Støvringgaard Kloster

Kristi Himmelfart i Randers

Kristi Himmelfart i Randers / Kronjylland

Kristi Himmelfart i Randers / Kronjylland

I Kr. Himmelfartsferien, 12.- 16. maj 2021, afholder kreds 5 en tur til Randers og omegnen af Randers Fjord.

Randers er anlagt inde i bunden af Randers Fjord på det sted, hvor det var muligt at komme over Gudenåen. På dette sted mødtes landeveje og andre forbindelseslinjer naturligt. Den ældste bydannelse opstod i den sene vikingetid eller måske først omkring år 1000.

Randers fik købstadsprivilegier i 1302, og byen fik en betydelig handel. Oplandet var stort og frugtbart med mange godser, og særligt i 1400-tallet og 1500-tallet blomstrede handelen med både ind- og udland. Byen havde desuden en god havn med betydelig skibsfart samt dygtige håndværkere. Desuden var laksefiskeriet særdeles godt.

I Randers var der siden middelalderen blevet fremstillet handsker, og i starten af 1700-tallet blev byen for alvor kendt for denne vare. Byens almindelige fremgang var ellers blevet bremset i anden halvdel af 1600-tallet, hvor den var belejret under Svenskekrigene og desuden blev hærget af både pest og brande. Fra midten af 1700-tallet begyndte det dog igen at gå fremad. Byens nu tilmudrede havn blev uddybet, og skibsfarten begyndte at trives. Randers voksede med så stor hast, at den på tærsklen til det 19. århundrede med sine 4.500 indbyggere var Jyllands største by. I dag er Randers Danmarks 6. største by med ca. 100.000 indbyggere.

Vi skal bo på Randers City Camp, der ligger ca. 4 km fra Randers Centrum i et dejligt skovområde.

Randers City Camp Randers City Camp

Vi har udvalgt nogle interessante seværdigheder på turen, som måske ikke så mange har oplevet.

Vi skal besøge Kyst- og Fjordcentret, der ligger i Voer ved Randers Fjord. En guide vil fortælle os om livet ved Randers Fjord før og nu, og hvis vi vil, kan vi komme en tur i vandet – dog i waders.

På vejen kører vi forbi Støvringgård Kloster, hvor en guide kort vil fortælle os om klosteret og dets spændende historie. Klosteret har i over 200 år fungeret som et jomfrukloster for adelens ugifte døtre. I dag er det indrettet til lejligheder.

Vi kører derefter til Mellerup, hvor vi skal sejle med Danmarks mindste bilfærge Ragna over fjorden til Kyst- og Fjordcentret.

Vi skal også på en guidet gåtur gennem Randers med besøg i middelaldergaderne og besøg i Sct. Mortens Kirke i Randers. Turen afsluttes med et besøg på Håndværkermuseet. Her kan du se 24 komplette værksteder, der fortæller om købstadens gamle håndværk - for eksempel produktionen af Randers Reb og Randers Handsker. I en del af åbningstiden er huset bemandet med håndværkere, der arbejder i værkstederne og demonstrerer gamle færdigheder og teknikker.

Ud over udflugterne, som alle foregår i egne biler, er der naturligvis også sørget for hygge i form af grillmad, langbord osv

Der vil også være tid til at nyde Randers og omegn på egen hånd. Vi kan som eksempel nævne følgende interessante seværdigheder:

Randers Regnskov, Shopping i de gamle gader, mange lækre restauranter, kopien af Graceland - Memphis Mansion, osv osv

Vi stryger flaget og siger farvel den 16. maj efter nogle forhåbentlig dejlige dage med godt vejr.

Ret til ændringer forbeholdes.

Tilmelding vil ske i perioden fra 18. feb. til 2. mar. 2021. Tilmelding her.

Pris:
En enhed med 2 personer kr. 2.400,00
En enhed med 1 person kr. 1.500,00
Voksen gæst kr. 1.050,00
Børn under 12 år kr. 850,00
Hund afregnes direkte med campingpladsen.

Vi holder selvfølgelig øje med myndighedernes anbefalinger i denne coronatid, så turen kan afholdes på betryggende måde.

Turledere:
Helle og Ebbe Søndergaard tlf.: 21835089
Ulla og Per Holze tlf.: 40195920