DCU tester campingborde DCUs tekniske rådgiver, Stefan Rosendal og camping-journalist Torben Brandt tester her otte forskellige campingborde. Foto: Anne-Vibeke Isaksen
Tips og teknik

SE VINDEREN: DCU tester campingborde

Bordet danner rammen om måltider og sociale arrangementer, men hvad er et godt bord, og hvad skal man lægge vægt på? DCUs tekniske rådgiver, Stefan Rosendal og camping-journalist Torben Brandt tester her otte forskellige campingborde.
Annonce

Tekst af Torben Brandt og Stefan Rosendal

Juli 2019

 

Den folkekære skuespiller og sanger, Poul Bundgaard, udødeliggjorde i sin tid sangen om ”Bordets glæder” – og sandt er det, at bordet er centrum for snak, samvær og spisning. Det gælder ikke mindst på campingferien, hvor vi har god tid.

Men hvad skal man som campist vægte, når bordet vælges? Prisen er naturligvis altid et parameter, ligesom vægt, størrelse, bæreevne, udseende, justeringsmuligheder og funktionalitet er væsentlige og derfor også noget, der er lagt vægt på i denne test.

Valget handler dog først og fremmest om individuelle behov. Flytter man sig ofte i en lille vogn med begrænset lasteevne, skal man naturligvis have et bord, der ikke fylder eller vejer for meget.

Er man derimod fastligger eller en mere stationær campist med stor vogn og fortelt, betyder bordets vægt og fylde ikke så meget. Så er det bare rart at have god plads omkring bordet.

 

DCU tester otte campingborde 

For at finde det bedste bord til pengene, har DCUs tekniske rådgiver, Stefan Rosendal og camping-journalist Torben Brandt har fundet otte forskellige campingborde og samlet dem i en stor test her.

 

1. Air Deluxe fra Crespo

DCU tester campingborde
Air Deluxe fra Crespo er testens dyreste.
Foto: Lasse Løndahl Henriksen
Det er tydeligt anvist på bordpladen, hvordan man justerer bordets låsemekanisme, så det står ordentligt. Bordpladen er glat og nem at tørre af og afsluttet med en stålramme, hvor man dog kan få en negl ind under, så der med tiden risikerer at samle sig snavs der.

Alle borde i testen blev belastet med to sandsække på i alt 20 kg for at tjekke stabiliteten, hvilket dette bord klarede uproblematisk, fordi benene både er stabile og kraftige. Det er let at få en stol ind under bordet, fordi tværstiverne, der holder bordet, er placeret så højt oppe, at man ikke rammer dem, når stolen skubbes ind.

Det er let at slå benene ud i den maksimale højde, hvor de automatisk låser. Vil man ikke have bordet ud i maks højde, kan det anbefales at markere den foretrukne position på benene med eksempelvis et lille stykke klisterbånd, så man nemt får dem placeret i den rette højde fra gang til gang.

Bordbenene låses med gode lukkepaler og er skruet fast i stålrammen omkring bordet, hvilket er en mere solid løsning end at skrue dem direkte ind i bordpladen.

Bordet er stort nok til, at der kan sidde to på hver side og én for hver bordende, og det er det bord i testen, der giver mest bordplads i forhold til vægten. Et rigtig godt, stort og solidt bord, der var med helt fremme i opløbet om at blive bedst i test.

 

2. Camp Natur Dining fra thansen

DCU tester campingborde
Camp Natur Dining fra thansen er et af testens billigste borde, men ikke ét, hvor der er kælet for detaljerne.
Foto: Lasse Løndahl Henriksen
Bordpladen består af 12 mm fiberplast og har en vægt, der medvirker til at gøre dette bord til et af testens tungeste. Bordpladen er for lav til, at teststolene kan komme helt ind under bordpladen.

Teleskopbordbenene er ret spinkle og ikke helt lette at justere, fordi der skal bruges en del kræfter på at spænde til, så de sidder fast.

