Goslar i Harzen

DCU 1. Kreds - Sensommerstævne Harzen 2024

Kredsens Sensommerferie gå i år til Harzen.

-

Betagende natur og gamle byer. Kredsens Sensommerferie gå i år til Harzen.

Vi skal bo på Campingplatz Prahljust i Oberharz nær Clausthal-Zellerfeld, 600 meter over havets overflade midt i naturen, med Harzens mest berømte vandresti  Harzer Hexenstieg forbi campingpladsen, et stisystem knapt 100 km langt, der går fra Osterode gennem Harzen og over det højeste top, Brocken til Thale, og midt i "Upper Harz Water Management" der er på UNESCO’s verdensarvsliste, et vandstyringssystem med 107 damme og 340 kilometer grøfter og vandtunneler. Man kan roligt sige at Prahljust ligger midt i naturen.

Vi skal på bustur til Weringerode. Byen Wernigerode ligger på den nordlige kant af Harzen i det gamle DDR, og er kendt for sine farverige bindingsværkshuse og historiske bymidte. Rådhuset er farverigt og smukt med de to slanke spir. Udover bindingsværket er facaden prydet af udskårne træfigurer, der repræsenterer de forskellige håndværk. Werningerode rådhus er også medvirkende til, at man kalder Werningerode for “den farverige by i Harzen”. Det nygotiske springvand, der er placeret midt på  torvet, er fra  1848 og er dedikeret til alle dem, der tilbød deres tjenester til byen. Wernigerodes mindste hus på 10 kvadratmeter ligger på Kochstrasse. Det lille hus blev opført i barok bindingsværksstil i midten af det 18. århundrede, og er 4,20 m højt, 2,95 m bredt og har en dør på 1,70 m. Vi skal med et lille tog op til slottet. 

Slottet, som oprindeligt var en middelalderborg, blev i løbet af 1500-tallet ombygget til en renæssanceborg, blev slemt ødelagt i Trediveårskrigen, men blev i løbet af 1600-tallet genopbygget til et romantisk beboelsesslot. I dag knejser slottet majestætisk over byen og giver besøgende indblik i den lange historie om greverne og fyrsterne af Wernigerode. Efter besøget i Wernigerode tager vi til Goslar, hvor vi skal besøge Brauhaus Goslar i et historisk fredet hus fra 1720. Med bryghusets 10 hektoliter kedler, brygger Odin Paul (brygmester) og Arne Kosik 1– 3 gange om ugen øl på den traditionelle måde. Vi skal på en rundvisning på bryggeriet. Der er 2 muligheder: 30 minutter, hvor der gøres opmærksom på, at vi kommer til at gå på stejle trapper. 15 minutter, ”Omkring Brygkedlen”. Begge med smagning på øllet og lidt brød til (det afstemmer vi med jer på stævnet).

Vi skal vi i egen bil (gerne samkøring) til "Upper Harz Water Management" (7 km fra pladsen), hvor vi skal på en guidet tur (se under beskrivelsen af campingpladsen). Herefter kører vi til Rammelsbergminen (yderligere 18 km).

Rammelsberg-malmminen var den eneste mine i verden, der har været i kontinuerlig drift i mere end 1000 år, og den var også engang verdens største sammenhængende forekomst af bly-, kobber- og zinkmalm. Under besøget kan vi få et indblik i de imponerende minemonumenter som f.eks. affaldsdyngerne, Rathstiefste-galleriet, Maltermeister-tårnet og Feuergezähe-hvælvingen.

Copyright: Rammelsberg

En af dagene besøger vi også Hexentanzplatz Thale i Harzen i egen bil (gerne samkøring) 77 km fra pladsen. Et af de mest kendte, mest populære og også mest imponerende udflugtsmål i Sachsen-Anhalt. På det historiske plateau over Bode-dalen samles hekse og djævle hvert år den 30. april for at fejre Walpurgisnat. Efter deres rituelle dans går de videre til Brocken for at danse om hekseilden, tilkalde ånder og bede om djævelens hånd.

Men hvordan kommer man til Hexentanzplatz i Harzen-bjergene, 450 meter over havets overflade. Selvfølgelig flyver man, som man skal. Eller i det mindste svæve - hvis ikke med en kost, så med Thale-kabelbanen med glasgulve, som giver en imponerende udsigt over den legendariske Bode-dal.

 

Vi flyver ned igen til Thale og ser byen på egen hånd.

Hvis man ikke er til gondoler, kan man køre i bil de 8 km til Hexentanzplatz’ parkeringsplads. Der vil være stævneleder til at tage imod ”både oppe og nede” (det afstemmer vi med jer på stævnet).

Drypstenshulen Iber i Bad Grund skal vi også besøge i egen bil (gerne samkøring) 15 km fra pladsen. Hvor Iberg-bjerget i dag ligger, var der for 300 millioner år siden et subtropisk hav med koralrev.  Vi skal på en guidet tur. Der er dog et par forhold som vi må gøre opmærksom på. Besøget er kun delvist egnet til gangbesværede. I museet over jorden  giver en elevator mulighed for at besøge udstillingen på øverste etage. Besøg under jorden skal man over en afstand på 160 m under jorden i cirka 10 minutter op ad bakke ( 17 %), der er ca. 100 høje stentrin, der under den 30 minutter guide skal forceres, og det kræver solide sko og varmt tøj, da temperaturen under jorden er 8 °C hele året rundt.

