Valg af telt

Telte

Sådan vælger du det rigtige telt

DCUs camping-journalist, Torben Brandt, giver gode råd om valg af telte. Der er nemlig enorm forskel på, om du vælger en teltdug i bomuld, polyester eller nylon, for rigtig meget afhænger af, hvor du holder din ferie.

Af Torben Brandt

Du kender det utvivlsomt fra dit overtøj, hvor der er kolossal forskel på, om du har en bomulds- eller en nylonjakke på.

Fuldstændig på samme måde er det, når du vælger din teltdug. Her bliver indeklimaet meget forskelligt, afhængig af om du opholder dig i et polyester- eller nylontelt i forhold til et telt af bomuld.

 

Det svære valg af telt

Dit valg af telt afhænger naturligvis af faktorer som økonomi, hvor mange I skal sove i teltet, og hvad det overvejende skal bruges til. For der er kolossal forskel på, om teltet skal med på cykel- eller vandretur i Danmark, eller om det skal med i bilen på vej sydpå.

Skal du være i sydens sol, er opholdsrum ikke så vigtige, fordi størstedelen af tiden tilbringes udendørs. Her skal der i højere grad lægges vægt på indeklima og mulighed for at ventilere teltet.

Går ferien derimod til Danmark eller tilsvarende kølige himmelstrøg, er det rart at have gode opholdsrum i teltet, ligesom en overdækket indgang er vigtig for at skærme for regn og blæst.

 

PU-belægning sikrer teltet tæthed

Teltmaterialet har stor betydning for teltoplevelsen. Ofte vil et telt være fremstillet af en kombination af forskellige materialer – eksempelvis polyester og nylon eller bomuld og polyester.

De fleste telte på det danske marked har oversejl af polyester, som har de positive egenskaber, at det er et både let og forholdsvis billigt materiale. Det betyder, at producenterne kan fremstille telte, hvor der er en fornuftig balance mellem pris og kvalitet.

Vær dog opmærksom på, at polyester fås i mange forskellige kvaliteter og tykkelser, hvilket vil have betydning for både pris og vægt.

For at sikre polyesterteltenes tæthed bliver de typisk forsynet med en PU-belægning kombineret med en vandafvisende imprægnering.

Men der kan være stor forskel på kvaliteten af PU-belægningen, hvilket vil have betydning for både tæthed og holdbarhed. En dårlig PU-belægning vil alt andet lige hurtigere blive nedbrudt af solens stråler og dermed være i overhængende fare for at blive utæt.

 

Bomuldstelte ånder

Et helt andet materiale er bomuld, hvis største kvalitet er, at det er meget åndbart, hvilket giver et yderst behageligt indeklima, hvor kondensen er reduceret.

Derfor er bomuldsteltene nærmest skræddersyet til ferier i varme egne, fordi der ikke bliver nær så varmt i kabinen som i et polyester- eller nylontelt.

Samtidig er bomuld ret modstandsdygtigt over for solens UV-stråler, hvilket har betydning for holdbarhed og levetid – især når man opholder sig i syden.

Den største ulempe ved bomuld er vægten. Derfor er det ikke velegnet til vandre- eller cykelture. Det kan bedre gå an på kanoturen, fordi vægten ikke er så afgørende i vand som på land. Har man bilen med, spiller vægten stort set ingen rolle.

Bomuldstelte er typisk noget dyrere end telte i polyester. En ulempe er også, at bomuldstelte ikke tørrer lige så hurtigt som telte af nylon eller polyester.

Bomuldsteltene er i praksis ofte fremstillet af en blanding af bomuld og polyester. Det gøres for både at holde vægt og pris nede.

 

Nylontelte er god kvalitet

Nylonmaterialet har de indlysende fordele, at det kombinerer lav vægt med stor slidstyrke. Den lave vægt gør nylonteltet ideelt til f.eks. vandrere eller cyklister, hvor hvert et kilo tæller på turen, og hvor det er vitalt, at teltet fylder mindst muligt.

Også nylontelte fås i forskellige kvaliteter. Det stærkeste og samtidig letteste er de silikonebehandlede nylonmaterialer, der kan holde i mange år.

Nylontelte er derfor af god kvalitet også dyre, fordi det koster at fremstille et produkt, der skal være både let, tæt, stærkt, holdbart og kunne pakkes sammen, så det fylder minimalt.

Nylonmaterialet bruges ofte som oversejl for at sikre tæthed, men det anvendes også som bund på gode telte, fordi en kraftig nylonbund er solid, og samtidig kan den holde både regn og fugt ude.

 

Billedtekst: Ydun-teltet fra Nordisk har et skønt indeklima. Produktet er fremstillet af såkaldt Technical Cotton, der er en blanding af bomuld og polyester.