Benene låser ikke automatisk, når man justerer dem, så man bliver nødt til at sjusse sig frem til, hvornår de er i deres maksimale position. Har man fingerskruen lidt for langt ude, risikerer man at trække hele benet ud. Også her vil det bestemt være klogt at markere med tusch eller klister, når man har fundet den højde, man permanent ønsker at have benene i.

Låsemekanismen i bordet virker fint, og man er ikke i tvivl om, at det er låst, når bordet er slået op. Et minus ved bordet er, at justeringsskruerne sidder lidt i vejen for, at bordbenene kan slås helt ned, hvilket gør det lidt vanskeligt at få klappet bordet helt sammen.

Da vi lagde de 20 kg sandsække på, vippede bordet noget, og har man ikke skruet låsemekanismerne hårdt fast, risikerer benene at give efter.

Bordet egner sig ikke til dem, hvor det kniber med fingerkræfterne, for så vil det være svært at få spændt benene tilstrækkeligt til, at de står sikkert.

 

3. Foldebord Alu fra Harald Nyborg

DCU tester campingborde
Foldebord Alu fra Harald Nyborg har det et format, der gør det nemt at få ind og ud af en serviceklap.
Foto: Lasse Løndahl Henriksen
Også dette bord hører prismæssigt til i den billige afdeling, men alligevel har det ganske mange kvaliteter.

Et plus er, at teleskopbenene er lette at slå op og ned, så man nemt får placeret bordet i den ønskede højde. Bordbenene stopper automatisk, når de er placeret i yderste position. Det er uproblematisk at låse benene, og man føler sig tryg ved, at de ikke klasker sammen.

Tre tværstivere giver bordpladen den fornødne stivhed. Bordet er afsluttet med plastik på det sted, hvor metallet løber ind i benet, hvilket ikke er optimalt.  

Bordpladen har tendens til at svaje lidt visse steder, når man belaster det med 20 kg. Det er således et bord, du kan sidde ved, men ikke på. De sarte farver på bordpladen gør det desuden let at se sorte avisfingre og andre former for skidt.

En udfordring er, at tværstiverne under bordet er i vejen, når man forsøger at sidde to personer ved siden af hinanden på hver af bordets langsider. Derfor vil et bord med denne størrelse og konstruktion først og fremmest henvende sig til parret, hvor der kun er brug for at sidde én på hver side.

Det par kan glæde sig over at få et udmærket bord til prisen, hvor lav vægt, en god låsemekanisme og teleskopben, der er lette at justere, er de mest iøjnefaldende plusser. 

 

4. Berland M Bord fra Outwell

DCU tester campingborde
Berland M Bord fra Outwell er et af testens dyreste produkter.
Foto: Lasse Løndahl Henriksen
Et af testens letteste borde, hvor bordpladen er formpresset for at holde vægten nede. Teleskopbenet skal justeres på plads med en fingerskrue, hvor man skal have nogle fingerkræfter for at få den sat ordenligt på plads.

Sætter man noget lidt tungt på bordet, uden at man har spændt benene helt fast, giver det ene ben sig. Bordbenene, der er forstærket med en tværstiver, låses med en plastikordning, der er let og alligevel stærk. I betragtning af bordets lave vægt står det forbavsende stabilt, selv om der kommer 20 kg belastning på det.

Bordfødderne er sat i et vippebeslag, der kan vippe frem og tilbage, men ikke dreje 360 grader rundt. Det er muligt at hamre en tynd pløk igennem bordfoden, så det meget lette bord ikke blæser væk i tilfælde af blæst. Rammen er rundet af med en plastkant, der er lidt lettere, men også mindre robust, end en aluminiumsramme.

Bordpladen er belagt med en folie, der er let at tørre af, og som har et udseende som en rigtig træplade. Bordet er meget let at slå sammen, ligesom det er uproblematisk at få gennem vognens serviceklap, så man ikke behøver at slæbe rundt på det inde i vognen.

Et lækkert og dekorativt bord til parret, men det er for lille til den store familie.

