Nordlys, Nord-Norge, Norge, naturfænomen, oplevelser, rejser

rejseinspiration

Oplev nordlyset i Nord-Norge

Nord-Norge er på grund af sin geografiske placering lige under nordlysovalen et af de bedste steder i verden at opleve det magiske nordlys.

Nord-Norge har de seneste år oplevet en massiv vækst i udenlandske besøgende, der især kommer for at opleve det fascinerende nordlys. Siden Visit Norway begyndte at markedsføre det unikke naturfænomen for ti år siden, er antallet af udenlandske overnatninger steget med 378 pct.
 
Et af verdens bedste nordlyssteder
At opleve det magiske nordlys forvandle den sorte nattehimmel til en dynamisk farvepalet af grøn, pink og violet er på mange rejsendes ”bucket list”. Og Nord-Norge er pga. sin geografiske placering et af de bedste steder at overvære netop dette fænomen.
 
– Nord-Norge ligger lige under det, man kalder nordlysovalen. Det betyder, at der er få steder i verden, hvor man kan opleve nordlyset så klart som her. Samtidig er den karakteristiske natur med til at skabe en helt særlig kulisse, der gør oplevelsen ekstra intens. Og trods de nordlige breddegrader har Nord-Norge faktisk relativt behagelige vintertemperaturer på grund af Golfstrømmen – så det er til at holde ud at være udendørs på ferien, forklarer Trond Øverås, direktør, Nord Norsk Reiseliv, der også fremhæver de mange flyruter til byerne i Nord-Norge som en klar fordel for nordlys-rejsende.
 
På norsk safari
For at opleve nordlyset skal man være ude om aftenen og natten, når der er mørkt på himlen. Derfor er der også størst sandsynlighed for at observere fænomenet i vinterhalvåret fra september til april, hvor nattehimlen er kulsort.
 
Mange besøgende tager på en såkaldt nordlyssafari, der kan arrangeres på flere forskellige måder. De, som kun har en enkelt aften til rådighed, kan tage på aftentur i det fri med en guide og traditionel, norsk middag over bål, mens nordlyset danser over himlen. Har man flere dage, kan man rejse tværs over snelandskabet med en flok ihærdige slædehunde på autentisk nordlysekspedition med overnatning i telt. 
 
Foruden det eftertragtede nordlys bør gæster i Nord-Norge ikke snyde sig selv for et møde med nogle af havets største beboere. På hvalsafari ud for kysten er der rig mulighed for at se både kaskelothvaler, pukkelhvaler og spækhuggere, der med sine op til 20 meter og 70 ton fascinerer både unge og gamle.
 
Kombiner natur og byliv
Selvom Nord-Norge er indbegrebet af rå, nordisk natur, er der rig mulighed for at bo og spise godt på nordlysferien. Mange vælger at have base i en af de hyggelige byer som fx Tromsø, der er den største by i Nord-Norge – beliggende 350 km nord for polarcirklen. På den måde kan man kombinere det bedste fra to verdener ved efter en oplevelsesrig dag i naturen at nyde en middag på en af byens lækre restauranter.
 
Stabilt nordlys trods rygter
I kølvandet på den stadigt stigende interesse for nordlyset florerer der på internettet rygter om, at naturfænomenet de kommende år vil blive midlertidigt bremset som følge af solens dalende aktivitet. Det er dog ikke tilfældet i Nord-Norge:
 
– Heroppe er muligheden for at se nordlys ikke så påvirket af solens aktivitet, fordi området ligger under nordlysovalen. Længere syd for ovalen – eksempelvis i Oslo – kan man opleve, at der de kommende år vil være færre observationer af nordlys end tidligere; men i Nord-Norge er nordlyset temmeligt stabilt hvert eneste år, forklarer Dr. Pål Brekke, Seniorrådgiver-Romforsking, Norsk Romsenter.
 
Læs mere om nordlys i Nord-Norge

Find campingpladser i Norge