Anne-Vibeke Isaksens første 100 dage i DCUs landsformandsstol. – Vi har meldt vores 22 campingpladser ind i brancheorganisationen OCFF, fordi OCFF også arbejder på de politiske linjer for dem, der driver campingpladser, og det vil vi gerne bakke op om, siger Anne–Vibeke Isaksen. Foto: Lasse Løndahl Henriksen
Nyheder

100 dage som landsformand: DCU-campingpladser har et efterslæb

DCUs landsformand rundede i august 100 dage i sit nye embede. I den anledning blev hun sat stævne til en snak om at bringe DCU i en ny retning, om at løfte standarden på de campingpladser, som har et efterslæb, om kærligheden til camping og om at få tid til at cykle til Paris i en travl hverdag.
Annonce

Tekst: Torben Brandt

Foto: Rasmus Schønning

 

11. maj 2019 blev en historisk dag i DCU. For efter mere end 30 år som landsformand blev Bjarne Jensen afløst på posten af Anne-Vibeke Isaksen, der blev den første kvinde i den position siden DCUs grundlæggelse i 1926.

Men hvorfor overhovedet lægge billet ind på en post, som ofte er øretævernes holdeplads?

– Tungen på vægtskålen var, at jeg har et kæmpe hjerte for camping. Jeg har holdt ferier på rigtig mange måder, og alle ferieformer kan noget, men ingen kan det, som camping kan. Man har frihed til selv at bestemme, hvor og hvordan man vil holde ferie, og hvor længe man vil det. Man har en enorm frihed – og så er det klart den ferieform, hvor jeg føler mig tættest på min familie, fordi man sover, sysler og oplever sammen.

Hun har i mere end 20 år lavet rejse- og campingprogrammer, hvor hun forsøger at inspirere danskere til at rejse og opleve. Og det vil hun fortsætte med, efter hun er blevet landsformand.

– Landsformandsposten er forenelig med det, jeg laver, og derfor kan jeg blive ved at gøre begge dele. Det var en af grundene til, jeg sagde ja. Jeg ser det som min fornemste opgave at inspirere folk til at tage på camping, og det er det, jeg har brændt for, siden jeg startede for 20 år siden. 

 

Stort engagement

Springet fra mediechef i DCU til landsformand i campingunionen har efter de første 100 dage i embedet været en god oplevelse for Anne-Vibeke Isaksen.

– På vores to første hovedbestyrelsesmøder har der været et gigantisk engagement hele vejen rundt på en måde, jeg aldrig har oplevet før. Det samme gælder fra vores forretningsudvalg og de ansatte. Det er en gave, at så mange efter kort tid viser, at de gerne vil det her. Det bobler løs med alle mulige idéer. Det er for mig et bevis på, at det her også er en kulturændring i DCU, hvor alle har lyst til at udvikle DCU i en ny retning. Det er da så positivt, og sammen kan vi komme langt

– Jeg har som noget af det første bedt alle vores campingpladser komme med en kommentar til, hvilket potentiale de ser i deres egen campingplads. Det har jeg gjort, fordi de kender pladsen bedst, og fordi de går derude hver dag – og der er kommet masser af input.

 

Sparet for meget

Men hvordan har 93-årige DCU det egentlig set gennem den nye landsformands briller?

– DCU er i rigtig god form rent økonomisk, men jeg mener, at der er blevet sparet alt for mange penge, og at flere af vores pladser er blevet for nedslidte i forhold til det, man forventer på en campingplads i dagens Danmark. Der er et efterslæb, lyder vurderingen.

– Når vi er en kæde, må der ikke være for stor forskel fra plads til plads. Vi er derfor i fuld gang med at kortlægge alle vores 20 campingpladser, så vi kan træffe de helt nødvendige beslutninger. Man kan sige, at vi har fat i tøjlerne på hesten, men hesten skal stadigvæk kunne bevæge sig, så det skal gøres nænsomt. Men hvis der ikke investeres, så er DCU under afvikling. Der skal investeres nogle penge for at få bragt forholdene på en del af vores campingpladser op på et fornuftigt niveau til gavn for medlemmerne, for det er jo deres pladser. Det kan måske lyde som om den store forbrugsfest er startet, men alt foregår strategisk og snusfornuftig, så der ikke sættes noget over styr.

 

Foreningen er det unikke

Den nye landsformand fortæller, at hun har fokus på, at forretningen DCU skal løbe rundt, men mindst lige så vigtigt er det for hende, at DCU fremadrettet får dyrket og styrket foreningsdelen.

– Mange tænker måske, at DCU er en campingkæde eller en rabatklub, men jeg ser rigtig gerne, at DCU igen bliver en forening på den måde, så ALLE ved, det er campisternes forening. Det er jo det, som gør DCU unikt. I øjeblikket har jeg lidt svært ved at få øje på foreningsdelen, og den vil jeg meget gerne arbejde for at få frem i lyset igen, for den har været der en gang. Det skal ske ved, at kredsene og deres arbejde fremhæves, og så skal vi møde en mangfoldighed ude på pladserne, hvor campister i telte, campingvogne, autocampere og hytter camperer op og ned ad hinanden i stedet for i hver sit område. Vi har alle det til fælles, at vi godt kan lide camping – vi gør det bare på forskellige måder. Vi skal have fællesskabet tilbage i DCU, siger Anne-Vibeke Isaksen.