 

Camp4 Levi fra Reimo

DCU tester campingborde
Camp4 Levi fra Reimo får betegnelsen ’Godt til prisen’.
Foto: Lasse Løndahl Henriksen
Bordene fra Reimo og Outwell minder meget om hinanden, men der er dog den lille forskel, at der på dette bord er en aluminiumsprofil som bordkant, hvilket gør det nogle få hundrede gram tungere og samtidig mindre sårbart over for slag på hjørnerne.  

Bordpladen er en folie med en glat overflade, der er let at rengøre. Også dette bord er forbavsende stabilt, når der kommer 20 kg tung belastning på. Der er mulighed for at pløkke bordfødderne fast i jorden, så bordet ikke letter, når det suser i skørterne. Bordet er pyntet med en aluminiumsramme, men bordets beslag er sat fast i bordpladen.

Benene har teleskopsystem, som kræver, at man fra start justerer dem på plads. Benene låser, som de skal, uden at man er nervøs for stabiliteten. Bordfoden har et vippeled. Også dette bord har en mørk og ganske dekorativ bordplade, så det ligner et ”rigtigt” bord.

Producenten oplyser, at bordet kan belastes med op til 80 kg, hvilket testholdet dog tvivler på, fordi stellet er forholdsvis spinkelt. Alt i alt et let og dekorativt campingbord til en attraktiv pris. Derfor får dette bord betegnelsen ’Godt til prisen’.

 

Zero Large Ultralight fra Kampa

DCU tester campingborde
Zero Large Ultralight fra Kampa appellerer til mange, fordi det både er let og stort.
Foto: Lasse Løndahl Henriksen
Bordpladen er formpresset og hul, hvilket bidrager til at gøre bordet let. Bordet her er skåret over samme skabelon som Reimo og Outwell, dog med den væsentlige forskel, at denne bordplade er større i både bredde, længde og højde. Der er 10 cm større afstand mellem benene end på bordet fra Reimo, hvilket øger stabiliteten.

Benene er skruet op i bordpladen. Når de skal justeres, sker det ved hjælp af fingerskruer, som skal låses korrekt, så man belaster bordbenene ens. Bordfødderne har vippeled, som gør det fleksibelt i forhold til at finde fodfæste på ujævnt underlag. Også disse fødder har hul til en pløk, så de kan sættes ordentligt fast i jorden.

Den store fordel ved dette bord er, at det er let, og samtidig stort nok til, at der kan sidde fire personer omkring det. Bordet er afrundet med en aluminiumsprofil, der kan modstå stød, og som derfor ikke er så sårbart over for eventuelle slag. Samtidig er det meget nemt at slå op og ned.

Bordet står stabilt, men man skal være opmærksom på, at det ikke kan belastes med mere end 30 kg, fordi fingerskruen/låsebeslaget, der skal låse benet, ikke kan spændes hårdere end det. Et bord, der vil appellere til mange, fordi det både er let og stort.

 

Jem & Fix

DCU tester campingborde
Bordet fra Jem & Fix fås til testens laveste pris. Det største minus er afgjort vægten.
Foto: Lasse Løndahl Henriksen
Dette bord var lidt af en joker, fordi nogle vil mene, at størrelsen mere gør det til et selskabs- end et campingbord. Det kan dog slås sammen på midten, så det kun fylder 90 cm i længden, hvilket gør det absolut relevant at have med både i test og på campingferie.

Og det er faktisk et glimrende bord til den store familie eller til fastliggerne med et standby- eller f.eks. et Penta-fortelt, hvor et stort bord kommer til sin ret. For her er plads til, at man kan sidde mange både til hverdag og fest, ligesom det er et bord, der kan tåle at stå i skuret derhjemme og hives frem, når der kommer gæster.

Bordpladen er formstøbt plast og ligger i en firkantet stålramme. Bordpladen er hvid – så længe det varer, for der vil hurtigt kunne komme avisfingre og smuds på. Den er dog også let at vaske af, når det er nødvendigt. Bordpladen låses med to kraftige paler.

Bordbenene slås nemt ud og låses med et par metalringe i den position, som er den eneste valgmulighed. Bordet kan således ikke reguleres i højden. Benene er lagt ind under bordet, så de er ikke i vejen, når man sidder omkring det. Bordet kan belastes med op til 150 kg.

