Carado T 448 fotograferet en smuk solskinsdag på DCU-Camping Gjerrild Nordstrand. (Foto: Torben Brandt)

Test: Carado uden lommesmerter

En veludstyret autocamper på danske nummerplader behøver ikke at koste mere end en luksuøs personbil – i hvert fald ikke, hvis det er en delintegrereret Carado T 448, som DCU her sætter under luppen.

Af Torben Brandt


Model: Carado T 448
Motor: 2,3 liter, 130 hk Mulitjet
Gear: 6-trins manuel
Køreklar vægt: 2.800 kg
Tilladt totalvægt: 3.495 kg
Lasteevne: 695 kg
Bredde: 232 cm
Længde: 738 cm
Antal seler: 4
Sovepladser: 6
Varme: Truma Combi 6
Pris: 654.035 kr.

 

Den stramme version af Carado T 448 er, at det er en autocamper med en god motor, et fornuftigt udstyrsniveau, plads til seks overnattende, den kan køres med almindeligt B-kørekort, og koster kun lidt over 650.000 kr.

Og selvom det naturligvis for de fleste mennesker er ganske mange penge, så er prisen for denne autocamper trods alt ikke højere end det, man kan risikere at skulle betale for en lækker personbil med et højt udstyrsniveau.

Hører man til det grå guld, der ikke længere er på arbejdsmarkedet, og som tilmed har lidt på kistebunden, så kan man altså her få en autocamper uden at skulle bruge hele pensionsformuen.

Vognen koster kun 537.000 kr. i  standardversionen, men det ekstraudstyr, der får prisen til at stige, løfter til gengæld også vognens brugsværdi temmelig markant. Det drejer sig fx om hæve-sænke seng, bedre motor, klimaanlæg i førerhuset, stort køleskab med separat fryser, samt serviceklap i venstre side af vognen, og så lander prisen på 654.035 kr., som er det, den koster hos PB Autocamper i Allingåbro nordøst for Århus, hvor vi har lånt vognen.

 

Siddegruppe

Carado, der ejes og produceres af Hymer-koncernen, omtales ofte som Hymer’s billigmærke, men der er bestemt ikke noget skrabet over siddegruppen, som man træder direkte ind i, når man går ind af sidedøren.

Spisebordet er hvidt med mørk kant. Det er 102 cm langt, 65 cm bredt, og med en højde på 74 cm over gulvet. Der er udmærket plads på bordet, og højden er passende afstemt i forhold til sofaen.

Der er god plads til to personer, og selvom man sidder inderst, er der ingen generende kant langs væggen til at være i vejen for benene. Siddehynden er i koldskum, og er 98 cm bred, 10 cm tyk og 40 cm dyb. En nakkestøtte ved hver plads bidrager til komforten.

Lige til højre for indgangsdøren er der yderligere en siddebænk, der er en meter bred. I begge sider af siddegruppen er der et skab med et skillerum, så tøjet ikke skøjter rundt, når man er på farten. Skabene er 75 cm brede og både 24 cm i dybden og højden. De er udstyret med to kraftige hængsler, og skabslågen åbner og lukker upåklageligt. Træet er i mørkebrun dekor med et kraftigt aluminiumshåndtag.

I begge sider af siddegruppen er der et sidevindue fra Dometic. Ud over de to vinduer er der en stor tagluge lige over førerhuset, som også siddegruppen får lys ind fra.

Det er muligt at lave siddegruppen om til en seng med plads til et par personer. Lige over siddegruppen er der desuden en sænkbar dobbeltseng, som er en del af ekstraudstyret. Den holdes fast af en kraftig sele, og hives ned manuelt, så man skal ikke være nervøs for, at elektronikken svigter, når sengen skal hæves og sænkes, eftersom den kører på ren og skær rugbrød. Skabene i siderne følger med op og ned, når sengen skubbes, og selvom der skal lægges nogle kræfter i, er det ikke svært at hive sengen ned eller få den på plads. Målene på denne seng er 195 cm i længden, 106 cm på det smalleste sted (i fodenden) og 140 cm på det bredeste sted, som er midt på madrassen. Når sengen hænger på sin plads oppe under loftet, kan man sagtens gå under, selvom man, som undertegnede, er 191 cm høj.

Lagt sammen med de to enkeltsenge bagest i vognen er der altså i alt hele seks sengepladser, hvilket er en fremragende udnyttelse af vognens kvadratmeter.

I den testede vogn er der dog kun fire sikkerhedsseler – to i førerhuset og to i siddegruppen – så flere end det kan der ikke sidde i vognen under transport.

Vandtanken er placeret under sædet i sofagruppens venstre side, så her er der ikke plads til bagage.

Der er i alt fire spots placeret i sengen lige over spisebordet, ligesom der er et spot under hver af de to sideskabe. Alt i alt er der et udmærket lys i siddegruppen.