Hun ser også gerne, at DCU bliver det sted, man som campist pr. automatik går hen for at få hjælp eller gode råd – som mange allerede får det i dag i DCUs tekniske afdeling.

– Nogle stiller måske et spørgsmål på Facebook, men jeg vil gerne have, at folk helt automatisk tænker, at det kan DCU da hjælpe mig med. Der ligger en enorm ekspertise blandt alle medarbejdere, som ikke udnyttes optimalt i dag. Det er for længst bevist, at motiverede og glade medarbejdere, kan ses på bundlinjen, men også på tilfredshedsanalyser blandt kunder og medlemmer. Gejsten skal tilbage blandt ansatte og alle de foreningsaktive. Jeg ser også gerne, at vi bliver mere synlige i den offentlige debat. Vi har ikke haft nogen mærkesag siden Tempo 100, som aldrig blev nogen succes. Det kunne f.eks. være, at vi gik ind i den urimelige forskelsbehandling, der er i vægtafgift for campister og folk med en erhvervstrailer, eller det kunne være, at vi i højere grad gik kommunerne på klingen for at få lov at lave en bedre affaldssortering. I dag har vi stadig campingpladser, hvor vi ikke kan få lov at lave affaldssortering. Det giver jo ingen mening i den tid, vi lever i, hvor alle er optaget af klimaet.  

 

DCU skal være grønnere

Det fører til spørgsmålet om, hvorfor adskillige danske campingpladser er grønnere og tilsyneladende mere miljøbevidste end DCUs 20 pladser? Til det siger landsformanden:

– Vi skal absolut blive grønnere. Vi skal bidrage mere, og der kommer foreningsdelen igen ind. Foreningen skal gå forrest med at passe på den natur, vi holder ferie i. I 2020 vil vi arbejde på at få bedre affaldssortering, og vi vil komme med nogle events på vores campingpladser, hvor vi vil være med til at rydde op i naturen. Vi skal også have fokus på at følge med i udviklingen af elbiler og kunne rådgive vores medlemmer om dem, og vi skal undersøge muligheden for at få ladestationer på vores campingpladser og også gerne flere solceller.

 

Tiden er med camping

Hun er overbevist om, at den grønne klimabølge er gunstig for camping som ferieform, men hvis Danmark skal have glæde af de positive vinde, kræver det noget af alle aktører.

– Mange lever i dag en stresset tilværelse, og camping gør os godt i forhold til det stressede og forjagede præstationssamfund. I det lys ser jeg, at camping har en stor fremtid foran sig, men det kræver, at både producenter og campingpladser følger med, for folk gider ikke lusede toiletter og sure lejrchefer. Der er helt andre forventninger til standarder i dag, og lever vi ikke op til dem, så taber vi de gæster. Det er en ting, men de deler det også med alle dem, de kender. Vi skal med andre ord helt frem i bussen, når det gælder service. Vi har aldrig brugt så meget tid i naturen som nu, og hele den genbrugsgrønne linje går fint hånd i hånd med camping, så hvis vi forstår at udnytte det ordentligt, er der masser af muligheder, siger hun.

 

Har du tid?

Anne-Vibeke Isaksen er vant til at have mange jern i ilden, og en arbejdsdag fra 8-16 har hun aldrig kendt til, fordi hun også har været selvstændig erhvervsdrivende i over 20 år. Sådan var det i de mange år, hun var selvstændig, sådan var det i årene som mediechef, og de første 100 dage som landsformand har ikke ændret noget i forhold til længden på arbejdsdagene. Det bekymrer dog omgivelserne mere end hovedpersonen selv.

– Folk spørger mig tit, om jeg nu også har tid til at være landsformand, men jeg har ikke andet end tid til det her. Jeg synes, de første 100 dage har været helt fantastiske. Der har været en masse arbejde, men jeg har aldrig været bange for at bestille noget. En af mine helt store styrker er planlægning, struktur og prioritering, og jeg har sideløbende med jobbet som landsformand haft tid til at cykle med Team Rynkeby til Paris. Det gør jeg også næste år, hvor jeg kommer til at cykle sammen med min mand, som også har meldt sig, siger Anne-Vibeke Isaksen. 

Blå bog:

49 år

Gift med tv-fotograf Rasmus Schønning

Mor til to børn, Mie på 15 år og Mathias på 17 år

Bor på en gård ude for Tølløse

Kendt fra bl.a. Tv-serien Anne-Vibeke Rejser, der havde premiere i 2002

Forfatter til Danmarks første Campingbog og lancerede Danmarks første camping App

Foredragsholder, løbet tre maraton og cyklet til Paris med Team Rynkeby to gange – trejde gang i 2020

Idekvinde og initiativtager til Danish Camping Award

Rejst og camperet i over 100 lande, 45 amerikanske stater.