Valg af campingvogn

Sådan vælger du ny campingvogn

Få klarhed over jeres behov, kig jer grundigt for og lyt til mavefornemmelsen inden I køber ny campingvogn.

Køjesengene er begge 180 cm lange, og jeres to børn på 11 og 13 år er endnu ikke så store, så i hvert fald det første par år kan de godt ligge der. Men er den tidshorisont lang nok til jer, eller risikerer I efter et par år at stå med en campingvogn, der ikke længere opfylder jeres behov?  

Der er overvejelser nok at gøre, når man skal investere i ny campingvogn, og det er klogt ikke kun at tænke på nuet, men også se et par år frem. I skal gøre jer klart, hvad I skal bruge campingvognen til, hvor ofte I regner med at tage af sted, hvor mange I skal være i vognen, hvilken indretning I bedst kan lide, og selvfølgelig hvad I har råd til at betale. 

Hvis I er i tvivl, om campinglivet er noget for jer, er det en god ide først at prøve at leje en vogn, så I mærker, om I kan lide ferieformen – alternativt købe en brugt vogn.  For det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, hvis I bliver nødt til at skifte vognen efter et par år, enten fordi familien er vokset ud af rammerne, eller vognen er blevet for stor, efter ungerne er fløjet fra reden og hellere vil holde ferie med vennerne eller kæresten. For hvis I allerede efter et par år skal sælge vognen igen, vil forhandleren måske betale mindre, end I skylder i vognen, og så risikerer I både at skulle betale for at indfri restgælden og samtidig lægge penge til en ny udbetaling på en ny vogn.  

Fastligger eller rejsende? 

Begynd med at finde ud af, om I skal være fastliggere, eller om vognen skal køre rundt i hele Europa. Er I fastliggere, behøver I ikke bekymre jer om vægt og størrelse, for så skal vognen alligevel stå samme sted år efter år. Så er der kun økonomiske hensyn at tage – hvilket jo også kan være alvorligt nok.  Vil I derimod køre rundt, skal I finde ud af, hvor meget bilen må trække (det står på bilens registreringsattest), og hvis I har et almindeligt B-kørekort, skal I være opmærksomme på, at totalvægten på bil og totalvægten på campingvogn til sammen ikke må overstige 3.500 kg. Tallene står på registreringsattesterne på henholdsvis bil og campingvogn, og hvis de to tal lagt sammen er højere end 3.500 kg, skal I have et BE-kørekort. Også campingvognens lasteevne skal I være opmærksomme på (lasteevne er forskellen på campingvognens egenvægt og den tilladte totalvægt). Ofte er lasteevnen ikke på mere end 200-300 kilo, og det kommer I hurtigt op på, fordi campingmøbler, fortelt, køkkengrej samt almindelig bagage til ferien alt sammen vejer godt til. Find derfor ud af, om lasteevnen er stor nok til jeres behov, og overvej også om noget af jeres campingudstyr kan være i bilen, når I kører.  

Sengene 

Er I til dobbeltseng eller to enkeltsenge, og skal det være en fransk seng, der vender på tværs af vognen? Der er ingen facitliste på de ting, men beror på købernes individuelle ønsker og behov.  Har I børn, skal I overveje, om de skal have hver deres køjeseng, og I skal dels tænke over, hvor lange sengene skal være, dels hvor mange kilo de kan bære. Vælger I køjesengene fra, er alternativet, at I reder op i siddegruppen til børnene hver aften. 

Image
Sengene

 

Interiør 

Smag er individuel. Kan I lide det stof og de gardiner, som er i vognen, og er der alternativer – og tjek om det koster ekstra at få andet stof i.  I skal også beslutte, om campingvognen skal have en almindelig siddegruppe eller en rundsiddegruppe. Rundsiddegruppen fylder som regel mere, men er til gengæld også hyggelig, fordi man bedre kan slænge sig. Husk at tjekke hyndernes hårdhed og dybde, og find ud af om bordet er stort nok til det antal, I forventes at være i campingvognen, for det er irriterende, hvis bordet er for lille. Læg mærke til, om I kan se fjernsynet fra siddegruppen, og lav en prøveopredning, så I får en fornemmelse af, om det er besværligt at rede seng, og om børnene overhovedet kan ligge der. 

 

Image
Siddegruppe

 

Køkken 

Laver I altid selv mad, når I er på ferie, eller er I helst fri for at kokkerere? Laver I mad dagligt, skal der naturligvis være god plads på køkkenbordet, og komfuret skal mindst have to-tre anvendelige blus. Se også om der er god plads i bestikskuffen, er der plads til store sodavandsflasker i køleskabet, og er der tilstrækkeligt med skabsplads til tallerkener, glas mv.? 

 

Image
køkken

 

Toilettet 

Er der plads til både bagdelen og benene, når man sidder på toilettet, og er der tilstrækkeligt med hylder og skabe til det antal personer, der skal bo i vognen? De fleste campister bruger kun sjældent brusebadet i en campingvogn, men har du planer om at bruge det, skal det selvfølgelig være der.  

Undersøg markedet 

Indstil jer på at bruge god tid på købet, for hastværk er lastværk i denne forbindelse. I vil dog aldrig kunne undgå at indgå visse kompromiser, fordi økonomien også spiller en rolle. Søg på nettet, læs tips og gode ideer fra andre campister på diverse debatfora, og sidst, men bestemt ikke mindst, besøg forhandlere og tjek forskellige mærker og modeller for at pejle jer ind på, hvad I bedst kan lide. Til slut skal I have skåret feltet af kandidater ned til et par stykker – og husk altid i den sidste ende at mærke efter i maven, om I føler jer godt tilpas, inden I vælger den vogn, der forhåbentlig skal danne rammen om jeres næste mange ferier.  Og husk, hvis I køber en brugt campingvogn i stedet for en ny, er det en rigtig god ide at få vognen fugttestet inden købet, så I ikke køber en vogn, der viser sig at være drivvåd af fugt.  

Image
DCU medlemskab collage

Danmarks største camping-fællesskab

Bliv medlem af Dansk Camping Union og få:

  • 30% rabat på DCUs 20 campingpladser
  • 15% rabat hos 90 DCU fordelspladser
  • Rabat på attraktioner i hele Danmark
  • Teknisk rådgivning
  • Rabat på service hos DCU Servicecentre
  • Magasinet Camping-fritid otte gange årligt

Bliv medlem her