Helt inde ved væggen, lige over gulvet, er der en stikkontakt, så man kan trække strøm til sin computer. Og så er det i øvrigt fornuftigt at se, at kontakten er placeret klogt, så man ikke støder ind i den, når man skal ind og ud af siddegruppen.

 

Førerhus

Man sidder perfekt i de to førerstole, der begge har armlæn, som kan slås op og ned efter behag. Stolene kan i begge sider drejes rundt, så man får front mod siddegruppen. Man skal dog lige have placeret ryglænet i den rigtige position, inden man drejer rundt, så det ikke støder ind i enten rat eller håndtaget på sidedøren.

Selvom chaufførens ben er lange, er der ingen problemer med at være i førerstolen. Der er nemlig plads nok til, at man kan skubbe forsædet langt tilbage, uden at man støder ind i bordet bagved.

Der er en stor tagluge over førersæderne, som er med til at give et fint lysindfald. Ønsker man mindre lys, kan der skærmes af fra taglugens ovenlys ved hjælp af et plisseret gardin, der også bidrager til at holde på varmen, hvis natten er kølig. Der er myggenet både her og ved vognens øvrige vinduer og tagluger.

Derimod er der ikke noget plisseret gardin i vognens forrude, hvilket havde været rart i forhold til at holde på varmen.

Under gearstangen er der to store kopholdere, så drikkevarer ikke vælter undervejs. Der er tænkt på sikkerheden i form af airbag i begge sider.

Vinduerne er elektriske i begge sider – fra førersiden kan man desuden styre vinduet i passagersiden.

Skulle man glemme at slå det elektriske trappetrin ved hoveddøren ind, når man skal køre, lyder der en skinger tone i samme øjeblik, nøglen drejes, så man risikerer altså ikke at komme til at køre med trinnet ude, og dermed skade enten vogn eller medtrafikanter.

Der er gode aflæggerum i begge indgangsdøre i førerhuset, ligesom både den åbne hylde over førerhuset og handskerummet i passagersiden bidrager til aflæggepladsen. Derudover er der en åben hylde lige over handskerummet, hvis man skulle have brug for yderligere plads.

 

Køkken

Køkkenbordet er hvidt, vinkelformet og rummer et Thetford-komfur med tre gasblus, samt en håndvask. Både komfur og vask kan dækkes af med kraftige, lyse afdækningsplader, der matcher bordpladen godt. Dermed tjener man lidt ekstra bordplads, som kompenserer, så at arbejdspladsen faktisk bliver udmærket. Pladen over vasken ligger ikke løst, men klappes op og ned med to kraftige hængsler.

Der er tre skuffer under køkkenbordet, mens der lige over køkkenbordet sidder et hvidt skab, som bryder det ellers lidt mørke interiør fint. Overskabet har hele tre kraftige hængsler og er 68 cm bredt, 29 cm dybt og 40 cm højt. For enden af bordet er der yderligere et godt skab, hvor der sidder en skraldespand på indersiden af lågen. Køleskabet er fra Thetford og er på 167 liter. Lige over køleskabet sidder den separate fryser.

Der er ligeledes et brugbart skab under køleskabet og tilsvarende i toppen over fryseren. Alt i alt er der rigtig fin skabsplads i køkkenet.

Der er lys fra både tagluge og sidevindue, ligesom der kommer lys fra to spots placeret under overskabet. Under overskabet sidder der også en stikkontakt, så man har mulighed for at trække strøm til køkkenapparaterne.

 

Badeværelse

Det er ganske godt gået, hvad man har formået at presse ind på badeværelsets relativt få kvadratmeter. Toilettet fra Thetford er placeret i bunden af rummet, hvilket efterlader masser af benplads, når man sidder på tønden. Lige til venstre for toilettet er der en grå håndvask med et lille skab nedenunder, mens der over håndvasken er et stort spejl. Over toilettet sidder yderligere et stort skab, så der er fornuftig plads til toiletsager og håndklæder. På indersiden af døren sidder to lidt spinkle stænger til tøj eller håndklæder – og så er det rart at se, at der faktisk er en ordentlig toiletrulleholder, så papiret ikke skal stå og flagre på håndvasken eller et andet sted, når man er på det lille hus.

Vognen har en separat brusekabine, der lukkes af med en god skydedør, så man ikke sjasker hele rummet til, når man er i bad. Inde i kabinen er der tænkt over at lave hylder til sæbe og shampoo, så det ikke skal stå på bunden af brusekabinen, hvor man altid får sparket til det, så det vælter.

Der er træafdækning til at stå på over brusebunden, og så er det naturligvis også glædeligt at konstatere, at der er to afløb i brusebunden, så vandet kan løbe ud, selvom vognen skulle holde lidt skævt.