Vi skal også en tur til Brocken i egen bil (gerne samkøring) 30 km fra pladsen. Altid et besøg/ gensyn værdigt. Brocken (Bloksbjerg) er med sine 1.141 meter det højeste bjerg i Harzen og hele Nordtyskland.

Brockens fremtrædende beliggenhed giver bjerget et hårdt klima. Klimaet oppe på den skovfrie top kan sammenlignes med klimaet oppe i de nordlige områder i Skandinavien. Ofte bliver Harzen derfor også kaldt et stykke skandinavisk bjergområde midten i af hjertet i Tyskland. Vegationen på Brocken byder på nogle af de sjældneste planter og blomster i Tyskland som for eksempel forskellige slags siv, mos og Brockenannemonen.

Harzer Schmalspurbahnen som vi skal med, er den længste sammenhængende smalsporstrækning i Europa. De imponerende damplokomotiver pruster ligesom for hundred år siden på den 140,4 km lange strækning i Harzen. De ialt otte historiske damplokomotiver klarer den køreplanmæssige togdrift hele året. Det ældste, en Malletlok, stammer fra året 1897. 

Vi har forsøgt at sammensætte et stævne, der viser hvad Harzen kan byde på, men der bliver også plads til fridage, 2 festmiddage og 2 fællesspisninger.

Vi runder af med en tur til Grenzmuseum Sorge i egen bil (gerne samkøring) 42 km fra pladsen.
Vi skal på en guidet tur i frilands-grænsemuseet ved den tidligere Øst- og Vesttyske grænse. Her kan man bl.a. se det oprindelige pigtrådshegn, der skilte de to landsdele, et vagttårn og ”dødsstriben” hvor der dengang lå miner. Midt i hele dette autentiske byggeri ligger et kunstværk lavet af træ fra skoven omkring frilandsmuseet. Værket er en ring - ”en ring af erindring” - der skal hjælpe os med at huske, hvilke forfærdelige hændelser, der fandt sted ved grænsen. Banegårdsbygningen blev i 2009 omdannet til et lille museum. Her kan udover den originale model af grænsesystemet ses forskellige udstillinger fra hverdagen for DDR-grænsetropperne og for beboerne i grænseområdet. 

Program:

Søndag 25. august

Ankomst.

Mandag 26. august

Standerhejsning

Gåtur i området, der grænser op til campingpladsen, så I kan lære området at kende. 

Festmiddag på pladsens restaurant.

Tirsdag 27. august

Fri

Onsdag 28. august

Bustur til Wernigerode, hvor vi lige kører omkring dæmningen Rappbodetalsperre. 
Efter Wernigerode går turen videre til Goslar.

Torsdag 29. august

Egen bil (gerne samkøring) til "Upper Harz Water Management".
Herefter kører vi til Rammelsbergminen.

Fællesspisning på pladsen hvis vejret tillader det ellers i Fællesstuen.

Fredag 30. august

Fri.


Lørdag 31. august

Egen bil (gerne samkøring) til Hexentanzplatz Thale.
Se i stævnebeskrivelsen ovenfor hvordan vi kommer dertil.


Søndag 01. september

Egen bil (gerne samkøring) til Drypstenshulen Iber i Bad Grund.

Fællesspisning på pladsen hvis vejret tillader det ellers i Fællesstuen.


Mandag 02. september

Egen bil (gerne samkøring) til Drei Annen Hohne og med Harzer Schmalspurbahnen til toppen af Brocken.


Tirsdag 03. september

Fri.


Onsdag 04. september

Egen bil (gerne samkøring) til Grenzmuseum Sorge.

Festmiddag.


Torsdag 05. september

Fri.

Standerstrygning.


Fredag 06. september

Hjem, tak for denne gang.

 

Ret til ændringer forbeholdes.

 

Praktisk info.

 • Der er plads til 23 enheder eller 47 personer.

Prisen for dette stævne er:

 • Enhed med 2 personer:                 5.950 Kr.
 • Enhed med 1 person:                       3.900 Kr.
 • Ekstra person over 14 år:              2.450 Kr
 • Børn op til 14 år:                                  gratis
 • Hund:                                                            gratis

Det I får i prisen:

 • 12 overnatninger
 • Strøm, bad, vand og kurtax inkluderet
 • 1 bustur
 • 1 tur med damptog og retur
 • 1 tur med ”Det lille tog” og retur
 • 1 gondol tur og retur
 • 5 guidede rundvisninger ved de seværdigheder vi besøger
 • 2 Festmiddage (og 2 Fællesfrokoster)
 • Og en masse naturoplevelser 

  Indbetaling på Kredsens bankkonto 1551-4420356447 Senest 5 dage efter tilmelding.

Tilmelding fra d. 12.maj kl.17.00

Stævneledere er:

Bodil Plougmann          tlf.: 42 70 47 28. Email: plougmann@outlook.dk
Svenning Wredstrøm tlf.: 42 25 69 26. Email: mail@swredstrom.dk

Du skal logge ind for at kunne tilmelde dig.

Du skal logge ind for at kunne tilmelde dig.

Log ind her

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

 • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
 • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
 • Rabat på attraktioner i hele Danmark
 • Teknisk rådgivning
 • Rabat på service hos DCU Servicecentre
 • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her