for flyvning med drone med kamera. Flyver du med drone på over 250 gram gælder der en lang række regler for, hvor du må flyve med den. DCU guider der her igennem de vigtigste regler. Foto: Adobe Stock
Droner

GUIDE: Disse drone-regler skal du kende

Droner gør det muligt at forevige campingferien fra helt nye vinkler. Men du skal kende reglerne, inden du kaster dig ud i at blive dronefører.
Annonce

Tekst: Torben Brandt

 

Hvis du har overvejet at anskaffe dig en drone for at give billederne fra campingturen og andre ferier et ekstra tvist, er du bestemt ikke alene.

Tal fra Trafikstyrelsen viser, at godt 5.000 private borgere i slutningen af 2017 havde taget et dronetegn på nettet, så de på hobbyplan kan flyve med droner. Derudover havde næsten 3.000 danskere taget dronebevis, så de kan arbejde som professionelle dronepiloter og dermed fotografere og filme til f.eks. aviser, blade og tv.

 

Nye regler for droner

Er du fotointeresseret campist, kan dronerne være et spændende supplement til dine almindelige fotografier, fordi de helt bogstavelig talt får taget fotos og film til nye højder.

Hobbyen med droner behøver ikke at ruinere familien, en drone med indbygget kamera kan købes for mindre end 1.000 kr., hvis man vil i gang for små penge.

Droner er dog ikke legetøj. Derfor blev der 1. juli 2017 lavet regler rettet mod private droneførere, der flyver med droner over 250 gram.

Siden da har det været påkrævet, at private har et dronetegn, der fås ved at tage en gratis test på nettet, hvor man skal besvare 12 spørgsmål. Når testen er bestået, bliver dronetegnet sendt på en mail.

 

Husk forsikring ved droneflyvning

Der findes forskellige regler for flyvning med drone med kamera.
Droneejere med drone på over 250 gram, skal registreres hos Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen
Foto: Adobe Stock
De mange droner giver nogle udfordringer i forhold til sikkerhed og privatlivets fred. Derfor har Trafikstyrelsen udviklet appen, ”Droneluftrum”, hvor droneførere kan få et overblik over, hvor det ikke er tilladt at flyve. Samme oplysninger findes på hjemmesiden droneluftrum.dk.

Alle former for fritidsflyvning med droner i bymæssigt område er forbudt. Det gælder for områder, hvor mange mennesker er samlet som eksempelvis villakvarterer, campingpladser og sommerhusområder.

Flyvning i bymæssig bebyggelse kræver et dronebevis, som kun kan tages af folk, der har et erhvervsmæssigt sigte med beviset. Det kan være filmfotografer, der dækker nyheder, eller en fotograf, der tager billeder af en bolig på vegne af en ejendomsmægler.

Såvel private som professionelle skal være dækket af en ansvarsforsikring. Vær opmærksom på, at selve dronen ikke er forsikret af en sådan forsikring. Den dækker kun de skader, du risikerer at forvolde med dronen.

 

Droneførere skal registreres

Har du anskaffet dig en drone over 250 gram, skal du registrere dig hos Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. Derpå får du et tildelt registreringsnummer, der sættes på dronen sammen med dit navn og telefonnummer.

Man skal være fyldt 18 år for at kunne få et dronebevis.

Har du købt en drone, der vejer under 250 gram, betragtes den som en mikrodrone. De kræver hverken dronetegn eller registrering.

Dronereglerne for private

Kort fortalt:

  • Droner over 250 gram kræver dronetegn udstedt af Trafik,- Bygge- og Boligstyrelsen (med mindre du i forvejen har et dronebevis eller er medlem af en anerkendt modelflyveforening)
  • Dronetegnet skal medbringes, når du flyver med dronen
  • Som privat person må du ikke flyve i bymæssige områder
  • Du skal altid tage hensyn til omgivelserne, dyr og andres ting
  • Dronen skal være inden for synsvidde
  • Dronen må ikke flyve højere end 100 meter af hensyn til flytrafikken
  • Droneflyvning må ikke ske nærmere end 5 km fra en bane på en offentlig godkendt flyveplads og 8 km fra en bane på en militær flyvestation
  • Du skal have en ansvarsforsikring
  • Særligt følsomme naturområder må ikke overflyves
  • Du er som dronefører ansvarlig for, at reglerne overholdes

 

Afstandskrav for private droneførere:

Minimum afstand til offentlige flyvepladser: 5 km

Minimum afstand til bymæssig bebyggelse: 150 m

Minimum afstand til større offentlig vej: 150 m

Flyvehøjde må ikke overstige: 100 m

Minimum afstand til uheldssteder: 150 m

Minimum afstand til politistationer, fængsler og arresthuse: 150 m

Minimum afstand til kongehusets ejendomme: 150 m

Minimum afstand til militære områder: 150 m

Kilde: Droneregler.dk