Alt i alt et bord uden de store dikkedarer, hvor der er god plads omkring til testens laveste pris. Det største minus er afgjort vægten.

 

SuperB fra Westfield

DCU tester campingborde
SuperB fra Westfield er testens vinder.
Foto: Lasse Løndahl Henriksen
Bordet adskiller sig fra testens øvrige, fordi bordpladen er Sevelit, som er et hårdt materiale, der giver en god stivhed, og som gør bordet i stand til at modstå ridser, gløder og lignende. Det står meget stabilt selv med to sandsække på, men det har kun en maksimal belastning på 30 kg, fordi stetoskopbenene ikke kan låses til mere end den belastning.

Det er let at slå bordet op og ned, og alle steder er der brugt gode materialer. Bordet benytter f.eks. kraftige låsebeslag af metal, hvilket borger for kvalitet. Det høres tydeligt, når låsepalen slås til og fra, hvor man slet ikke er i tvivl, når den er låst. Fødderne kan dreje 360 grader, så man kan indrette fødderne bedst muligt efter overfladen.

Også på dette bord kan fødderne pløkkes. Bordkanten er fint afsluttet og limet, så der ikke kommer smuds under, ligesom bordets mørke farve er praktisk i forhold til avisfingre og lignende. Det er højt nok til, at man kan skubbe en stol ind under, så det fylder mindre i forteltet. Der er med lidt god vilje plads til to stole på hver langside, men så sidder man lidt trangt.

Bordet er, sammen med bordet fra Jem & Fix, testens tungeste, hvilket er et minus, hvis man er presset på frivægten. Såvel bordben som -plade oser af kvalitet, hvilket også ses af, at der gives fem års garanti.

Den høje vægt er en ulempe, hvis man ofte har brug for at tage bordet ud og ind, men det er også det eneste minus på et meget solidt kvalitetsbord, der tilmed sælges til en yderst konkurrencedygtig pris. Derfor vinder dette bord samlet denne test.

Om campingbordene

Air Deluxe fra Crespo

 • Længde: 130 cm
 • Bredde: 85 cm
 • Maks. højde: 75 cm
 • Maks. belastning: 50 kg
 • Vægt: 9,6 kg.
 • Pris: 1.548 kr.

 

Camp Natur Dining fra thansen

 • Længde: 120 cm
 • Bredde: 80 cm
 • Maks. højde: 69 cm
 • Maks. belastning: 50 kg
 • Vægt: 11,5 kg
 • Pris: 499 kr.

 

Foldebord Alu fra Harald Nyborg

 • Længde: 114,5 cm
 • Bredde: 70 cm
 • Maks. højde: 75 cm
 • Maks. belastning: 30 kg
 • Vægt: 9 kg
 • Pris: 548 kr.

 

Berland M Bord fra Outwell

 • Længde: 100 cm
 • Bredde: 68 cm
 • Maks. højde: 72 cm
 • Maks. belastning: 50 kg
 • Vægt: 4,5 kg
 • Pris: 1.375 kr.

 

Camp4 Levi fra Reimo

 • Længde: 100 cm
 • Bredde: 68 cm
 • Maks. højde: 72 cm
 • Maks. belastning: 80 kg
 • Vægt: 4,3 kg
 • Pris: 899 kr.

 

Zero Large Ultralight fra Kampa

 • Længde: 120 cm
 • Bredde: 70 cm
 • Maks. højde: 73 cm
 • Maks. belastning: 30 kg
 • Vægt: 5,4 kg
 • Pris: 1.158 kr.

 

Jem & Fix

 • Længde: 179 cm
 • Bredde: 74 cm
 • Maks. højde: 73 cm
 • Maks. belastning: 150 kg
 • Vægt: 12,9 kg
 • Pris: 218 kr.

 

SuperB fra Westfield

 • Længde: 115 cm
 • Bredde: 69 cm
 • Maks. højde: 74 cm
 • Maks. belastning: 30 kg
 • Vægt: 12,9 kg
 • Pris: 899 kr.