
Tempo–100 rykker nærmere
Regeringen er opsat på at samle flertal for at indføre Tempo–100 i Danmark
Vi har hørt det til bevidstløshed gennem årene – at nu skulle en dansk Tempo–100 være lige på trapperne. Hidtil er det dog ikke blevet til mere end snakken, men nu synes Tempo–100 efter tysk forbillede at være tættere på end nogensinde.
I forbindelse med Folketingets åbning i oktober 2015 præsenterede Venstres statsminister, Lars Løkke Rasmussen, regeringens lovprogram, der blandt andet indeholdt forslaget om at indføre Tempo–100 i Danmark.
”Formålet med lovforslaget er at hæve hastighedsgrænsen for biler med campingvogn og andre påhængskøretøjer fra 80 til 100 km/t. på motorvej, forudsat at de opfylder en række nærmere tekniske betingelser”, hedder det om Tempo 100-forslaget, der vil kræve et politisk flertal og en ændring af færdselsloven for at blive indført.
De tekniske betingelser, der refereres til, handler blandt andet om, at bil og anhænger skal leve op til visse krav til vægt, bremser og dæk.
Højere fart på landevej
Den samlede regelpakke skal bane vejen for, at biler med tilkoblet påhængskøretøj som f.eks. campingvogn under visse betingelser får mulighed for at køre op til 100 km/t. på motorvej og op til 80 km/t. på andre veje end motorveje. I øjeblikket må bil og campingvogn kun køre 70 km/t. på landevej, hvilket i årevis har været kilde til ubehag for mange campister, der føler sig presset, fordi de skaber kø og farlige situationer ved at køre langsommere end den øvrige trafik.
Hvis der indføres Tempo–100 i Danmark, vil det vække begejstring hos Dansk Camping Union med landsformand Bjarne Jensen i spidsen. DCU har i årevis kæmpet for Tempo–100 efter tysk forbillede, dels fordi det efter unionens opfattelse giver en bedre fremkommelighed på vejene, dels fordi det giver færre farlige situationer, når hastighedsforskellene mindskes.
Trafik- og Byggestyrelsen har sendt ”Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-kørsel med campingvogn og andet registreringspligtigt påhængskøretøj end bil” i høring frem til 1. februar, hvorpå der skal arbejdes videre med de høringssvar, der kommer. Hvis alt går som planlagt, træder bekendtgørelsen i kraft 1. juli 2016.