Ærø, ø, øer, ø-ferie, Danmark Ærøskøbing Camping ligger naturskønt og helt ud til vandet. Foto: Lasse Løndahl Henriksen
Campingferie

Ærø - naturligvis ud i naturen

Ærøs natur er en kombination af blide strandlinjer mod nordøst og vilde kyststrækninger mod sydvest. Både Det Sydfynske Øhav og Østersøen giver varierede kyststrækninger, der sammen med kuperede landskaber og inddæmmede nor skaber naturoplevelser for enhver smag på den lille ø.
Annonce

Tekst: Anne-Vibeke Isaksen


Ærøs natur består hovedsageligt af lange smukke bakkedrag fra sidste istid. Det er en sand fornøjelse at køre gennem de bløde bakkede landskaber enten i bil eller endnu bedre på cykel. Vil man hellere med bus, så er alle busser på øen gratis året rundt.

Voderup Klint
På Ærøs vestkyst ligger Voderup Klint, som er den vigtigste geologiske seværdighed. Den 3,5 kilometer lange og 33 meter høje klint består af en række skredterrasser af Cyprina-ler, der som trappetrin forbinder ø og hav. Udsigten ved Voderup Klint er spektakulær, og du kan sagtens bruge mange timer med at gå en tur langs klinten og vandet, eller bare sidde og slappe af og nyde naturen.

Ærø, ø, øer, ø-ferie, Danmark, Voderup Klint
Foto: Lasse Løndahl Henriksen

 

Strandene ved Eriks Hale
Lige uden for Marstal, der i dag er Ærøs største by med ca. 2.200 indbyggere, ligger stranden med de små hyggelige strandhuse på Eriks Hale. Her kan man få sig en dukkert i det børnevenlige vand eller bare gå en lang tur. De charmerende strandhuse, som Ærø er så kendt for, findes også lige uden for Ærøskøbing. Fine strande findes også ved Søby.

Ærø, ø, øer, ø-ferie, Danmark, strandhuse
Foto: Lasse Løndahl Henriksen

 

Skjoldenæs Fyr og Næbbet
På nordspidsen, nord for Søby, ligger det gamle Skjoldnæs Fyr fra 1881. Fra toppen af det 22 meter høje fyr er der en helt enestående udsigt over de omkringliggende vidder, der i dag er udlagt til golfbane. På Næbbet er der et stort fugleområde med blandt andet ynglende vadefugle og terner.

Ærø, ø, øer, ø-ferie, Danmark, Skjolsnæs Fyr, fyrtårn
Foto: Lasse Løndahl Henriksen


Gråsten og Vitsø Nor
Ærø var frem til 1856 egentlig to øer, der blev forbundet af en tre meter høj stenrevle, et såkaldt ”drej”. Mellem de to øer, Vest-Ærø og Lille-Ærø var et stort, fladbundet farvand, Gråsten Nor, der var opkaldt efter den store hertugelige gård, der lå på den vestlige ende af drejet. Vitsø Nor er en ca. 150 hektar stor fredet fjordarm, som indtil ca. 1600 var sejlbar. 

Campingpladserne på Ærø
De tre campingpladser, der ligger på Ærø i hhv. Marstal, Ærøskøbing og Søby, har alle de faciliteter, de fleste har brug for. I Marstal og Ærøskøbing har man udover at campere i telt, campingvogn eller autocamper også mulighed for at leje en af pladsens hyggelige hytter. 
Ærøskøbing Camping ligger ligesom Marstal Camping utrolig smukt med udsigt over marsk og vandet. Øens mest specielle campingplads ligger lidt uden for Søby, nemlig Søby Camping, der også kaldes den spiselige campingplads, fordi gæsterne kan spise fra alle de spiselige planter og grønsager, der er på campingpladsen. Søby Camping ligger også helt perfekt i en smuk natur med marker og skov på tre sider, og på den sidste side ligger den lange stenstrand, hvor der også er en badebro, hvis man skulle få lyst til en dukkert.

Ærø, ø, øer, ø-ferie, Danmark, Søby Camping, køkkenhave, urter
Foto: Lasse Løndahl Henriksen

 

Ærø på cykel
Det er ikke til at komme udenom, at Ærø er en naturperle, og en af de bedste måder at komme helt tæt på fuglekvidder og den friske luft er at tage cyklen rundt på øen. I 2007 åbnede den 220 kilometer lange Øhavssti, som løber over Sydfyn, Tåsinge, Langeland samt Ærø. Uanset om man cykler eller vandrer, kommer man tæt på naturen og havet. På Ærø går stien fra Søby i vest, over Ærøskøbing og helt til Marstal, mange steder helt ude ved vandkanten, andre steder midt på den højderyg, der går gennem øen.

Ærø, ø, øer, ø-ferie, Danmark, cykeltur, cykelruter
Foto: Lasse Løndahl Henriksen

 

Andre oplevelser
Ærøskøbing by, Søfartsmuseet i Marstal, Rise Bryggeri, Søbygaard

Fakta

Du kan sejle til Ærø fra Svendborg, Fyns Hav og Als.
Se også www. aeroe-ferry.dk

Turistinformation: www.ærø.dk
Øens areal: 88 kvm
Indbyggertal: 6.200
Campingpladser: Marstal, Søby og Ærøskøbing
DCU Fordelspladser: Marstal Camping og Søby Camping giver rabat til DCU-medlemmer