En tagluge sørger både for lys og mulighed for udluftning.

 

Soveafdeling

Et par trappetrin fører op til de to enkeltsenge med koldskums-madrasser, der er to meter lange, 80 cm brede og 12 cm tykke. Det er ganske let at omdanne de to enkeltsenge til en dobbeltseng ved at hive et udtræk ud, og derpå placere et par ekstra madrasser, så man kan ligge tæt eller få plads til et barnebarn, som synes, det er hyggeligt at ligge i midten.

Over hovedgærdet af sengene er der tre dobbelthængslede skabe, der alle er mørke med en hvid kant i bunden, som skaber en fin kontrast. Skabene er 54 cm brede, 30 cm dybe og 33 cm høje – lidt af dybden går dog tabt i toppen, fordi vognen buer, hvilket tager lidt af pladsen.

Der er et spot i hver side af sengen, desuden kan man tænde for en hyggelig, indirekte belysning.

I begge sider af sengeafdelingen sidder der et vindue, ligesom der er en tagluge, som giver yderligere mulighed for både lysindfald og udluftning.

Over begge senge går der en åben hylde med et midterstykke, som sørger for, at bagagen ikke skøjter for meget rundt under kørslen.

 

Karosseri og køreegenskaber

Vognen er udstyret med en Fiat Ducato 2,3 liter motor med 130 hestekræfter.

Den er uproblematisk at køre, og der er et fremragende udsyn fra førerhuset. Gearet er manuelt, der er seks fremadgående gear, og gearskiftet forløber uden problemer.

Nu køber man naturligvis ikke disse biler for at give andre bilister baghjul, men der er faktisk et ganske fint optræk i bilen, hvilket selvsagt er rart, når man accelererer for at komme i fart på tilkørslen til en motorvej. Motoren er ikke lydløs, men jeg følte ikke, støjniveauet var generende.  De officielle brændstoftal siger, at vognen kører godt 13 km/l, men de tal holder sjældent, så regn ikke med at presse mere end 10-11 km/l ud af vognen.

Vognen er hvid og har diskrete sorte og cremefarvede stafferinger, der liver op uden at stjæle billedet. Vognen har glasfibertag, som beskytter mod buler, hvis man skulle ryge ind i et kraftigt haglvejr.

Gaskassen har aluminiumsbund, er placeret på højre side af vognen ved siden af indgangsdøren, og er stor nok til at rumme to 11 kg gasflasker. Og det er let at få flaskerne ind og ud, fordi man kan klappe det nederste stykke af gaskassen ned, så man får lettere adgang til rummet.

Derudover er det selvfølgelig dejligt, at man har et elektrisk trinbræt, man kan køre ud og ind efter behag, så man ikke skal flytte rundt på en skammel.

Bagest i vognen er der et meget stort bagagerum, som man kan komme til fra både højre og venstre side af vognen. Rummet er stort nok til, at man kan have enten et par cykler eller sågar en motorcykel stående bagi. Der er en lasteevne på små 700 kg i den testede vogn, så der er under alle omstændigheder gode muligheder for at have godt med bagage med, hvis man ferierer her.

 

Konklusion

Det absolut mest interessante ved Carado T 448 er, at det er lykkedes at ramme et super godt miks mellem fornuftigt udstyrsniveau og favorabel pris. For 654.035 kr. er faktisk en uhyre gunstig pris med tanke på, at man eksempelvis både får en 2,3 liter motor, 130 hestekræfter, kæmpe bagagerum, høj lasteevne og sænkbar seng. Sidstnævnte giver vognen en stor grad af fleksibilitet, for vil man have et hold venner eller et par børnebørn sovende, så er det muligt uden at skulle omdanne siddegruppen til en seng. Og har man ikke brug for de ekstra sovepladser, kan man bare lade være at tilkøbe sengen, for det er trods alt ekstraudstyr, som koster godt 17.000 kr.

Man skal lægge hovedet i blød for at finde ting, der kan kritiseres, men jeg synes, man har været lovligt nærig med stikkontakterne, for én kontakt i siddegruppen og én i køkkenet er ikke til at falde i svime over. Personligt ville jeg vælge en anden hyndefarve, fordi jeg synes, den er lovlig sart, ligesom det havde været rart, hvis der havde været et plisseret foldegardin i forruden, fordi det luner på de kolde dage.

Omvendt er det luksus at få et så stort bagagerum med, ligesom det er rart, at man ikke behøver at stå at fedte med en håndbruser, når man er i bad, for her får man en separat brusekabine.

Samlet set får man en god kombination af ordentlig bil og god bo-enhed uden at skulle bruge hele sin surt sammensparede pensionsformue på projektet – og så er der også noget tilbage at rejse for.

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 21 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her