Astrid Lindgrens Verden - for hele familien Foto: Rasmus Schønning

Astrid Lindgrens Verden – en verden af herligheder for hele familien (1:2)

Astrid Lindgrens Värld ligger i det smukke Småland og er en herlig temapark med alle Astrid Lindgrens sjove og spændende figurer som Pippi, Emil og Ronja. Den ligger i en stor skov, hvor leg og familiehygge er i højsæde. Ingen larmende rutsjebaner eller friturestank, men naturlegepladser, picnicarealer og meget mere
Annonce

Af: Anne-Vibeke Isaksen

Ubeskrivelige Astrid Lindgren
Astrid Lindgren blev født d. 7. november 1907 i Näs tæt på Vimmerby, hvor parken ligger. Både inde i parken og uden for er der mange mindesteder for den verdensberømte forfatter, hvis bøger er oversat til mere end 90 forskellige sprog og udgivet i over 100 lande. Hende hjerte ligger 100 % hos børnene, fordi hun mente, at børn skaber mirakler, når de læser.

Herlige Pippi
Astrid Lindgrens ubestridte hovedperson er den stærke, selvstændige og sjove Pippi, hvis fulde navn er Pippilotta Viktualia Rullegardinia Krusemynta Efraimsdotter Långstrump. I børnenes øjne er Pippi en herlig og sjov pige – set med voksne øjne er Pippi meget mere end det. 
Astrid Lindgrens datter lå syg med lungebetændelse og her blev historien fortalt for første gang. 

Først tre år senere da Astrid Lindgren forstuvede sin fod, fik hun den skrevet ned og det ændrede hele børnelitteraturen, der frem til midten af 1940’erne havde været præget af tung moralisme.

Foto: Rasmus Schønning

Farvestrålende og musikalske shows
Uanset hvilket Pippi show man vælger at se, så er det utrolig underholdende. Der bliver sunget og mimikken er også i top, så selvom man ikke forstår alt hvad der bliver sagt, så en oplevelse. Der er også gjort meget ud af scenerne, hvilket i sær er imponerende, når Pippis far kommer hjem med skib. Alle husker også scenen, hvor Pippi løfter sin hest, så Kling og Klang bliver bange. 

Selvfølgelig kan alle også genkende Hr. Nilsson og Frk. Prysselius. Det sjove ved denne figur, er at hun kom til i forbindelse med Tv-serien fra 1969. Ikke desto mindre er hun med til at give historien endnu mere karakter. Pippi gør jo alt anderledes og jeg har ofte tænkt på, hvordan hun får sine fletninger til at stå ud i luften? "Sukkerdrik og absolut ingen balsam", svarer Pippi kækt. 

Det herlige ved de forskellige miljøer inkl. det her ved Pippi er, at når skuespillet er slut, bliver skuespillerne og hilser på tilskuerne og man kan gå rundt i kulisserne. Det er især populært her ved Villa Villekulla, hvor Pippi holder til.

Her begyndte det hele
Astrid Lindgrens Verden blev grundlagt i 1981 og kunne næppe ligge andre steder end her i Vimmerby. Lige uden for parken ligger hendes barndomshjem Näs, som man også kan besøge den dag i dag. De var her hun, specielt i barndommen, blev inspireret til de mange historier. F.eks. står ”sukkerdrikstræet” (lemonadetræ) stadig lige uden for døren. 

Lige ved siden af ligger kulturcenteret Astrid Lindgrens Näs, der åbnede i 2007 og som absolut er et besøg værd.  Her fortælles hele Astrid Lindgrens ubeskrivelige liv både som forfatter og journalist, og hun var bestemt ikke bange for at sige de store magthavere i verden i mod.

Foto: Rasmus Schønning

Skønne Emil fra Lønneberg
Emil fra Lønneberg er også en af de mest kendte historier i Astrid Lindgrens Verden, og den første bog om Emil udkom i 1963. Han bor på Katholt, der er en meget typisk gård i Småland fra den tid, hvor Astrid Lindgrens far Samuel August Ericsson var dreng. Måske var det faderens store fortællerlyst, der inspirerede Astrid Lindgren til at skrive. 

Foto: Rasmus Schønning


Der investeres mere end 90 mio. svenske kr. i et 22.000 m2 stort område, der illustrerer det smålandske bondemiljø for over 100 år siden, men også et område, hvor der som altid er plads til spil og leg.

Emils mange narrestreger
Emils mange narrestreger har noget uskyldigt over sig og derfor er spørgsmålet jo om Anton egentlig er så træt af sin søn, som han ofte får indtryk af.
- Nej da, han er jo den eneste jeg har, men man skal jo opføre sig ordentlig og her er det Emil har brug for lidt ekstra tid i ”Snickarboet”.

Scenen med suppeterrinen er en af de mest kendte og herlige fra Emil fra Lønneberg og uanset hvor mange gange man ser den, kan man undgå at trække på smilebåndet. Når historien udspilles på den store scene i parken er der stopfyldt med gæster. Den store scene anvendes til de mest kendte scener fra forskellige historier, fordi der er plads til mange flere tilskuere.